Συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Το ΝΑΤΟ ιεραρχεί την επίσπευση της ένταξης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στις γραμμές της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου να μπει φρένο στην προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, μέσα και από τους διαύλους που διατηρεί ειδικά με τους Σερβοβόσνιους.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποδέχτηκε στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες τον Ντένις Μπετσίροβιτς, μέλος του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τη σημασία της «σταθερότητας στην περιοχή» αλλά και τον στρατηγικό της χαρακτήρα για το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης χρειάζεται να εστιάσει στις (απαιτούμενες και για την ένταξή της) μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι πρέπει να προστατεύονται οι πολυεθνικοί θεσμοί σε όλα τα επίπεδα.

Ανάμεσα σε άλλα, Στόλτενμπεργκ και Μπετσίροβιτς εξέφρασαν «ανησυχίες» σχετικά με τις αυτονομιστικές κινήσεις και τη διχαστική ρητορική, που «θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν το έδαφος για κακόβουλες εξωτερικές δραστηριότητες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στη Ρωσία, ενώ «ο γγ κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να αποφεύγουν τη διχαστική ρητορική και να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την εσωτερική συμφιλίωση».

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στο πακέτο «Οικοδόμησης Αμυντικής Ικανότητας», του οποίου η προετοιμασία συνεχίζεται, τονίζοντας πως στόχος είναι «η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας» και πως θα συνεχιστεί η στήριξη στις μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα.

Από τη μεριά του ο Μπετσίροβιτς σημείωσε πως είναι «στρατηγικοί μας στόχοι» η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν», μιλώντας για «θετικά και ενθαρρυντικά νέα» που προέκυψαν μετά τις συνομιλίες με τον Στόλτενμπεργκ. Υποστήριξε δε ότι «η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν είναι μόνη και προχωρά αναπόδραστα προς το ΝΑΤΟ».

Στη συνάντηση αντέδρασε ο Πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» Μ. Ντόντικ, διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά για τον τρόπο συγκρότησης του Προεδρικού Συμβουλίου, αφού «μόνο ένα μέλος (σ.σ. ο Σερβοβόσνιος) δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του Προεδρικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για αυτό το θέμα»…

Στο μεταξύ, περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η κυβέρνηση της Μποριάνα Κρίστο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τον Δεκέμβρη η αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ) είχε διαμηνύσει ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, ενώ στις 15/12 χορηγήθηκε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε την υποστήριξη 23 εκ των 42 βουλευτών.

Δείτε ακόμα...