Συνάντηση των ηγετών Τουρκίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της συνόδου της ΕΠΚ στην Πράγα

Πηγή: TRT

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αυτές είναι οι πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας αφότου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους, στα τέλη του περασμένου έτους, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίγιεφ πριν από την έναρξη της συνόδου. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία με τους τρεις ηγέτες να κάθονται, μαζί με άλλους, γύρω από ένα μικρό τραπέζι.

Τον Ιανουάριο Τουρκία και Αρμενία είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, γεγονός που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν τα σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η ’Aγκυρα δεν διατηρούσε διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς με την Αρμενία από τη δεκαετία του 1990. Η πρόσφατη πρωτοβουλία είναι μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δεσμοί μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009 η οποία δεν επικυρώθηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Δείτε ακόμα...