Συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Μολδαβίας στη Βαρσοβία

Στη δίνη της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας βρίσκεται η Μολδαβία, η οποία αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στον ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τη μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου, την οποία διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της καταγγελίας που διατύπωσε η Σάντου για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της ηγεσίας της Μολδαβίας που απέτρεψε το Κισινάου.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τον ισχυρισμό περί σχεδίου συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της μολδαβικής κυβέρνησης, κατηγόρησε το Κισινάου για αντιρωσική ατζέντα και προειδοποίησε την Μολδαβία να μην επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας» κατά τη συνάντησή του με την μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ανέδειξε το θέμα της συνεχιζόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Μολδαβία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (…) και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συμπληρώνει. Η Σάντου κατήγγειλε προ ημερών πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Μολδαβίας και να σπείρει «χάος» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...