Συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στις 14 Νοεμβρίου στην G-20

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθούν στις 14 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, με φόντο την ολόπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες που μάχονται για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. 

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χώρων, «θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα».

Στο μεταξύ ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας , είπε ότι «ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν στο να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο». Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «ο κόσμος μας σήμερα δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...