Συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας την Τρίτη

Φωτό αρχείου. Αό τη συνάντηση αντιπροσωπειών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας στην Μαδρίτη – 28/6/2022. Πηγή: nato.int

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στο Βουκουρέστι με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με το αίτημά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

«Θα έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αύριο στο Βουκουρέστι», στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο NTV.

«Η διαδικασία προχωρά με θετικό τρόπο, αλλά μένουν ακόμη βήματα να γίνουν», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, ορισμένες προσδοκίες της Τουρκίας δεν τηρήθηκαν από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, υποψήφιες για ένταξη στη ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στους τομείς των αιτημάτων έκδοσης που έχει διατυπώσει η Άγυκρα και των νομοθετικών αλλαγών.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για υποχωρητικότητα απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους συμμάχους του όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία και υπέγραψε μαζί τους ένα μνημόνιο συμφωνίας τον Ιούνιο που συνδέει την ένταξή τους με την καταπολέμηση των κουρδικών κινημάτων και των οπαδών τους στο έδαφός τους.

Σε μια επίσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υποσχέθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τη Φινλανδία δεν είναι τόσο σημαντικές (…). Η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα είναι η Σουηδία», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...