Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

EUROKINISSI

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ είχε σήμερα στην Αθήνα ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε ως «επιτομή του παραλογισμού» τη στάση της Τουρκίας και ενώ είναι σε εξέλιξη το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την παρέμβαση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Αναφερόμενος στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, ο Ν. Δένδιας παρατήρησε ότι «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια», σημειώνοντας ότι «απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της» και ότι «έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, και βάζοντας ουσιαστικά ξανά την πρόσκληση για ένα τραπέζι διευθετήσεων, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη», με την «άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού “μνημονίου”».

Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από τη συμφωνία «αμυντικού χαρακτήρα», με βάση την οποία εστάλη ελληνική συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, των σχεδιασμών απέναντι στο Ιράν και της αναδιάταξης δυνάμεων με το στόχαστρο στην αντιπαράθεση με Κίνα και Ρωσία.

«Η Ελλάδα αισθάνεται, έτσι, ότι συνεισφέρει στην ασφάλεια όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με τη σύναψη και άλλων διμερών συμφωνιών στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, σημείωσε πως σύντομα θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει ζητήματα «επενδύσεων» στη Θράκη. Διόλου τυχαία και η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει – όπως γνωστοποιήθηκε – γραφείο οικονομικών υποθέσεων στην Αθήνα, γεγονός που ο Δένδιας χαρακτήρισε ένα ακόμα δείγμα της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και της πρόθεσης να προωθηθούν οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παραπέρα, στην τακτική της ντόπιας αστικής τάξης να λειτουργεί ως μεσάζων προς την ΕΕ, ο Δένδιας τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΕΕ, ζητώντας και την «όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών».

Δείτε ακόμα...