Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Υπ. Άμυνας της Ιταλίας: Κορβέτες και κολιγιές στο μενού

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Τον Ιταλό υπουργό Αμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν οι κορβέτες (τρεις σε πρώτη φάση, με προαίρεση για άλλη μία) που θέλουν για το Πολεμικό Ναυτικό. Βασικοί ανταγωνιστές είναι από τη μία Ιταλοί (όμιλος «Ficantieri»), με τον τύπο πλοίου «Doha», και από την άλλη Γάλλοι («Group Naval») με τον τύπο «Gowind».

Οι προτάσεις τους λέγεται ότι κυμαίνονται σε ποσά 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών, της πρώτης στη χώρα τους και των υπόλοιπων σε ελληνικά ναυπηγεία. Οι Ιταλοί τάζουν συνεργασία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΟΝΕΧ) και οι Γάλλοι με αυτά του Σκαραμαγκά (Προκοπίου), στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει κομμάτια της «πίτας» και σε ελληνικούς ομίλους, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα των φρεγατών «Belharra» ή στη συντήρηση των μαχητικών «Rafale».

Η κυβέρνηση εξετάζει φυσικά το κόστος, το βάθος στον χρόνο αποπληρωμής αλλά και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιταλία, όπως έγινε με τους Γάλλους στο συμβόλαιο που τους έδωσαν για τις φρεγάτες, καθώς παραμένουν πάντα σε πρώτο πλάνο οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στους διαύλους.

Δείτε ακόμα...