«Συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών» για το Κίεβο προωθούν Βρετανία και Ολλανδία

F-16 της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας

Την δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» που θα προωθήσει το αίτημα της Ουκρανίας να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αποφάσισαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και ο Ολλανδός ομόλογός του, Μαρκ Ρούτε, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Τρίτη, μια μέρα αφότου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βρετανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καλώντας στη δημιουργία μιας «συμμαχίας για μαχητικά αεροσκάφη».

Η συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ολλανδίας έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνητικών στελεχών.

Κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι τη Δευτέρα στο Λονδίνο, ο Σούνακ επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε τυπικές τεχνικές του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο είναι να βοηθήσει «να δημιουργηθεί μια νέα ουκρανική αεροπορία με αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με «εκατοντάδες επιθετικά drones» μεγάλου βεληνεκούς.

Σούνακ και Ρούτε συμφώνησαν «να εργαστούν για να οικοδομήσουν έναν διεθνή συνασπισμό για να παράσχουν στην Ουκρανία πολεμικές αεροπορικές ικανότητες, υποστηρίζοντας τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι την προμήθεια αεροσκαφών F-16».

Η Βρετανία δεν χρησιμοποιεί F-16, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ωστόσο θεωρείται ότι μαζί με άλλες χώρες μπορούν να παίξουν ρόλο για να «πείσουν» τις ΗΠΑ και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ για να σταλούν F-16 στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η προμήθεια F-16 όσο και η πολύμηνη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αυτά θεωρείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά πρότυπα, με το «βλέμμα» στον μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική Ευρώπη.

Δείτε ακόμα...