Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» την Τρίτη 15 Φλεβάρη

Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»
Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, την Τρίτη 15 Φλεβάρη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει στις 20.30 στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ολύμπια) συναυλία με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Τάσος Αποστόλου, Ελένη Κελεσίδη, Μανώλης Χατζημανώλης και Γιάννης Χριστόπουλος.

Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η συγκεκριμένη συναυλία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Μάρτη του 2020, όμως λόγω της πανδημίας δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί. Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει δύο χρόνια μετά.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μία από τις κορυφαίες ποιητικές συνθέσεις του Διονυσίου Σολωμού. Εργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση του ’21, το οποίο απασχόλησε τον ποιητή σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ενα έργο που μιλά για την «ηθική ελευθερία», όπως εύστοχα σημείωνε ο Βάρναλης. Οι εσωτερικές συγκρούσεις των αγωνιστών, τα διλήμματα και οι πειρασμοί, η αντίσταση και ο ηρωισμός εξαιτίας της αίσθησης του Χρέους – αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός τίτλος της σύνθεσης.

Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου θέλησαν και έμειναν, έχοντας απόλυτη αυτογνωσία της θέσης τους και απόλυτη συνείδηση του επιχειρούμενου τολμήματος. Αποδείχθηκαν έτσι ελεύθεροι περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή τους.

Η μουσική εργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας καταπιάνεται ξανά με το έργο συνθέτοντας τα μέρη «Μητέρα μεγαλόψυχη», «Αραπιάς άτι», «Πειρασμός», «Εξοδος» και «Η θέλησή μου βράχος».

Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας. Εμπνεύστηκε από εκεί. Η οριστική μορφή του έργου δόθηκε το 1975, με τη μορφή «λαϊκής λειτουργίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνθέτης οργάνωσε το λιμπρέτο του μουσικού έργου επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος και τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...