Συναυλία του ΚΚΕ για τον Θάνο Μικρούτσικο: Έργα που προσφέρουν συγκίνηση γνώση έμπνευση

Συναυλία του ΚΚΕ για τον Θάνο Μικρούτσικο: Έργα που προσφέρουν συγκίνηση γνώση έμπνευση

Αυτές τις μέρες οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις στην Αττική εντείνουν με ενθουσιασμό το κάλεσμα για τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με την οικογένεια του μεγάλου συνθέτη. Η μουσική του ακούγεται στα κομματικά γραφεία και στα σπίτια. Στίχοι ποιητών που μελοποίησε επιδιώκουμε να φτάσουν σε χώρους δουλειάς, ενώ κατά δεκάδες χιλιάδες έχει διακινηθεί το υλικό – κάλεσμα στη συναυλία.

Επικεντρώνουμε ιδιαίτερα, ώστε το κάλεσμα να φτάσει σε νέους ανθρώπους. Στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργαζόμενους. Γιατί γνωρίζουμε ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, να συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, να οξύνει την ικανότητα κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας και επίδρασης σε αυτήν. Ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα, για να κατακτούν τον ρόλο τους ως επαναστατική πολιτική πρωτοπορία. Και η τέχνη του Θάνου Μικρούτσικου μπορεί να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Άλλωστε, μιλάμε για έναν συνθέτη που άφησε πραγματικά το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στη μουσική, που μελοποίησε τους πιο μεγάλους ποιητές του 20ού αιώνα, Έλληνες και ξένους. Η «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ», η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Γιάννη Ρίτσου, η «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», έργα που παρουσίασε λίγο καιρό πριν το φευγιό του σε συναυλίες προς τιμή των 100 χρόνων του ΚΚΕ είναι έργα που προσφέρουν απλόχερα συγκίνηση, αισθητική απόλαυση, αλλά και γνώση, σκέψη προβληματισμό, έμπνευση. Το ίδιο ισχύει και για τις μελοποιήσεις του Ν. Καββαδία στον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των οριζόντων», έργα ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία. Ο Μικρούτσικος υπηρετώντας ένα προοδευτικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο στην τέχνη του κατόρθωσε να ανανεώσει και τις μουσικές φόρμες, πιστεύοντας βαθιά ότι «κάθε νέο περιεχόμενο απαιτεί μία νέα φόρμα». Γι` αυτό και το έργο του είναι προωθημένο, βαθύ, απαιτητικό πολλές φορές, όμως είναι έργο βαθιά λαϊκό.

Η συνεισφορά της μουσικής και της τέχνης του στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης είναι σημαντική. Έγγραψε τραγούδια και μουσικές για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, για τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στον φασισμό, εμπνεύστηκε από την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, γράφοντας για την Μακρόνησο, για τους ήρωες κομμουνιστές όπως ο Πλουμπίδης, ενώ ξεχωριστή συνεισφορά του αποτελεί η ηχογράφηση με σύγχρονες ενορχηστρώσεις των αντάρτικων της περιόδου ΄40 – ΄44, ηχογράφηση που συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοσή τους στις σύγχρονες γενιές. Ξεχωρίζουμε επίσης την ιδιαίτερη σχέση που είχε με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμμετέχοντας ακόμα και σε οργανωτικές επιτροπές του, ανανεώνοντας διαρκώς τη διάθεσή του να συμβάλει όχι μόνο με συναυλίες, αλλά και με σκέψεις, προτάσεις, ιδέες.

Μια απολαυστική, μα και συνάμα χρήσιμη συναυλία θα είναι αυτή στις 2 Φλεβάρη στο ΣΕΦ. Γι΄ αυτό και τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος δουλεύουμε για την οργάνωση και την επιτυχία της. Για μία αλησμόνητη πρωτοβουλία!

Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

Δείτε ακόμα...