Συνέχεια των ανταγωνισμών

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin 36 μαχητικών αεροσκαφών F-35A πέμπτης γενιάς.

Το συνολικό κόστος της αγοράς των F-35A, ανέρχεται στα 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια και έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» κόστους 2,1 δισ. δολαρίων. Με τις κινήσεις αυτές η Ελβετία συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η κίνηση της ελβετικής κυβέρνησης να επιλέξει αμερικανικές εταιρείες για τα αεροσκάφη, αλλά και τους πυραύλους, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών Βέρνης και Βρυξελλών για τη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας.

Η Ελβετία είναι χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, δεν απειλείται από γειτονική χώρα, δεν αμφισβητούνται τα σύνορά της, δεν έχει γκρίζες ζώνες, ωστόσο προχωράει στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, με μεγάλο κόστος για το λαό της Ελβετίας.

Η Ελβετία ενσωματώθηκε στη δράση και στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ το 1994, με τη συγκρότηση του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». Αργότερα το 2002 η Ελβετία έγινε το 190 ο μέλος του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης για την αγορά των F-35, προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία με ανακοίνωση διαφήμισε τον πολεμικό εξοπλισμό που παράγουν γαλλικά μονοπώλια.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας εκθείασε τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale και δήλωσε ότι αυτά επιλέγονται για αγορά, από μια σειρά χώρες του ΝΑΤΟ, όπως και η Ελλάδα.

Σημειώνουμε επίσης, ότι στα πλαίσια του ανταγωνισμού χωρών της Ε.Ε με τις ΗΠΑ, σχετικά με την παραγωγή πολεμικών εξοπλισμών, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα FCAS – Future Combat Air System, με στόχο την δημιουργία ενός μαχητικού αεροσκάφους και μη επανδρωμένων εναέριων μέσων έκτης γενιάς, ανταγωνιζόμενες το νέο πρόγραμμα των ΗΠΑ, NGAD – Next Generation Air Dominance για μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ενδοϊµπεριαλιστική διαπάλη και ανταγωνισμοί είναι τρομακτικοί. Εκφράζονται με οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά μέσα, με κυνήγι των εξοπλισμών, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την εξασφάλιση νέων αγορών και κερδών για το κεφάλαιο.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα όφελος από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...