Συνεχής η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του ΝΑΤΟ

Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑΣυνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Ήταν πολλές οι αναφορές το πρόσφατο διάστημα σε μια σειρά συνεκπαιδεύσεις  μεταξύ στρατιωτικών μονάδων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.

Από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και αντίστοιχων Μονάδων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε περιοχή της Λίμνης Αχρίδας η οποία περιελάμβανε αντικείμενα τακτικής μικρών κλιμακίων Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων, με έμφαση στις Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ), καθώς και εκτέλεση καταδύσεων στη λίμνη Αχρίδα με την παροχή τεχνογνωσίας από Κινητή Εκπαιδευτική Ομάδα (ΚΕΟ) της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Η εν λόγω δραστηριότητα βασίστηκε στη εμπειρία που διαθέτει το ελληνικό προσωπικό στα αντικείμενα των επιχειρησιακών καταδύσεων, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη εκπαίδευση στην Ελλάδα σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Τέλη Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά φέτος εκπαίδευση του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Βόρειας Μακεδονίας, από τους Έλληνες αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης  του προγράμματος, αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας παραβρέθηκε στην τελετή απονομής πτερύγων αλεξιπτωτιστών σε στρατιωτικό προσωπικό ενώ παρακολούθησε εκπαίδευση μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, και υπογράφτηκε στην Αθήνα τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, για τη ρύθμιση των θεμάτων της διεξαγωγής συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (ΔΕΕ).

Συνεκπαίδευση Ειδικές Δυνάμεις
Συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας / Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Δ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ διαδικτυακή εκπαίδευση επί της Τυποποίησης ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα επί των διαδικασιών συμμετοχής στις Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του ΝΑΤΟ, καθώς και της ανάπτυξης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των Συμμαχικών Προτύπων, με σκοπό την επίτευξη της αναγκαίας διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας.
Η εν λόγω εκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σε σειρά δράσεων, που έχουν αναπτυχθεί και έχουν σκοπό τη συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας για την ταχεία ένταξη και προσαρμογή της στις διαδικασίες της Συμμαχίας.

Οι παραπάνω δραστηριότητες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για το έτος 2020.

Με την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας.

Συνεκπαίδευση Ειδικές Δυνάμεις Υποβρύχιες Επιχειρήσεις
Συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας / Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΓΕΕΘΑ έχει εκδώσει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις για την υλοποίηση σειράς εκπαιδεύσεων υπό τη διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε εγκαταστάσεις και των δύο χωρών.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας ήδη συμμετείχαν σε πολλές αποστολές εκτός συνόρων με κύρια αυτή στο Αφγανιστάν. Μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει απουσία της σε κάθε μικρή η μεγάλης κλίμακας άσκηση που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως π.χ. η συμμετοχή της στην άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» το Φεβρουάριο 2020 στην περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων – Πεδίου Βολής Ασκού Προφήτη.

Η διοργάνωση των ασκήσεων το 2019 όπως αυτές των «Saber Guardian» και «Decisive Strike» σκοπό έχει να προωθήσει τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών των Βαλκανίων.

Η «Decisive Strike» είναι η ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας με συμμετοχή και της χώρας μας, στο γιγαντιαίο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, το οποίο οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να αξιοποιήσουν παραπέρα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της Β. Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Είναι φανερό πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να διεκπεραιώσουν κάθε είδους τέτοιες αποστολές στο πλαίσιο του ρόλου που έχει αναλάβει η Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο χωρίο Ψαράδες στις Πρέσπες, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, Κυριακή 17 ιουνίου 2018 / Πηγή: Eurokinissi (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Το είχε επιβεβαιώσει εξάλλου από την πρώτη στιγμή και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης που σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διμερή αμυντική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την ομόλογό του στα Σκόπια, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στον συστηματικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση». Ακόμα, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, της κυβερνοάμυνας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της εναέριας αστυνόμευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η διμερής αμυντική συνεργασία αλλά και να δρομολογηθεί η ομαλή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στις ΝΑΤΟικές δομές», σημείωσε, επιβεβαιώνοντάς το.

Σύμφωνα με απόφαση του ΝΑΤΟ, η Πολεμική Αεροπορία μας περιπολεί στους εναέριους χώρους της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών περιπολεί στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται τα πολεμικά αεροσκάφη με την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου των Βαλκανίων; Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών με σκοπό τον έλεγχο των Βαλκανίων. Ολοένα και περισσότερες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δρουν μακριά από τα σύνορα, όπως η παρουσία αεροσκαφών και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ της τελευταίας εικοσαετίας στη Νορβηγία και τώρα η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας για την «αστυνόμευση» του ΝΑΤΟικού εναέριου χώρου στα Βαλκάνια.

Βαλκάνια Χάρτης

Από την αρχή μέχρι το τέλος, λοιπόν, η Συμφωνία, για την οποία και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «δίνει μάχες» τηρώντας την ευλαβικά, έχει έναν και μόνο σκοπό: Να προωθήσει τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, όπως και τα αντίστοιχα επιχειρηματικά σχέδια, σε αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές, Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Γι’ αυτό συνεχίζει χωρίς καθυστερήσεις ρόλο ΝΑΤΟικού «στρατολογητή» και «εκπαιδευτή» που είχε αποδεχτεί και αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Όλα τα παραπάνω,  αποδεικνύουν τον κομβικό  ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και πόσο ψεύτικοι και επικίνδυνοι ήταν όλοι οι τότε ισχυρισμοί, αφού σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του άρθρου 2 της συμφωνίας ότι η γειτονική χώρα εντάθηκε αρχικά στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερο χρόνο στην ΕΕ. 

Επιβεβαιώνουν τη ΝΑΤΟική σφραγίδα στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμά της, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της, όσο κι αν προσπαθούσε  η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την εξωραΐσει, παρουσιάζοντάς την ως μια «διμερή διευθέτηση», ξεπλένοντας με αυτό τον τρόπο τη δολοφονική ΝΑΤΟική μηχανή.

Μια συμφωνία που δρομολόγησε  τη διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών με την ΠΓΔΜ, συνολικά τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Βαλκανικής, ασκώντας και σχετικές πιέσεις στη Σερβία, που έχει αναπτύξει στενές οικονομικές και πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εδώ είναι και η ουσία αυτής της συμφωνίας, που αφορά το πώς «θα κοπεί ο βήχας» στη Ρωσία, στην Κίνα, σε κάθε άλλο ανταγωνιστή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.

Όπως για τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στη Συρία αξιοποιείται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η παραχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που λειτουργούν ως «ορμητήρια» πολέμου, έτσι και η συμφωνία των Πρεσπών έγινε «εφαλτήριο» προώθησης των ίδιων συμφερόντων.

Αυτό το ομολογούν και οι εκθέσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ, που με σαφήνεια περιγράφουν τον στόχο της «αντιμετώπισης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής».

Εδώ είναι που χρειάστηκε ένας πολύτιμος «μεντεσές», γι’ αυτά τα σχέδια, που θα ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τέτοιος αποδείχτηκε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, όπως με αφοπλιστικό κυνισμό τους κατονόμασε (ως «μεντεσέδες») ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζ. Πάιατ.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Αυτό συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ με τα συνεχή μέτρα τήρησης και υλοποίησης της.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι αυτή η ιμπεριαλιστική διευθέτηση με τη σφραγίδα των ΗΠΑ αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γενικότερων παρεμβάσεων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με κύρια επιδίωξη την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και με κομβικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τότε και της τωρινής της ΝΔ.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο σχεδιασμός ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή συμβάλλει μόνο στην αστάθεια, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις και κυρίως με τη Ρωσία.

Η συμφωνία των Πρεσπών έβαλε στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών νέες στρατιωτικές δυνάμεις για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Και είναι φανερό ότι αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν το σχεδιασμό την καθιστά μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό, όσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Για τους ίδιους λόγους, είναι πρόκληση να συνεχίζεται ο ισχυρισμός ότι το μάντρωμα ενός ακόμα λαού στο ΝΑΤΟ αποτελεί θετική εξέλιξη. Και ότι έτσι εξασφαλίζονται «η ειρήνη και η φιλία», την ίδια στιγμή που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι το ΝΑΤΟ είναι σε φάση πολεμικής προπαρασκευής.

Αυτό το μαρτυρούν οι τεραστίων διαστάσεων ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, ο στόχος του ΝΑΤΟ για τα λεγόμενα «τέσσερα τριαντάρια», το δόγμα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, τα σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου.

Ο ελληνικός λαός και οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πείρα για να δουν ότι συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών δεν φέρνουν «λύση» προβλημάτων, αλλά προετοιμάζουν τις επόμενες κρίσεις και εντάσεις.

Τέτοια είναι για παράδειγμα η πείρα από την παρέμβαση των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων με συνέπεια το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου και τη νομιμοποίηση των τουρκικών αμφισβητήσεων σύμφωνα και με τις πρόσφατες παρεμβάσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γελοιογραφία ΝΑΤΟ

Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα το 1952, είναι «σύμμαχοι» για δεκαετίες αλλά συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, είναι καθημερινές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, εκδηλώνονται επεισόδια που προειδοποιούν για συγκρούσεις.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους λαούς αυτών των χωρών, ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου με τις «πλάτες» των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, εμπλοκή αυτών των λαών σε νέα πολεμοκάπηλα σχέδια.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενισχύοντας το ευρωατλαντικό μπλοκ, την ώρα που διεξάγεται ο εμπορικός πόλεμος με τη Ρωσία, που είναι ανοιχτές οι πληγές της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να ανοίξουν νέες εστίες.

Μεθοδικά, χρόνο το χρόνο, δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο τόξο στρατιωτικών βάσεων και υποδομών, στο Κόσσοβο, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία κ.α., σ’ έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό με τη Ρωσία, που διατηρεί ακόμα ισχυρές προσβάσεις στην περιοχή, και την Κίνα, που επεκτείνει τα συμφέροντά της μέσω του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού».

Σ’ αυτό το έδαφος αναζωπυρώνονται οι «διαπραγματεύσεις» και αντιπαραθέσεις για νέες αλλαγές των συνόρων ανάμεσα στη Σερβία και το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, το οποίο έχει δημιουργήσει το δικό του στρατό, «δένεται» πολύμορφα με την Αλβανία, με την οποία έχει πλέον κοινά σύνορα, ενώ στην Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, η αστική τάξη προβάλλει επίμονα το στόχο για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Το ΝΑΤΟ προωθεί τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις και νέα όπλα στην περίμετρο των συνόρων της από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Καταστρώνει μεγάλα επιχειρησιακά σχέδια, με τα λεγόμενα 4 30άρια, δηλαδή 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες. Εκπονεί ακόμη και σχέδια χρήσης πυρηνικών όπλων σε βάρος της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα βλέπουμε να αναπτύσσονται νέα ρωσικά «υπερόπλα», που μπορεί να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο λαός μας, οι άλλοι λαοί της περιοχής, που συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στοχοποιούνται. Κι αυτό γίνεται όταν οι εγκαταστάσεις στον Αραξο εκσυγχρονίζονται για να φέρουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ πυρηνικά όπλα, όπως είχαν στο παρελθόν. Όταν η Σούδα μεγεθύνεται, όταν νέες βάσεις μπαίνουν στα σκαριά, όπως στην Αλεξανδρούπολη και στη Σύρο, όταν στη Λάρισα φέρνουν τους ιπτάμενους δολοφόνους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τα drones, όταν στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία (στα σύνορα με το Κόσσοβο) οι ΗΠΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους εκτός συνόρων, τη βάση Μπόνστιλ, μόλις 150 χιλιόμετρα από την ελληνική επικράτεια.

ΗΠΑ - Αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό MQ-9-Reaper
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό MQ-9-Reaper / Πηγή: US Military

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, όπου διεξάγεται ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Ένας πόλεμος στον οποίο σήμερα εμπλέκεται ήδη μεγάλος αριθμός χωρών και ο οποίος έχει να κάνει με τη μοιρασιά του πλούτου αυτής της χώρας, τους δρόμους μέσα από τους οποίους το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής θα φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά και με γεωπολιτικά στηρίγματα, στρατιωτικές βάσεις, γενικότερα γεωπολιτικούς λόγους.

Ο ισχυρισμός όλων των αστικών κομμάτων, πως δήθεν «η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» είναι τουλάχιστον προσβολή στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στα εκατομμύρια των ξεριζωμένων, στους δεκάδες λαούς που έχουν ζήσει τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λέγεται στα Βαλκάνια, όπου ΝΑΤΟ και ΕΕ πρωτοστάτησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στην επαναχάραξη συνόρων, στη διαμόρφωση κρατών – προτεκτοράτων.

Δεν μπορεί να λέγεται όταν το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε φάση φανερής προπαρασκευής νέων πολέμων, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις του με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλες τις χώρες – μέλη του, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, και η ΕΕ εντείνει τη στρατιωτικοποίησή της, διαμορφώνοντας δομές συμπληρωματικές του ΝΑΤΟ, ή αυτοτελείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, γνωστή ως PESCO.

Σε καμία περίπτωση η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα «σταθερότητας και ειρήνης», αλλά επιτάχυνσης της πολεμικής αναμέτρησης και της μεγαλύτερης εμπλοκής σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, που είναι απειλητικοί για όλους τους λαούς.

Η ιστορική και σύγχρονη πείρα έχει αποδείξει ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν βασανίσει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος την «προστασία» και τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ. Η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε, μειονοτικά και εθνικιστικά ζητήματα υποδαυλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές, φτιάχτηκαν κράτη – προτεκτοράτα, μόνιμες εστίες έντασης στην περιοχή.

Ευθύνονται για την τουρκική κατοχή της Κύπρου και τη διατήρησή της για 46 χρόνια, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90, την αλλαγή συνόρων, τους αιματηρούς πολέμους σε Σερβία, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, τους πολέμους σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.

Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός λοιπόν. Η περιβόητη «σταθερότητα» της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή είναι μόνο «Ασφάλεια» για τα κέρδη τους, αποτελεί μόνιμη πληγή για όλους τους λαούς. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι επαγρύπνηση, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ένταση της αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς.

Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών τίποτα καλό δεν μπορεί να προμηνύει για τα λαϊκά συμφέροντα.  Αντίθετα, βαθαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτές οι επικίνδυνες επιλογές της κυβερνήσεων, πρέπει να προβληματίσουν τους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παραπέρα αναβάθμιση εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, και μάλιστα μακριά από τα σύνορα, δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η ευρωατλαντική διείσδυση έχει προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στους λαούς των Βαλκανίων, τους έχουν μπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν υπάρχει περιθώριο για αυταπάτες.

συνεκπαίδευση Τουρκικής Φρεγάτας με Αμερικανικό Αντιτορπιλικό
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση Τουρκικής Φρεγάτας Kemal Reis με Αμερικανικό Αντιτορπιλικό Αύγουστος 2020/ Πηγή: US NAVY

Στις εξελίξεις αυτές δεν μετράνε μόνο τα μεγέθη της κάθε χώρας. Μετράνε οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στην περιοχή, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που είναι μαθημένες σε πολεμικές επιχειρήσεις σε στιγμές όξυνσης της κατάστασης.

Τα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης που προβάλλουν τα άλλα αστικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν τον ίδιο στόχο που βάζουν οι αστικές τάξεις και τα κόμματά τους στις άλλες χώρες, έτσι ετοιμάζεται το «μενού» των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων. Τα περί ηγετικής θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, που δείχνουν εναρμόνιση με στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου, συνειδητή εξυπηρέτηση των σχεδίων της ιμπεριαλιστικής μηχανής.

Είναι απαραίτητο τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βγάλουν συμπεράσματα. Να αναρωτηθούν: Ποιους σκοπούς και τι συμφέροντα υπηρετούν η παρουσία και η συμμετοχή στρατευμάτων στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του;

Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών. Δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.


Ο λαός μας χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του για να κλείσουν οι βάσεις που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Για αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αρσένης Τσιριγώτης

Δείτε ακόμα...