Συνεχίζεται, έχοντας αγκαλιαστεί από πλήθος κόσμου, η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για «το απελευθερωτικό – επαναστατικό 1944». Ανθρωποι όλων των ηλικιών περιηγούνται καθημερινά στα μοναδικά εκθέματα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ μαζική είναι η συμμετοχή και στις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διεξάγονται στον ίδιο χώρο.
Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ – Μετρό Ομόνοιας) μέχρι την Κυριακή 1η Δεκέμβρη.
Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές είναι 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 11 π.μ. – 7 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις 2105282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.).
Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη 20 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.
Μια έκθεση μέσα στην έκθεση η αίθουσα με τα έργα τέχνης της περιόδου
Η αίθουσα στο κτίριο της οδού Σανταρόζα, που φιλοξενεί τα έργα τέχνης της περιόδου 1940 – 1950 από το Αρχείο του ΚΚΕ, θα μπορούσε να αποτελεί και μια ξεχωριστή έκθεση. Σίγουρα πάντως είναι από τα σημεία που τραβάνε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και την προσοχή των επισκεπτών.Πρόκειται για έργα που έγιναν την περίοδο της Κατοχής, της ΕΑΜικής Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, ή μεταγενέστερα που εμπνεύστηκαν από τα παραπάνω και έχουν αναφορά σε εκείνα τα χρόνια.
Μεταξύ άλλων εκτίθενται προσωπογραφίες από «μολύβι πάνω σε χαρτί» ανταρτών, πολλές από τις οποίες σχεδιάστηκαν εκείνη την περίοδο στο βουνό. Ανάμεσά τους και εξέχουσες μορφές της Αντίστασης, όπως του Αρη Βελουχιώτη και του γιατρού Πέτρου Κόκκαλη, σχεδιασμένες από τον Δημήτρη Γιολδάση, ή το καμάρι της Ομβριακής, Νάκος Μπελής, σε σχέδιο του Ηλία Φέρτη. Τη δική τους θέση, φυσικά, έχουν και οι γυναίκες αντάρτισσες μέσα από τα σχέδια του Δημήτρη Οικονομίδη.
Ξεχωρίζει δε η αποτύπωση, από τον Δημήτρη Μεγαλίδη, Γερμανών αντιφασιστών που έδρασαν στο πλευρό του ΕΛΑΣ. Επίσης, για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη υπάρχει κολάζ γραμματόσημων του Μίμη Φωτόπουλου.
Η δράση των ανταρτών είναι στο επίκεντρο και σε άλλα έργα που μπορεί να θαυμάσει κανείς, όπως η ελαιογραφία «Ανατιναγμένο Τραίνο» του Δ. Οικονομίδη κ.ά.
Μέσα από τα έργα αναδεικνύεται και η παράνομη δράση στις πόλεις, όπως δείχνει το έργο του Δ. Μεγαλίδη, «Κομματική Σύσκεψη», ή αυτό του Βασίλη Αρμάου, «Τυπογραφείο».
Στην Κατοχή, στην πείνα και στην Αντίσταση στην Αθήνα αναφέρονται μια σειρά έργα του Ηλ. Φέρτη, όπως οι ελαιογραφίες «Γιούργια», «Πεθαμένοι από την Πείνα» «Διαδήλωση» κ.ά. Ο ίδιος με μολύβι σε χαρτί έχει σχεδιάσει και τη σύλληψή του το 1942 στα Εξάρχεια. Μάλιστα, στον πίνακα με το έργο «Γιούργια» διακρίνεται σημάδι που άφησε σφαίρα μετά από επιδρομή χωροφυλάκων στο εργαστήριο του καλλιτέχνη.Στη συγκεκριμένη αίθουσα δεσπόζει επίσης προθήκη που περιέχει έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη, όπου απεικονίζονται αντάρτες.
Εκτός από τα παραπάνω, κι άλλες αίθουσες της έκθεσης κοσμούνται από εικαστικά έργα και γλυπτά, όπως αυτά του Κώστα Ρόθου ή του Μεμά Καλογηράτου, με τη σειρά δέκα έργων από ορείχαλκο με τίτλο «Σύντροφοι, οι δικοί μας Ανθρωποι». Από τον ίδιο δημιουργό είναι και η μακέτα για το ολοκαύτωμα της Βιάννου, του μαρτυρικού χωριού της Κρήτης.
Επιπρόσθετα, μαζί με τις εικαστικές εγκαταστάσεις που διανθίζουν την έκθεση, στο τέλος αυτής υπάρχει το σύγχρονο εικαστικό έργο του Γιώργου Σκουρλή με τίτλο «Η έκρηξη».
Σχετική είναι η επόμενη από τη σειρά εκδηλώσεων στον χώρο της έκθεσης: Το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος «Ηλίας Φέρτης: Ζωγραφική, Κατοχή, Αντίσταση». Θα παρευρεθεί και θα παρέμβει η Ειρήνη Φέρτη, κόρη του ζωγράφου. Θα μιλήσει η Σαβίνα Λίτση, ιστορικός Τέχνης.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
— Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., με θέμα «Κατοχή – Αντίσταση – Δεκέμβρης με την πένα της Μέλπως Αξιώτη». Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Προυσανίδου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».– Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη στις 11.30 π.μ., με θέμα «Οι συγκρούσεις σε επαναστατικές συνθήκες, μέσα από τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” “Η μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων” και “Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση” του Β. Ι. Λένιν, και “Η κόκκινη φρουρά” του Ν. Ποτβόισκι». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».