Συνεχίζεται το μπλόκο από Πολωνούς και Σλοβάκους φορτηγατζήδες στα σύνορα της Ουκρανίας

Φορτηγά στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας

Χιλιάδες οδηγοί φορτηγών έχουν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων εδώ και περίπου τρεις βδομάδες στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών Πολωνών και Σλοβάκων οδηγών που έχουν μπλοκάρει τα σύνορα. Μάλιστα, δύο Ουκρανοί οδηγοί έχουν πεθάνει και χιλιάδες φορτηγά έχουν κολλήσει για μέρες μέσα στο χειμωνιάτικο ψύχος καθώς Πολωνοί οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν σε τέσσερα σημεία διέλευσης στα σύνορα.

Συμμετέχουν επίσης αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητούν επιδοτήσεις για το καλαμπόκι και μείωση της φορολογίας.

Οι πολωνικές μεταφορικές εταιρείες διαμαρτύρονται επειδή χάνουν από τις ουκρανικές, οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερη τιμή και μεταφέρουν τώρα προϊόντα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Το μπλόκο στα σύνορα, που ξεκίνησε στις 6 Νοέμβρη, δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα, με τους Πολωνούς να διαμαρτύρονται πως οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από την απαίτηση να κατέχουν άδειες προκειμένου να διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία, μια αλλαγή πολιτικής που τέθηκε σε ισχύ στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι πολωνικές διαμαρτυρίες συμπίπτουν με ανησυχίες ότι η ΕΕ μπορεί να μη συμφωνήσει τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, έναν βασικό στόχο για το Κίεβο.

Οταν ρωτήθηκε για τις κινητοποιήσεις των Πολωνών και Σλοβάκων οδηγών φορτηγών που έχουν μπλοκάρει την οδική διαμετακόμιση των ουκρανικών προϊόντων τις τελευταίες μέρες, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επέρριψε την ευθύνη στην εσωτερική πολιτική των δύο γειτονικών χωρών. «Πιστεύω ότι υπάρχουν δυσκολίες στα σύνορα πρώτα και κύρια λόγω ορισμένων πολιτικών που εφαρμόζουν οι γείτονές μας», είπε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...