Συγχαρητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας ευχήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.
Στο μεταξύ, λόγω των αντίθετων θέσεων που έχουν πάρει οι δύο κυβερνήσεις στο Παλαιστινιακό (ελέω διαφορετικών βλέψεων), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ξόρκισε χθες το ενδεχόμενο να διαταραχθεί το παζάρι μεταξύ των δύο μερών για ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος είναι κάτι το οποίο εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε. Από εκεί και πέρα, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι μία άσκηση που έχει δύο πλευρές και απαιτεί και συνέπεια, απαιτεί προσήλωση σε αυτήν τη διαδικασία. Η χώρα μας, νομίζω, την έχει. Αυτό πρέπει να φανεί και να αποδεικνύεται καθημερινά και από την άλλη πλευρά, και προφανώς αξιολογείται σε καθημερινή βάση». Αναγνώρισε εξάλλου ότι «στα ζητήματα που έχουν ανακύψει, και συνολικά στο Μεσανατολικό ζήτημα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας», ωστόσο επέμεινε ότι και η Τουρκία «δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε επιδείνωση της κρίσης. Από κει και πέρα, θα δείξουν τα γεγονότα των επόμενων ημερών και εβδομάδων».
Ηδη «ψήνονται» συμφωνίες σε μια σειρά πεδία, π.χ. στο Μεταναστευτικό, με στόχο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία των Μητσοτάκη – Ερντογάν, να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα περιλαμβάνει:
— Τη μόνιμη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη, και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, για την «καλύτερη συνεννόηση» Αθήνας και Αγκυρας στον έλεγχο των ροών στο Αιγαίο. Ανάλογη επικοινωνία θα υπάρχει και για τις ροές στον Εβρο.
— Τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή «εμπρηστικών» δηλώσεων εκατέρωθεν, όπως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Αθήνα βυθίζει βάρκες με μετανάστες.
— Την ικανοποίηση παλιότερου αιτήματος της Αγκυρας για ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο). Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει – και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν – 12μηνη ισχύ. Το σχέδιο έχει συζητήσει ήδη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης με την επίτροπο της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον, με τα ελληνικά νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην ΕΕ και με το Μεταναστευτικό ως «κρίκο» και για ευρύτερες διευθετήσεις.
ΝΑΤΟ και Αγκυρα έσβησαν ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία από τον χάρτη
Τόσο …απομονωμένος από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι ο Ερντογάν, που δεν σταματάνε να του χαλάνε χατίρι. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η φρεγάτα «Ψαρά» και η τουρκική «Γιαβούζ» συμμετείχαν σε «δραστηριότητα» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, η οποία διεξήγαγε γυμνάσια μεταξύ της δυτικής Κύπρου και της γραμμής Ρόδου – Καρπάθου.
Οταν η ομάδα κινήθηκε προς την Κύπρο, οι Τούρκοι επιτελείς διαμαρτυρήθηκαν διότι στους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ (που μετά τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στη Λιθουανία αναθεωρήθηκαν, για να περιλαμβάνουν τις «νέες απειλές») εμφανίστηκε η ονομασία Κυπριακή Δημοκρατία και, βέβαια, όχι εκείνη του ψευδοκράτους.
Θυμίζουμε ότι κατά τη φάση προετοιμασίας των νέων χαρτών, και καθώς η Αγκυρα δεν αποδεχόταν την αναφορά εκεί της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί κατέβασαν «πρόταση» για απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της, αλλά η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα στο νησί να περιγράφεται με …συντεταγμένες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική ένσταση στη δραστηριότητα της SNMG2 έφτασε ιεραρχικά μέχρι την ανώτατη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ της Βρετανίας, όπου και αποφασίστηκε να διεξαχθεί το υπόλοιπο της άσκησης χωρίς ονομασίες, μόνο με αναφορά σε …γεωγραφικές συντεταγμένες τοποθεσιών, ικανοποιώντας τις τουρκικές θέσεις.