Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενόψει και του επόμενου, 6ου γύρου συνομιλιών την Κυριακή στο Ομάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται λιγότερη αυτοπεποίθηση για το εάν το Ιράν θα συμφωνήσει με την απαίτηση της κυβέρνησής του για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους δείχνοντας σχετικά απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν ξέρω… Δεν νομίζω. Αισθάνομαι ολοένα και λιγότερο σίγουρος για το θέμα» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους ενώ τη Δευτέρα είχε επιβεβαιώσει πως συζήτησε πτυχές του θέματος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας πως οι Ιρανοί «είναι σκληροί διαπραγματευτές». Σήμερα ωστόσο, τους κατηγόρησε πως χρησιμοποιούν παρελκυστικές τακτικές επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο «είτε γίνει συμφωνία, είτε όχι».

«Θα ήταν όμως πιο ωραίο να το κάνουμε δίχως πόλεμος, δίχως να σκοτωθεί κόσμος, πολύ πιο ωραίο» ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν βλέπει οι Ιρανοί να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του για μία συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αζίζ Νασιρζαντέχ προειδοποίησε σήμερα ότι, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για σύγκρουση με τις ΗΠΑ και προειδοποίησε πως σε μία τέτοια περίπτωση «θα χτυπηθούν» αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Ορισμένοι αξιωματούχοι στην άλλη πλευρά απειλούν με σύγκρουση εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν μας επιβληθεί πόλεμος… όλες οι αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς μας θα τις φθάσουμε και θα τις στοχοποιήσουμε με θάρρος στις χώρες που τις φιλοξενούν» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε με νόημα ότι το Ιράν πρόσφατα έκανε δοκιμή πυραύλου με πολεμική κεφαλή βάρους δύο τόνων «και δεν αποδέχεται περιορισμούς».

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να δώσει εντολή ώστε το μη αναγκαίο προσωπικό των πρεσβειών και οι οικογένειες των διπλωματών να αποχωρήσουν από το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ ετοιμάζεται επίσης για εκκένωση, σύμφωνα με έναν Ιρακινό αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας και μια αμερικανική πηγή που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

’Αλλος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι ο αμερικανικός στρατός θα επιτρέψει στις οικογένειες των στρατιωτικών που υπηρετούν στο Μπαχρέιν να αποχωρήσουν προσωρινά από τη χώρα, λόγω των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...