Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εγκληματικές επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ / Πηγή: (Chaim Goldberg/Flash90)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν ΗΠΑ και Ισραήλ τις εγκληματικές επιθέσεις τους κατά του Ιράν, απειλώντας μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωσή τους, καθώς σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί ανεπίστρεπτα η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Εκρήξεις συγκλόνισαν για άλλη μία νύχτα την Τεχεράνη, με πολλαπλές εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της ιρανικής πρωτεύουσας. Το Ιράν ανέφερε ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει σχεδόν 10.000 αστικές τοποθεσίες στη χώρα και έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.300 αμάχους από την έναρξη του πολέμου πριν από 11 ημέρες.

Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης η πιο βίαιη από την αρχή του πολέμου. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η χώρα δέχθηκε δύο επιθέσεις σε μία ώρα και ισχυρίστηκαν πως όλοι οι ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν.

Το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ αναφέρει ότι αναχαίτισε σήμερα το πρωί επίθεση με πύραυλο στη χώρα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επικοινωνία με την Τεχεράνη και προειδοποιούν ότι οι ιρανικές επιθέσεις θέτουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο», συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Στο Κουβέιτ, η Εθνοφρουρά αναχαίτισε οκτώ drones που στόχευαν τη χώρα, μεταξύ αυτών και μία επίθεση στις δεξαμενές καυσίμων του αεροδρομίου, όπου σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Δεν έχουν αναφερθεί νέοι θάνατοι από τις τελευταίες αναχαιτίσεις, αλλά οι έρευνες για παραβιάσεις εναέριου χώρου νωρίτερα σήμερα συνεχίζονται.

Στο Ομάν, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Μουσκάτ αναβλήθηκε. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέες επιθέσεις ή θύματα τις τελευταίες 12 ώρες.

Στο Μπαχρέιν, οι ιρανικές επιθέσεις τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά, στην περιοχή Σίτρα κοντά στη Μανάμα, ενώ ξέσπασε φωτιά σε εγκατάσταση Ma’ameer μετά από επίθεση με drone. Νωρίτερα, μία γυναίκα σκοτώθηκε και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα drone χτύπησε κτίριο κατοικίας στη Μανάμα.

Στα ΗΑΕ, οι αεράμυνες αναχαίτισαν πυραύλους και drones από το Ιράν, με το Υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει το δικαίωμα να απαντήσει σε περισσότερες από 1.000 επιθέσεις από την αρχή του πολέμου. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν νέοι τραυματισμοί από τις τελευταίες επιθέσεις.

Στη Σαουδική Αραβία, αναχαιτίστηκαν επτά drones που στόχευαν το ζωτικό πεδίο πετρελαίου Shaybah κοντά στα σύνορα με τα ΗΑΕ. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα. Βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από την ανατολική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροδρομίου.

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο το Ισραήλ

Την ίδια ώρα το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε νότιο και ανατολικό Λίβανο, αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα κτίριο κατοικιών στο κέντρο της Βηρυτού, προκαλώντας πυρκαγιά και εκτεταμένες ζημιές σε αρκετούς ορόφους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς από το χτύπημα.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί αρκετές φονικές επιθέσεις στον Λίβανο. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Τύρου, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και 12 τραυματίστηκαν, ενώ δύο νεκροί αναφέρθηκαν σε επίθεση στην πόλη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια.

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη Ζλάγια, και ότι τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη Τιμπνίν, στην περιφέρεια Μπιντ Τζμπάιλ.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνδυάζονται με έναν μεθοδικό εκτοπισμό των Λιβανέζων. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο πάνω από 100.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Συνολικά, η τελευταία κλιμάκωση της ισραηλινής βίας στον Λίβανο έχει εκτοπίσει πάνω από 700.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Ανησυχία για το κλείσιμο του Ορμούζ

Μεγάλες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο από τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν δραματικές διακυμάνσεις. Την Τρίτη, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 17% κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια ανέκαμψε κοντά στα 90 δολάρια, αφότου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δημοσίευσε στο X -αλλά στη συνέχεια διέγραψε γρήγορα- έναν ισχυρισμό ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε συνοδεύσει ένα πετρελαιοφόρο μέσα από το Στενό του Ορμούζ. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξανά νωρίς την Τετάρτη, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξετάζει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου στην ιστορία του για να διατηρήσει σταθερό το παγκόσμιο απόθεμα.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλούν αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ ότι οι Ιρανοί ενδέχεται να αρχίσουν να αναπτύσσουν νάρκες στο Στενό του Ορμούζ. Ο Τραμπ απείλησε το Ιράν, γράφοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι αυτό έχει γίνει, αλλά αν έχει γίνει, τότε «καλύτερα να τις καθαρίσουν». Σε μία σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία ένα φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε νωρίτερα σήμερα στα Στενά του Ορμούζ και το πλήρωμα εκκενώνεται.

Το ολοκληρωτικό κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Η UNCTAD, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, προειδοποίησε ότι το κλείσιμο του Ορμούζ θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των τροφίμων και να «εντείνει τις πιέσεις στο κόστος ζωής, ιδίως για τους πιο ευάλωτους». Σύμφωνα με νέα έκθεση, τα ποσοστά του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού που ρέει μέσω της στενής πλωτής οδού είναι το 38% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, το 29% του υγραερίου και το 19% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το ένα τρίτο όλων των λιπασμάτων που μεταφέρονται δια θαλάσσης διέρχεται επίσης από το στενό. Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων θα γίνει πιο έντονος στην Ασία, η οποία λαμβάνει το 84% των αγαθών που μεταφέρονται μέσω του στενού, σύμφωνα με την UNCTAD.

Δείτε ακόμα...