Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Περού – Ενας νεκρός στη Λίμα

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στα χθεσινά επεισόδια στη Λίμα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην περουβιανή πρωτεύουσα, από το ξέσπασμα των μεγάλων διαδηλώσεων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, συγκρούστηκαν χθες Σάββατο με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας γύρω από το κοινοβούλιο του Περού, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους από την 7η Δεκεμβρίου συνεχίζονται.

Με την ατμόσφαιρα αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων, το κέντρο της Λίμας μετατράπηκε για ακόμη μια φορά σε θέατρο συγκρούσεων των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών που κατά τα επίσημα δεδομένα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 47 πολίτες κι έναν αστυνομικό.

Την Παρασκευή, εντολή επέμβασης για να ανοίξουν τους δρόμους και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις έδωσε στον στρατό και την αστυνομία η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο το Περού. 

Οι διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση της Μπολουάρτε και της κυβέρνησής της, προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης ενώ η πρόεδρος από την πλευρά της κατέθεσε πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης προκειμένου να γίνουν τον Οκτώβριο, όμως το κείμενο απορρίφθηκε από το Κογκρέσο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...