Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Υεμένη μετά την προέλαση των Χούθι

Η προέλαση που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη, παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους όλη την ακτή που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα άρα και κρίσιμα θαλάσσια περάσματα, έχει οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της αδυναμίας των ΗΠΑ-Ισραήλ να επιβάλλουν τους στόχους τους στο πεδίο που δημιουργεί μία δίνη για τις αστικές τάξεις, αναδιαμορφώνει λυκοσυμμαχίες, πυροδοτεί συγκρούσεις στη βάση ενός νέου συσχετισμού που μεταβάλλεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, φαίνεται πως έχουν περάσει στην αντεπίθεση, καθώς σε ανάρτησή τους στο X ισχυρίζονται ότι έχουν ανακτήσει τοποθεσίες στην πόλη Ταΐζ που είχαν καταληφθεί από τους Χούθι. Ανέφεραν, ακόμα, ότι κατέσχεσαν στρατιωτικό εξοπλισμό και προκάλεσαν «σοβαρές ανθρώπινες απώλειες» στις δυνάμεις των Χούθι. Επίσης, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης στόχευσε οχήματα των Χούθι στις περιοχές Ντουμπάμπ και Μόχα. 

Σε αυτό το έδαφος, το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι στην περιοχή, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αραγτσί, δήλωσε πως «το ζήτημα της Υεμένης δεν έχει στρατιωτική λύση» και ότι «το μέλλον αυτής της χώρας πρέπει να καθοριστεί από τους ίδιους τους Υεμενίτες μέσω διαλόγου και μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς», ενώ δεδομένου ότι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις πριν τη συνάντηση στο Ομάν, πρόσθεσε πως αυτή «δεν πραγματοποιείται για να εξεταστεί η υπόθεση της Υεμένης». 

Ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι καταφέρθηκε πλήγμα εναντίον της αεροπορικής βάσης «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Χαμίς Μουσάιτ της Σαουδικής Αραβίας με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στο στόχαστρο των αντιποίνων μπήκαν υπόστεγα, ραντάρ, διάδρομοι απογείωσης-προσγείωσης και αποθήκες πυρομαχικών. Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι το πλήγμα αποτέλεσε την απάντηση τους για τις περισσότερες από 300 αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών.

Να σημειωθεί πως η Υεμένη βομβαρδίζεται για πάνω από μία δεκαετία. ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ισραήλ έχουν σπείρει τον θάνατο ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν οδηγηθεί στον λιμό. Στο έδαφος και αυτής της χώρας υποδαυλίζονται συγκρούσεις με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εμπλέκονται ενεργά επιδιώκοντας να λειτουργήσουν ως κατοχικές δυνάμεις και πολλές φορές ειδικά το τελευταίο διάστημα να συγκρούονται και μεταξύ τους. 

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο του κλεισίματος του Σαουδαραβικού πετρελαϊκού αγωγού «Ανατολή-Δύση» μετά από σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε, οι τιμές του πετρελαίου σήμερα αυξήθηκαν πάνω από 3%, με την τιμή ανά βαρέλι να αγγίζει περίπου τα 107 δολάρια. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί ότι οι λαοί δεν είναι μόνο αντιμέτωποι με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου που γίνεται για τα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων και ενεργειακών κολοσσών, αλλά και με την ακρίβεια που αυτός προκαλεί.  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...