Συνεδριάζει υπό τον Γεραπετρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών
Πηγή: Eurokinissi

Συνεδριάζει, σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Χθες ο κ. Γεραπετρίτης παρείχε ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην οποία «έλαμψε» η αντιλαϊκή συναίνεση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών σε ό,τι αφορά και την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τις επικίνδυνες διευθετήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατόπιν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, με τον Γεραπετρίτη συζήτησαν «εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή». «Οσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, αυτός πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση», είπε, βάζοντας βασικά θέμα αν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκ. Φάμελλος μίλησε για «ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση». Για το Συριακό ζήτησε «να υπάρχει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης και της Ελλάδας ώστε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατό σε ένα κράτος δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες» και άλλα τέτοια εύηχα, εκφράζοντας πόθους της ντόπιας αστικής τάξης να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ζήτησε, επίσης, επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό με «αντίστοιχη σύνδεση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», βάζοντας τον λύκο να φυλά τα πρόβατα. Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά έστειλε μήνυμα σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου», όπως βαφτίζονται τα ΝΑΤΟικής κοπής παζάρια.

Ο Κυρ. Βελόπουλος έβαλε «τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ως εθνική προτεραιότητα», επί της ουσίας με τη συνδρομή δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προέταξε «το ζήτημα της θεσμικά αναβαθμισμένης συμμετοχής της χώρας μας στους διεθνούς οργανισμούς που προάγουν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», στο όνομα των οποίων βέβαια δρομολογούνται επεμβάσεις και αποστολές.

Ο Αλ. Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά ζήτησε, και αυτός, εμπλοκή, από τη …δίπλα πόρτα, στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, με το ψευδοεπιχείρημα ότι η Ελλάδα «πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Το ΚΚΕ κάθετα αντίθετο στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Απ’ την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανάφερε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών:

«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, τον λαό μας, την ευρύτερη περιοχή.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Και τελευταία, βεβαίως, με την έμμεση αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Ασαντ – με τον οποίο βεβαίως εμείς ως Κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες – και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν “αντάρτες” ή “επαναστάτες”. Από αυτή τη σκοπιά εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με κάθε τρόπο, της ελληνικής κυβέρνησης.

Και, ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε σκέψεις για τα Ελληνοτουρκικά. Ξέρετε, το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος, ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο “οδικός χάρτης”, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εδώ στην περιοχή, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και, βέβαια, αν πάρουμε ως δεδομένο το επικίνδυνο πακέτο που προβάλλει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, των νησιών μας, με αποστρατιωτικοποίηση, με ενίσχυση του τουρκολιβυκού συμφώνου, με μια σειρά άλλες τοποθετήσεις για το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” κ.λπ., η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Αρα, από αυτή την άποψη τα “ήρεμα νερά” πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν κάποια στιγμή σε “ταραγμένα νερά”. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε έναν εφησυχασμό ή, αν θέλετε, μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα. Ηδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο μέσα στο 2024 ήταν 1.900, αυτά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας, και βεβαίως όλη αυτή την πορεία από δω και πέρα θα πρέπει να την παρακολουθούμε σταθερά, διότι έχουν μπει επί τάπητος τα ζητήματα και συζητιόνται, μπορεί στο παρασκήνιο, αλλά πάντως έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των επικίνδυνων αυτών ζητημάτων.

Καθώς επίσης και το Κυπριακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ουσιαστικά φεύγοντας από τη λογική της εισβολής – κατοχής και του να υπάρξει ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις κ.λπ. και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους.

Στους δρόμους του αγώνα τα υπόλοιπα».

Δείτε ακόμα...