Συνέδριο EDA: Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε ξανά «απεξάρτηση» από ρωσικά – σοβιετικά όπλα

Την «απεξάρτηση» από οπλικά συστήματα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης -με ανοικτό το ενδεχόμενο παραχώρησής τους στην κυβέρνηση του Κιέβου- προανήγγειλε εκ νέου ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στην πορεία παραπέρα στοίχισης στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.

Ο υπουργός παρενέβη χθες (μέσω βιντεοκλήσης) στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), και συγκεκριμένα στην ενότητα «Επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα – ευκαιρίες και περιορισμοί», όπου οι διοργανωτές δίνοντας το πλαίσιο της συζήτησης τόνιζαν σχετικά ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να αντιμετωπίσει μακροχρόνιες στρατηγικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα».

Σε αυτή την βάση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε «την υποστήριξή του για περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, απηχώντας ένα αυξανόμενο αίσθημα λέγοντας “αν όχι τώρα, τότε πότε;”». «Για πολλά κράτη μέλη, θα τερματίσουμε τη χρήση απαρχαιωμένων ρωσικών και σοβιετικών όπλων που περιλαμβάνονται σε όλα τα συστήματά μας. Τώρα είναι η ευκαιρία για νέες δυνατότητες παραγωγής στην ΕΕ», τόνισε, επικεντρώνοντας και «στην αναβίωση της ναυπηγικής στην Ελλάδα», μέσα κι από τις νέες παραγγελίες για πολεμικά πλοία, για τις οποίες διαγκωνίζονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σημειωτέον, ο υπουργός με αλλεπάλληλες δηλώσεις του κρατά το τελευταίο διάστημα ζεστή τη συζήτηση περί παραχώρησης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων και αντικατάστασής τους από ευρωατλαντικό οπλισμό, ενόσω βαθαίνει ταυτόχρονα η εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε, ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει ότι οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει συστήματα όπως οι S300 και τα TORM1, ενώ και οι Αμερικανοί πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας χρυσοφόρα συμβόλαια «παραχώρησης» και κατόπιν συντήρησης και υποστήριξης αντίστοιχων δικών τους όπλων.

Δείτε ακόμα...