Συνέντευξη με τη Γεωργία Αβραμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ματθαίου Κέρκυρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ματθαίου Κέρκυρας

Σήμερα το alt.gr ταξιδεύει στον Άγιο Ματθαίο Κέρκυρας, ένα γραφικό χωριό με έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα και φιλοξενεί με χαρά στις σελίδες του την κυρία Γεωργία Αβραμιώτη, πρόεδρο του “Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας”.

Κυρία Αβραμιώτη να σας καλωσορίσουμε στο ΑΛΤ.gr και θα θέλαμε σε μια περίοδο που οι περιηγήσεις δεν αποτελούν επιλογή να μας ταξιδέψετε νοερά στο χωριό σας, τον Άγιο Ματθαίο Κέρκυρας.

– Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία στο ΑΛΤ και σας καλωσορίζουμε, έστω νοερά, λόγω των ειδικών συνθηκών, στο όμορφο χωριό μας -στον Άη-Μαθιά, όπως συνηθίζεται από τους ντόπιους να αποκαλείται.
Ο Άη-Μαθιάς λοιπόν είναι ένα μεγάλο χωριό με περίπου 2000 κατοίκους, Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του καταπράσινου Γαμήλιου όρους, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας. Το χωριό μας χτίστηκε τον 16ο αιώνα, όταν ο Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το παλαιότερο χωριό Ζυγωνός που βρίσκονταν πιο χαμηλά.
Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα στενά σοκάκια, παλιά πέτρινα αρχοντικά σπίτια συνθέτουν την εικόνα του χωριού μας. Ένα από αυτά οδηγεί στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται η Μονή του Παντοκράτορα του 16ου αιώνα, με μια μαγευτική θέα προς την μεριά της Αδριατικής. Στην νότια πλευρά του χωριού μας, βρίσκεται το Βυζαντινό κάστρο του Γαρδικού των αρχών του 11ου αιώνα.


Σε μικρή απόσταση από το φρούριο βρίσκεται το παλαιολιθικό σπήλαιο της Γράβας. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας και έχει αφιερωθεί ολόκληρη αίθουσα.
Οι παραλίες μας Χαλικούνας, Πρασούδι, Παραμόνας, είναι από τις πιο γνωστές στο νησί μας και τους καλοκαιρινούς μήνες, δέχονται πλήθος επισκεπτών. Επίσης η Λίμνη Κορισσίων, είναι ο σπουδαιότερος υδροβιότοπος της Κέρκυρας και έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000.

Ο σύλλογός σας αναπτύσσει πλούσια και πολύμορφη πολιτιστική δράση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ομαδικές περιηγήσεις, χορωδίες και ομάδες παραδοσιακών χορών. Μιλήστε μας λίγο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Ματθαίου και τις δράσεις αυτές.

– Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγ. Ματθαίου δραστηριοποιείται από το 1990, έχοντας πρώτιστο προορισμό να διασώσει, αναδείξει και να διευρύνει τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν έξι καλλιτεχνικά τμήματα:

  • Η τετράφωνη χορωδία, με 35 μέλη
  • Το παραδοσιακό σχήμα γυναικών
  • Τα 3 τμήματα παραδοσιακών χορών
  • Τα 2 τμήματα μοντέρνου χορού
  • Το τμήμα μουσικοκινητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Το θεατρικό τμήμα

Η Χορωδία μας ήταν το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε το 1990. Στην 30χρονη πορεία της, έχει δείξει την δουλειά της σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας και στο εξωτερικό, όπως στη Ρόδο, στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Χαλκίδα, στη Στυλίδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στο Γύθειο, στη Βάρνα Βουλγαρίας, στη Σερβία, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Μαέστρος της χορωδίας μας είναι ο κύριος Γιώργος Άνθης, καθηγητής στο μουσικό Γυμνάσιο Κέρκυρας.

Το παραδοσιακό σχήμα γυναικών ασχολείται με τα καθαρά παραδοσιακά τραγούδια του χωριού μας. Τραγούδια του γάμου, του τρύγου, της ελιάς κ.α. Το παραπάνω τμήμα έχει ιδρυθεί τα 4 τελευταία χρόνια. Την επιμέλεια και αυτού του τμήματος έχει ο κος Άνθης. Τα σύνολα παραδοσιακών χορών του συλλόγου αποτελούνται από τρία διαφορετικά τμήματα (ανάλογα με την ηλικία) με συνολικά 110 χορευτές και χορεύτριες.
Λειτουργούν από το 1994 παρουσιάζοντας την δουλειά τους σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας όπως σε Αθήνα, Βόλο, Καρδίτσα, Καβάλα, Κιλκίς, Ιωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα, καθώς και του εξωτερικού όπως σε Σερβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος. Το βεστιάριο του τμήματος αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου και έχει δημιουργηθεί τόσο από ιδίους πόρους και συνεισφορές των μελών μας, όσο και από την συμμετοχή μας σε κρατικά προγράμματα. Υπεύθυνη δασκάλα είναι η κυρία Φεβρωνία Κοντού, πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας, με ειδικότητα τους παραδοσιακούς χορούς. Η Φ. Κοντού είναι υπεύθυνη και για το τμήμα της μουσικοκινητικής που αφορά παιδάκια 2-5 χρόνων (25 μαθητές-μαθήτριες). Στο τμήμα μοντέρνου χορού ασχολούνται σαράντα κορίτσια και αγόρια και χωρίζονται σε δύο τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους. Υπεύθυνη είναι η κυρία Τίμη Ραφτοπούλου.
Το Θεατρικό τμήμα του συλλόγου κάνει τα πρώτα του βήματα παρουσιάζοντας τα «Αγιομαθήτικα Πετεγολέτσια» (καρναβαλικές θεατρικές παραστάσεις) τον Φλεβάρη του 2001. Έχει παρουσιάσει τα έργα, «Οι καυγάδες της Γκιότζια», «Ζητείται ψεύτης», «Μάννα, μητέρα, μαμά».
Με αρχή το 2003 τα «Αγιομαθήτικα Πετεγολέτσια» στηρίζονται αποκλειστικά σε κείμενα ντόπιων λαϊκών γραφιάδων, διακωμωδώντας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικά δρώμενα.
Ο σύλλογός μας, κάθε χρόνο διοργανώνει το «Αγιομαθήτικο Καρναβάλι» με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς και τα «Αγιομαθήτικα Πετεγολέτσια».
Κάθε καλοκαίρι στις 6 Αυγούστου του Παντοκράτορα, την ημέρα του εορτασμού του Μοναστηριού στην κορυφή του βουνού, διοργανώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού μας. Γύρω στις 4000 επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι διασκεδάζουν στους ρυθμούς του κερκυραϊκού συρτού. Πολιτιστικό διήμερο έχει ονομαστεί το Φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού μας με Χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο τέλος της χορευτικής βραδιάς, στήνεται λαϊκό γλέντι με ορχήστρα στο κέντρο του χωριού, όπου ντόπιοι και ξένοι γίνονται μια παρέα. Επίσης σε συνεργασία, με την Αρχαιολογική υπηρεσία της Κέρκυρας, καθαρίζουμε το φρούριο του Γαρδικιού, το μονοπάτι για το παλαιολιθικό σπήλαιο, για να μπορούν και τα δύο αυτά μνημεία να είναι επισκέψιμα από τους επισκέπτες της περιοχής μας.
Διοργανώνουμε επίσης ξεναγήσεις και στους δύο αρχαιολογικούς χώρους με ξεναγό την ίδια την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κυρία Ρηγάκου. Άλλες δραστηριότητες του συλλόγου μας, είναι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, η έκθεση Βιβλίου, στα πλαίσια της οποίας γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων. Τέλος, ανήμερα της εορτής του πολιούχου Αγίου Ματθαίου, στις 16 Νοέμβρη, είναι η γιορτή του πρωτόλαδου και η έκθεση τοπικών προϊόντων.

Το χωριό σας έχει προικιστεί από τη φύση με ελιές και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι χαραγμένη στο γονιδίωμα του τόπου σας. Φέτος η συγκυρία της πανδημίας δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό τη συγκομιδή σε ολόκληρη τη χώρα. Για εσάς πως ήταν το φετινό λιομάζωμα;

– Η καλλιέργεια της ελιάς έθρεψε τούτο τον τόπο αιώνες τώρα. Φαίνεται αυτό, τόσο έντονα και μέσα από τα τραγούδια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια από

νέα παιδιά που έχουν αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, για την τυποποίηση και ανάδειξη αυτού του πολύτιμου προϊόντος. Το Λάδι του Αγ. Ματθαίου έχει ταξιδέψει και βραβευτεί σε όλο τον κόσμο. Είναι λοιπόν το λάδι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα κάθε οικογένειας. Ειδικά φέτος με την πανδημία που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που αποτελούν το 80% του πληθυσμού και έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια της ελιάς.

Πέραν της συγκομιδής, η πανδημία επηρεάζει καθολικά τις ζωές μας, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο. Πως επηρέασε η πανδημία τις πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου σας, αλλά και γενικότερα την καθημερινότητά σας;

– Η επιδημία επηρέασε τις δραστηριότητες του συλλόγου μας ριζικά. Κατά την διάρκεια της καραντίνας δεν λειτουργούσε και δεν λειτουργεί τίποτα. Ακόμα και όταν επετράπη η λειτουργεία των τμημάτων με προϋποθέσεις, τίποτα δεν ήταν το ίδιο.
Δεν μπορούσαμε να διοργανώσουμε το πανήγυρι μας, τις χορευτικές και χορωδιακές βραδιές, τα γλέντια, ξεναγήσεις. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, ήταν η συμμετοχή του κόσμου, όταν τον Οκτώβρη ξεκινήσαμε τα μαθήματα και τις πρόβες στα καλλιτεχνικά τμήματα, που και πάλι κλείσαμε άρον-άρον.

Πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα, όταν αυτή η δυσάρεστη εμπειρία περάσει και η κανονικότητα επιστρέψει στη ζωή μας; Ποια είναι τα σχέδια σας σαν σύλλογος;

– Ελπίζουμε σε μια καλύτερη μέρα, να περάσει αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε, να πάρουμε πίσω την ζωή που μας ανήκει. Ο σύλλογος μας, ήταν σε μια πολύ καλή πορεία, πριν την επιδημία, με την ενεργή συμμετοχή πολλών μελών, νέων και μεγαλύτερων , με κέφι για δουλειά και προσφορά για το σύνολο. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Αυτό μας έδειξε ο ένας μήνας που λειτουργήσαμε. Έχουμε όμως ένα παράπονο, από την πολιτεία. Δεν μας συνδράμει ούτε οικονομικά πλέον, ούτε με άλλους τρόπους, δυστυχώς. Χάρη στον εθελοντισμό των μελών μας και στην βοήθεια κάποιων φίλων του συλλόγου, καταφέρνουμε να επιβιώσουμε.

Πριν κλείσουμε τη σημερινή μας συζήτηση, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε σε όσα είπαμε;

– Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία, εκ μέρους μου και εκ μέρους όλων των μελών του συλλόγου μας και να ευχηθώ με τη σειρά μου καλή δύναμη και ένα ειρηνικό δημιουργικό καινούργιο χρόνο!!!

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας, κύρια Γεωργία Αβραμιώτη για την σημερινή μας συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και ένα δημιουργικό και κοινωνικά ασφαλές μέλλον.

ℹ️ Στο FaceBook και εδώ |> Georgia Anagnostopoyloy-Avramioti

Δείτε ακόμα...