Συνέντευξη με το ζωγράφο Βασίλη Γρατσία- «…ανέκδοτο ότι το ΥΠΠΟΑ στηρίζει τους καλλιτέχνες..»

Γρατσίας ζωγράφος

Το Alt.gr συζητά με έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους του Ηρακλείου, τον Βασίλη Γρατσία, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα εμβληματικό πολύπτυχο έργο του, κεραμικό – ψηφιδωτό, με τον τίτλο “ΕΙΡΗΝΗ – PEACE”. Εμπνευσμένο από τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, διαστάσεων 4 Χ 20 μέτρα, είναι τοποθετημένο στον λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου Κρήτης.


Βασίλη, ζούμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία. Σαφώς υπάρχουν αίτια, αλλά και περα απο τα μέτρα, σας ανησυχεί το μένουμε σπίτι αναμένοντας; Πώς θα θέλατε να είναι η επόμενη ημέρα για εσας και τη δουλειά σας;

Απ’ όσο θυμάμαι, σε κάθε εποχή στον τόπο μας υπήρχαν προβλήματα, τα όποια, οξύνονται ως συνήθως σε κάθε κρίση όπως σήμερα με την πανδημία. Στην συνέχεια βάσει αυτών που πρότειναν οι ειδικοί, ήρθε το μένουμε σπίτι. Αυτό που με ανησυχεί είναι το εξής: Θα λειτουργήσει επιτέλους μετά αυτή η κουτσουρεμένη δημοκρατία στον τόπο μας; Γιατί, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με αφορμή είτε τα μνημόνια, είτε την πανδημία, περικόπτουν όχι μόνο μισθούς, συντάξεις και παροχές υγείας, αλλά, και δημοκρατικά δικαιώματα που κατάκτησε ο λαός μας, μετά από πολλούς και μακροχρόνιους αγώνες.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, όπως και κάθε έργο είναι μοναδικό. Πέστε μας λίγα για το έργο σας. Τι ετοιμάζεται σήμερα. Που και πότε σκοπεύεται να το παρουσιαστεί.

Το έργο μου είναι παραστατικό και παρά το ότι σπανίως εμφανίζεται η ανθρώπινη μορφή στην ουσία του είναι ανθρωποκεντρικό. Η θεματογραφία του δεν περιορίζεται σε ένα τομέα. Μου αρέσει να ζωγραφίζω το τοπίο της Ελλάδας, τα μικρά χρηστικά αντικείμενα που μεταφέρουν μνήμες από διαφορετικές χρονικές περιόδους και καταστάσεις. Παρατηρώ και καταγράφω επίσης, τα γεγονότα της κοινωνικής ζωής μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για ένα κόσμο ειρηνικό για μας και τα παιδιά μας. Το τελευταίο μου έργο, ένα πολύπτυχο ψηφιδωτό, με τον τίτλο “ΕΙΡΗΝΗ- PEACE” διαστάσεων 4 Χ 20 μέτρα, είναι τοποθετημένο στον λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου.

Το ΥΠΠΟΑ δηλώνει αρωγός των καλλιτεχνών στην πανδημία. Εκτιμάται ότι τα μέτρα στήριξής των ανθρώπων του πολιτισμού, είναι φάρμακο εν μεσο πανδημίας;

Θεωρώ (αν δεν ήταν τραγικό) το τελευταίο ανέκδοτο, ότι το ΥΠΠΟΑ στηρίζει τους καλλιτέχνες, την στιγμή που τους βάζει στο περιθώριο με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Πως σχολιάζετε τα ευρήματα της Ερευνάς του ΑΠΘ και του Μητροπολιτικού Μουσείου Συγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ( Momus) η οποία έδειξε ότι το 85% ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας;

Το ΑΠΘ μαζί με το Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (momus) με την έρευνά τους επιβεβαίωσαν αυτό που με δραματικό τρόπο βιώνουν χιλιάδες καλλιτέχνες.

Αισθάνεστε ότι απειλείται η επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών; Αν ναι, τι επιπτώσεις εκτιμάτε ότι θα έχει σε εσάς, όσο και στην κοινωνία;

Στην κοινωνία που ζούμε η απαξίωση των εν ζωή καλλιτεχνών από την εξουσία είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Βεβαίως και απειλείται καθημερινά η υπόσταση των καλλιτεχνών όταν με αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τους αφαιρεί το δικαίωμα να έχουν τον πρώτο λόγο πάνω στο έργο τους (κάνοντας δωράκια σε ιδιώτες φίλους) πετούν στα αγύριστα τον καλλιτέχνη δημιουργό.

Ζούμε σε μια εποχή με γκρίζα σύννεφα, γκρίζες ζώνες. Σας ανησυχεί η πιθανή πολεμική εμπλοκή της χώρας μας, σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος;

Στο σχολειό από μικρό παιδί έμαθα ότι η Ελλάδα πολεμά μόνο όταν απειλείται από ξένους εισβολείς. Εκεί έχω μείνει!!! Να γυρίσουν όλα τα στρατευμένα παιδιά μας έφεδροι και μόνιμοι στην πατρίδα ΤΩΡΑ. Από παιδί μου έκανε πάντα εντύπωση πως αφού έχουμε τόσους πολλούς και μεγάλους συμμάχους γιατί το κακό μας το έκαναν πάνα αυτοί. Τώρα διάβασα και ξέρω.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους στρατευμένους νέους; Τι θα λέγατε σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας.

Συνήθως αποφεύγω να κάνω συστάσεις σε άλλους γιατί θεωρώ ότι δεν γνωρίζω περισσότερα από εκείνους όταν μάλιστα πρόκειται για στρατιωτικούς. Τώρα για τους νέους που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις θα τους υπενθύμιζα πως «η γνώση είναι δύναμη». Να διαβάσουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από πολλές πηγές και βιβλία που έχουν σχέση με αυτήν, για να βρουν την αλήθεια. Ας κοιτάξουν με καθαρή ματιά την ζωή γύρω τους και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα έχοντας την συνείδηση της τάξης που ανήκουν.

Κάποια από τα έργα του κ. Βασίλη Γρατσία :

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...