Συνέντευξη με τον Μανώλη Συντυχάκη: Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί τον Νατοϊκό σχεδιασμό, που εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα σχέδια

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR επικοινώνησε με το βουλευτή του ΚΚΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, Μανώλη Συντυχάκη με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Κύριε Συντυχάκη, τι θα θέλατε να ευχηθείτε, ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο της πανδημίας, στους στρατευμένους νέους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

– Η στρατιωτική θητεία μπορεί να διαφέρει από την συνήθη καθημερινότητα και να την αλλάζει. Ένα πράγμα όμως πρέπει να έχει στο νου του κάθε στρατευμένος νέος και κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων: Να κρατήσει και να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση, όπως πιθανόν έκανε ποιο μπροστά στον εργασιακό του χώρο, στα πανεπιστήμιο ή στο σχολείο, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ακόμα κι αν δεν είχε ποτέ δοκιμάσει τον εαυτό του σε αγώνες, οφείλει να το κάνει τώρα, σε συνθήκες πανδημίας και κινδύνου πολεμικής εμπλοκής της χώρας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Από τη στιγμή που ο νέος θα παρουσιαστεί στη μονάδα του, πρέπει να έχει στο μυαλό του και την προσοχή του στραμμένη, στην καθημερινότητα της ζωής του στρατοπέδου, στις συνθήκες διαβίωσης και της υγείας του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων στρατευμένων στο στρατόπεδο, να ενδιαφέρεται για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την ύπαρξη πόσιμου νερού, κ.ά.

Η αντιδραστική αντίληψη «στο στρατός, απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις» που σκόπιμα καλλιεργεί η αστική τάξη και τα κόμματα της, στοχεύει στον να ευνουχίσει τη αγωνιστική συνείδηση και διάθεση των φαντάρων, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, να συζητηθούν και να παίρνουν θέση για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, αλλά και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συγκρούσεων και ορατό το κίνδυνο του πολέμου που τα στρατευμένα παιδιά μας θα κληθούν να θυσιαστούν για τα συμφέροντα ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη, την πρόοδο και ευημερία των λαών.

Προφανώς, αντίστοιχα δικαιώματα στη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία και τη ζωή τους γενικότερα, έχουν και τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες, βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Για παράδειγμα, πώς μπορεί ο στρατευμένος νέος ή τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ, να αποδεχτούν τη «σιγή νεκροταφείου» στα στρατόπεδα, όπως άλλωστε επιδιώκει η κυβέρνηση και στη κανονική, καθημερινή μας ζωή, στη δουλειά, στη σχολή, στη γειτονιά να βάλλει στο γύψο πολιτικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας με πρόσχημα την πανδημία ;

Στρατιώτες - φαντάροι - Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα / Πηγή: ΓΕΣ

Τα εκατοντάδες κρούσματα σε στρατευμένους αλλά και στο μόνιμο προσωπικό, στα στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό.

Γι’ αυτή την σοβαρή κατάσταση έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία στην πράξη καταστρατηγεί κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, λογαριάζοντας την υγεία των στρατευμένων, ως κόστος.

Επιπρόσθετα, δεν παίρνει και κανένα μέτρο οικονομικής στήριξης των νέων στρατευμένων, ούτε καν για τα έξοδα μετακίνησής τους, ιδιαίτερα τις μέρες αυτές τις γιορτινές, επιβαρύνοντας τους ίδιους τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους, που αδυνατούν να τους στηρίξουν οικονομικά σε συνθήκες μισθών πείνας, εργασιακής ανασφάλειας και ανεργίας.

Να γιατί, η ίδια η πραγματικότητα και οι συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα, επιβάλλουν την ανάγκη διεκδίκησης από την κυβέρνηση, όλων εκείνων των μέτρων προστασίας της υγείας, της ασφάλειάς τους και την στοιχειώδη οικονομική στήριξη, όπως :

Επαναλαμβανόμενα δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και στο μόνιμο προσωπικό, καθώς και εξασφάλιση όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Εξασφάλιση της υγείας των φαντάρων και των στελεχών των ΕΔ, με επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαριότητας και αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, κ.ά.

Ειδικά τώρα, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να δοθεί σε κάθε στρατευμένο, έκτακτο οικονομικό επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού, όπως επίσης, στους στρατευμένους νέους που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση ύψους 800 ευρώ.

Η ευχή για το 2021, ετούτες τις δύσκολες στιγμές για το λαό μας, τους στρατευμένους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά μόνο τούτη :

ΚΑΛΗ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Θητεία ! Με ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ και ΑΝΤΟΧΗ στους ίδιους, και τις οικογένειές τους !

Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους, για προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρεπούς διαβίωσή τους. Άλλωστε, ο αγώνας για ζωή με δικαιώματα δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων. Είναι διαρκής!

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2021, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για Νατοϊκούς εξοπλισμούς και δίνει δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο. Πως σχολιάζετε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης;

– Το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021, διατυπώνοντας στη βουλή τη θέση ότι είναι άδικος, αντιλαϊκός και ταξικά μεροληπτικός, υπέρ του κεφαλαίου. Και με την βούλα του κράτους, παραχωρούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους νέα προνόμια, κίνητρα, κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, σε βάρος της Εργατικής Τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού.

Πάντοτε ο κρατικός προϋπολογισμός τα έπαιρνε από τους πολλούς, από το λαό, δηλαδή, για να τα δώσει στους λίγους, στο κεφάλαιο, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών που αφορούν, όχι την αμυντική θωράκιση της χώρας, την υπεράσπιση των συνόρων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά την εξυπηρέτηση των πολεμικών και επιθετικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στην περιοχή, καθιστώντας τη χώρα μας πολεμικό προγεφύρωμα για τις επεμβάσεις τους σε χώρες της περιοχής.

Επιχείρηση SEA GUARDIAN του ΝΑΤΟ (2017) - Ναυαρχίδα η Φρεγάτα Σαλαμίς του Πολεμικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / Επιχείρηση SEA GUARDIAN του ΝΑΤΟ (2017) – Ναυαρχίδα η Φρεγάτα Σαλαμίς του Πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: MARCOM

Ένας από τους λόγους που οξύνονται οι σχέσεις ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, είναι η συνειδητή και σχεδιασμένη υποδαύλισή τους από το ίδιο το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν οργανικά και οι δύο, προκειμένου να συντηρούν τους φαραωνικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να δικαιολογούν τον παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας στο Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για να προωθούν τα δικά τους επιχειρηματικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Έχουν μεγάλες ευθύνες, τόσο κυβέρνηση της ΝΔ, όπως του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, όλα τα αστικά κόμματα, που χρόνια τώρα έχον δέσει χειροπόδαρα τη χώρα μας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Για το 2021 προϋπολογίζονται πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Δίνουν 2 δις δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, 2 δις για την προμήθεια των Rafale, 5 δις για αγορά φρεγατών και πολλά άλλα! Δηλαδή, πακτωλό δις ευρώ για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, που στην ουσία είναι άχρηστα και εξυπηρετούν επιθετικούς και όχι αμυντικούς σκοπούς, ενώ δεν περισσεύει ούτε σεντς από τα Νατοϊκά δισεκατομμύρια, για να καλυφθούν δίκαια και πάγια αιτήματα των στελεχών των ΕΔ και των στρατευμένων παιδιών.

Δυστυχώς, η οργάνωση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν κατά προτεραιότητα τον Νατοϊκό σχεδιασμό, που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, με επώδυνες συνέπειες για την ασφάλεια του λαού και για τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν θέλει τις ΕΔ αποδυναμωμένες, αλλά υποστηρίζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την ανάγκη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, αποκλειστικά όμως για την υπεράσπιση των συνόρων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δε λύνεται όμως το πρόβλημα με τα εξοπλιστικά προγράμματα – μαμούθ, τα οποία κυρίως υπηρετούν τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, με στόχο τη διανομή και αναδιανομή των αγορών, την καθυπόταξη λαών που αντιστέκονται. Είναι παραπλανητικό το επιχείρημα των αστικών κομμάτων ότι με τους εξοπλισμούς αποτρέπεται η επιθετικότητα της Άγκυρας έναντι της χώρα, όταν πλέον είναι φανερό «δια γυμνού οφθαλμού», ότι οι ιμπεριαλιστές που καλούνται να σβήσουν τη φωτιά, είναι εκείνοι που την ανάβουν.

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση για το λαό μας;

– Η προσήλωση στον ευρωατλαντισμό, με την ανανέωση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, τις υπέρογκες δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς, τη δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη περικύκλωσης του Ιράν, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, όπως στο Μάλι της Αφρικής, μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας, μετατρέπουν τη χώρα κυριολεκτικά σε «μπράβο» του ΝΑΤΟ. Αυτοί λοιπόν, οι «σύμμαχοι», ΕΕ – ΗΠΑ και Νατοϊκοί, διατηρούν και αναπτύσσουν στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και τα «δίνουν όλα», προκειμένου πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, η αντίθεσή του για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην παρουσία αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας, για την αποστολή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για τη νέα κάθε φορά δομή τους που είναι Νατοϊκών προδιαγραφών.

Είναι πρώτιστο καθήκον της εργατικής τάξης, του συνόλου των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, η ενεργή συμμετοχή τους στην οργάνωση και ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής δράσης συνολικά. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Νατοϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Η αμυντική ικανότητα της χώρας είναι σύνθετο – και πριν από όλα – πολιτικό ζήτημα, συνολικής εσωτερικής και βεβαίως, εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής κατάστασης και δικαιωμάτων του λαού, δημογραφικού προβλήματος, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Η αμυντική ικανότητα της χώρας στηρίζεται στο λαό, στη νεολαία και στην ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα από οποιαδήποτε απειλή, στρατιωτική ή άλλης μορφής. Εξαρτάται από τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τους στρατιωτικούς που δεν ανέχονται παραχωρήσεις και επεμβάσεις. Συνδέεται, όπως είναι πάρα πολύ φυσικό, με όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με το έμψυχο δυναμικό και τα εξοπλιστικά προγράμματα που πρέπει να καθορίζονται με βάση την απειλή και τη μορφολογία της χώρας.

Η αταλάντευτη, η ανυποχώρητη στάση του λαού μας, χωρίς αυταπάτες για τους δήθεν «προστάτες», έξω από τα Νατοϊκά και ευρωενωσιακά πλαίσια, είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ειρήνη, την φιλία, την αλληλεγγύη και αρμονική συμβίωση των λαών της περιοχής.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...