Συνέντευξη: Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κώστας Κυράνης στο MILITAIRE.GR

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), Κώστας Κυράνης
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), Κώστας Κυράνης

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), Κώστας Κυράνης στο δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο και το Militaire.gr για τα ζητήματα που απασχολούν το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ). Στη συζήτηση συνέβαλε με ερωτήσεις και ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Οι βασικοί άξονες της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό, οι μεταθέσεις και το Ασφαλιστικό των λιμενικών.

Ο Κώστας Κυράνης αφού ανέδειξε το ρόλο, τις ευθύνες και το δύσκολο έργο που επιτελούν οι υπηρετούντες στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς η ΠΟΛ διεκδικεί από την ηγεσία την επίλυσή τους. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την κακοκαιρία και την αξιοποίηση των στρατιωτικών στην «αττική οδό» ο Πρόεδρος της ΠΟΛ θύμισε ότι οι λιμενικοί διατάχθηκαν το καλοκαίρι να επιβαίνουν στα πλοία και να κάνουν ελέγχους, που θα πρεπε να ήταν στην ευθύνη των ακτοπλοϊκών εταιριών. Αυτό χωρίς καμία αποζημίωση του Υπουργείου και των ίδιων των λιμενικών.

Νέα διεκδικητική ομοσπονδία Λιμενικών

Για την ύπαρξη δύο Ομοσπονδιών στο Λιμενικό ο Κώστας Κυράνης τόνισε ότι προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας νέας ομοσπονδίας διότι τα τελευταία χρόνια «ο συνδικαλιστικός φορέας στο Λ.Σ έχει γνωρίσει μια καθίζηση και σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει ταυτόσημος με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κι ακολουθεί μια γραμμή που δεν θα πρεπε. Η ΠΟΛ δεν θα έλεγε ποτέ όχι να καθόμασταν σε ένα τραπέζι και από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα ακόμα και στην εκπροσώπηση αν βρίσκαμε ένα κοινό δρόμο για να αλλάξουμε τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος…»

Μεταθέσεις: Το αδιέξοδο του Υπουργείου

Για το πρόβλημα των μεταθέσεων των λιμενικών ο Κώστας Κυράνης τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει από το 2000 δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το λύσουμε». Αφού συνέδεσε το ζήτημα με τις οργανικές θέσεις και την υποστελέχωση έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της διεκδίκησης και της νομοθέτησης για την επίλυση του προβλήματος σημείωσε ότι «έχει καταλήξει σε αδιέξοδο σήμερα». Το νέο Προεδρικό Διάταγμα μεταθέσεων, δήλωσε, ότι ξεσπιτώνει τεράστιο αριθμό λιμενικών και ταυτόχρονα το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καν η ενίσχυση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει μάλιστα η λεγόμενη διάταξη «για σπουδαίο λόγο». Στην πράξη σημαίνει ότι με μια διαταγή χωρίς καμία πρόβλεψη, κριτήριο, εξαίρεση ή προστασία μπορεί η ηγεσία να μεταθέσει οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. «Πρέπει να καθίσουμε όλοι και να βρούμε από κοινού μια λύση».

Μεταναστευτικό: Στελέχωση των πλωτών

Για το μεταναστευτικό αφού τόνισε την προσπάθεια που καταβάλετε από το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ εξήγησε ότι μέγιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το προσωπικό που χρειάζεται για να επανδρώσει τα πλωτά μέσα στο Ανατολικό Αιγαίο. Σήμερα υπηρετούν λιμενικοί που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις (πάνω στα σκάφη) τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς μάλιστα καμία πρόσθετη αμοιβή. «Οι ίδιοι», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΛ, «έχουν καταπονηθεί τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια που βγάζουν και προβλήματα υγείας, ενώ υπηρετούν μακρυά από τις οικογένειές τους». Τόνισε ότι τα επόμενα 7 με 8 χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός λιμενικών γενικώς και ιδιαίτερα στα πλωτά.

Μισθολογικά – Συνταξιοδοτικά

Ο Ανέστης Τσουκαράκης αφού αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των στρατιωτικών κυρίως στα λεγόμενα «πλασματικά χρόνια», ρώτησε τον Κώστα Κυράνη ποια είναι τα αντίστοιχα προβλήματα και ποιες είναι οι διεκδικήσεις της ΠΟΛ για τους λιμενικούς. Ο Πρόεδρος της ΠΟΛ αφού θύμισε τον αντιασφαλιστικό νόμο του 2010 που άλλαξε τα δεδομένα εις βάρος και των ένστολων, τόνισε ότι με ανακοινώσεις της η Ομοσπονδία ενημερώνει τους λιμενικούς για τις αρνητικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή με δική της πρωτοβουλία όλα αυτά τα ζητήματα έχουν έρθει στη Βουλή. Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση ακόμη και για τους υπηρετούντες και πριν το 2010.

Μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι η ΠΟΛ ζητά να επαναπροσδιοριστεί η εξαγορά στα 6,67€ ή στο 10% ώστε να μπορέσουν να εξαγοράσουν τα χρόνια που χρειάζονται οι λιμενικοί. Για το ζήτημα της «τριετίας» είπε ότι αποδείχτηκε από αλληλογραφία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι τα χρόνια αυτά εκλαμβάνονται τελικά όπως τα «πλασματικά». Αποτέλεσμα η εξαπάτηση των λιμενικών που πίστευαν αρχικά ότι ήταν «μπόνους» για την άρση μιας αδικίας. 10 χρόνια μετά όσοι αποστρατεύονται, για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα 3 αυτά χρόνια, θα πρέπει να καταβάλουν 15000 €. Άρα μόνο μπόνους δεν είναι.

Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται ούτε με παράσημα, ούτε με αμοιβές, ούτε με χρήματα

Σε ερώτηση του Πάρι Καρβουνόπουλου για το πόσο δύσκολο είναι είναι το έργο των λιμενικών στο Ανατολικό Αιγαίο, ο Κώστας Κυράνης είπε μεταξύ άλλων ότι η εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα δεν αποτιμάται. «Γνωρίζουμε», είπε, «από αυτά που μας μεταφέρουν συνάδελφοι ότι η ψυχή δεν βαστάει να βλέπουμε ανθρώπους, παιδιά, γυναίκες, στα παγωμένα νερά τους Αιγαίου». «…Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται ούτε με παράσημα, ούτε με αμοιβές, ούτε με χρήματα».

Η αγκαλιά ενός μικρού παιδιού που ο συνάδερφος μεταφέρει με ασφάλεια στο σκάφος και τη στεριά είναι δώρο Θεού

Κώστας Κυράνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών

Πηγή: MILITAIRE.GR

Δείτε ακόμα...