Συνέντευξη στο alt.gr με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Λέσβου, Γιάννη Παπαπαναγιώτου

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΕΣΒΟΥ) κ. Γιάννη Παπαπαναγιώτου και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου;

– Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΣΠΕΕ Λέσβου να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των υπολοίπων μελών του ΔΣ αλλά και του συνόλου των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, για την δυνατότητα που δίνεται μέσω της ιστοσελίδας σας να αναδείξουμε τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και το έργο του συνδικαλιστικού κινήματος στις Ελληνικές ΕΔ.

Όσον αφορά το ερώτημά σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον μεγάλο αριθμό ζητημάτων, τα οποία αναδεικνύονται καθημερινά μέσω της ΠΟΕΣ αλλά και αυτά για τα οποία γινόμαστε αποδέκτες καθημερινά κι εμείς σε τοπικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση ένα εργασιακό περιβάλλον με πάρα πολλά προβλήματα.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το μείζονος σημασίας πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης που αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων που υπηρετούν στην Λέσβο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το πρόβλημα της μη καταβολής της αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης όπως ισχύει με τον ν. 4472/17 και δεν εφαρμόζεται ως και σήμερα για το οποίο η ΠΟΕΣ συμβουλεύει τα μέλη της και όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν δια της νομικής οδού. Είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι, η ύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων έρχεται σε μεγάλο βαθμό σε συνάρτηση με την εμπλοκή του προσωπικού με το μεταναστευτικό εδώ στην Λέσβο, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται πάρα πολλές ώρες πέραν του ωραρίου. Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το εμπλεκόμενο προσωπικό δεν αποζημιώνεται για τις ώρες αυτές.

Επίσης θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών προερχομένων εξ Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) (καταταγέντων τα έτη 1991 και μετά) καθώς και το πρόβλημα που λέγεται μεταθέσεις στρατιωτικών.

Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς;

– Οι οικογένειές μας πέραν των προβλημάτων που προκύπτουν στο χώρο εργασίας μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί μας και τα όποια προβλήματα απορρέουν γενικότερα από την ιδιότητά μας ως στρατιωτικοί.

Δυστυχώς βασικά θέματα όπως η στέγαση, η εύρεση εργασίας του/της συζύγου-συντρόφου, οι συνεχείς μεταθέσεις και η συνεχής εναλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών, αποτελούν τεράστια προβλήματα και δεν έχουν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή από την πολιτεία με αποτέλεσμα να χρονίζουν και να επηρεάζουν την οικονομική και συναισθηματική κατάσταση της οικογένειάς μας.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί η στάση της πολιτείας, σε αρκετές περιπτώσεις να μην εφαρμόζει τα ευεργετήματα που απορρέουν από την νομοθεσία και αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι μεταθέσεις τριτέκνων στρατιωτικών καθώς και την κατηγορία στρατιωτικών των οποίων τα τέκνα φοιτούν στην Β΄και Γ΄ Λυκείου.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας αναφέρετε με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ);

– Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΕΣΒΟΥ δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό προβληματισμών, παραπόνων, αλλά και προτάσεων από τα ομολογουμένως πολύ ενεργά μέλη μας, επί των προβλημάτων που αφορούν τους συναδέλφους στρατιωτικούς σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και θεωρούμε ότι, μαζί με την Π.Ο.Ε.Σ. έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε και να επιλύσουμε πάρα πολλά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και πολλές φορές με την άμεση παρέμβαση της ιεραρχίας.

 Για παράδειγμα μετά την αλλεπάλληλη ανάδειξη του προβλήματος ύπαρξης αμιάντου σε στρατόπεδα από τις Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΕΣΒ.)  ο ΥΕΘΑ, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε απάντηση επί ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γνωρίζει ότι:  

Όσον αφορά στο Στρατό Ξηράς, την 27η Ιανουαρίου 2020 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ.796/ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, με την οποία εντάχθηκε η Πράξη «Απομάκρυνση, διαχείριση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Στρατού Ξηράς» στον Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προϋπολογισμού (Π/Υ) 4.473.300,71€ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Η εν λόγω απόφαση καθορίζει και περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

  • Υποέργο 1: Αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου με αβλαβή υλικά σε εγκαταστάσεις της ΠΕ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, με Π/Υ 438.051,82€. 
  • Υποέργο 2: Αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου με αβλαβή υλικά σε εγκαταστάσεις της ΠΕ ΑΣΔΕΝ, με Π/Υ 3.007.734,92€, όπου περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των 2.200 τ.μ. αμιάντου από τις εγκαταστάσεις της 98 ΑΔΤΕ.
  • Υποέργο 3: Αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου με αβλαβή υλικά σε εγκαταστάσεις της ΠΕ Δ’ΣΣ, με Π/Υ 1.027.513,97 €.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο;

Πιστεύω αναγνωρίζουμε όλοι την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων κι όλων των στελεχών στην Πατρίδα μας! Στην τήρηση του όρκου μας κάθε δευτερόλεπτο!

Γνωρίζουμε ακόμη ότι η επίτευξη κάθε στόχου είναι αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής διεκδίκησης, ενός διαρκούς αγώνα κι αυτό αποδεικνύει καθημερινά η δραστηριότητα των Ενώσεων και της Π.Ο.Ε.Σ σε ευρύτερο επίπεδο. Γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο χωριστά να εγγραφεί στην Ένωση αρμοδιότητας της περιοχής του.

Ως Ένωση Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, όπως εξάλλου κάθε μια χωριστά κι όλες μαζί, είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο που θα ζητήσει τη βοήθειά μας, καθώς κι εμείς και η Π.Ο.Ε.Σ στηρίζουμε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην εξομάλυνση δυσμενών συνθηκών που προκύπτουν.

Δείτε ακόμα...