Συνέντευξη στο alt.gr του Γιάννη Ζιώγα, αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιτροπη ΕΔ και ΣΑ / Στρατιώτες /διαδήλωση στο Συνταγμα Απρίλης 2018

Το alt.gr συνομίλησε με τον κ. Ζιώγα Γιάννη, αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Τον ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσε και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.


Κύριε Ζιώγα σαν μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης θα θέλαμε να μας πείτε, γιατί οι στρατευμένοι νέοι πρέπει να παλεύουν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα στρατόπεδα; Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλλει η Επιτροπή στη διεκδίκηση λύσης των  προβλημάτων;

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Είναι εντελώς ανεπίτρεπτος, κάθε περιορισμός ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που έχουν οι στρατευμένοι ως πολίτες. 

Όπως αναφέρει στην ιδρυτική της διακήρυξη η Επιτροπή μας, «αποστολή, μέλημα και υποχρέωση των κληρωτών στρατιωτών είναι να συντελούν αποκλειστικά και μόνο στην άμυνα της πατρίδας μας. Δηλαδή να αμύνονται και να αποτρέπουν την προσβολή και αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε περίπτωση επιβουλής τους και εμπόλεμης επίθεσης. Αυτή η αποστολή, άλλωστε, περιγράφεται και στο Σύνταγμα. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι κληρωτοί υπηρετούν τον πραγματικό πατριωτισμό και το καθήκον τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά το χρόνο της θητείας τους. Επομένως, η επιβολή άλλων καθηκόντων εκτός των παραπάνω και για οποιονδήποτε λόγο, δεν δικαιολογείται ούτε είναι αναγκαία. Πολύ περισσότερο κάθε περιορισμός ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που έχει ο κληρωτός ως πολίτης, είναι εντελώς ανεπίτρεπτος. 

Οι φαντάροι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν συνθήκες διαβίωσης που ανταποκρίνονται και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως και να υπηρετούν τη θητεία τους με βάση μόνο τις απαιτήσεις της άμυνας της χώρας.

Κάθε κληρωτός αρχίζει τη θητεία του έχοντας, περισσότερο ή λιγότερο, συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες και αντιλήψεις, οι οποίες πρέπει κατά τη διάρκεια της θητείας να γίνουν σεβαστές. Παράλληλα, ο κληρωτός αποτελεί μια προσωπικότητα υπό διαμόρφωση και η ίδια η θητεία συνιστά διαδικασία ωρίμανσης. Με αυτή την έννοια, η στρατιωτική θητεία αποτελεί χώρο και χρόνο διαμόρφωσης αξιών, αρχών,  χαρακτήρα, στάσης ζωής για κάθε στρατιώτη, ναύτη και σμηνίτη». 

Για το λόγο αυτό η επίδραση στις συνειδήσεις της νεολαίας υπήρξε διαχρονικά ζητούμενο, ευκταίο από την άρχουσα τάξη για την ικανοποίηση των άμεσων και έμμεσων ταξικών συμφερόντων της. Με δεδομένο την ηλικία της νέας Γενιάς, τη συντριπτική πλειοψηφία της ταξικής προέλευσης, το ρόλο της ως το «αύριο» της κοινωνίας, η στρατιωτική θητεία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, όπλο στα χέρια της αστικής εξουσίας.  

 Πιστεύουμε ότι με την παρουσία τους στο στρατόπεδο οι νεοσύλλεκτοι καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους με ψηλά το κεφάλι, γιατί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων. Πολλές χιλιάδες φαντάροι πέρασαν από τα ίδια κέντρα εκπαίδευσης, τα ίδια στρατόπεδα, τις ίδιες μονάδες και υπάρχει, έχει κατατεθεί ως παρακαταθήκη τεράστια εμπειρία από διεκδικήσεις. Κατάφεραν με αναφορές και διαμαρτυρίες να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης το δικαίωμα τους να ενημερώνονται και να λένε με θάρρος τη γνώμη τους. Να έχουν συνείδηση  ότι δεν είναι μόνοι, ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν για εννιά μήνες τα δικαιώματα τους και τη ζωή τους. 

Δεκάδες κυβερνήσεις πιστές στις υπηρεσίες τους στην ελληνική πλουτοκρατία διατήρησαν και όξυναν τα προβλήματα στο χώρο των στρατοπέδων, που αφορούν εφέδρους και μονίμους. 

Αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος, φορέων, επιτροπών για βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και στήριξης διεκδίκησης δικαιωμάτων των στρατευμένων όπως θέματα αποδοχών, υποδομών, αδειών μετακίνησης, ποινών και που ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα αναφέρονται επίσης στην διακήρυξη μας. 

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οφείλουμε όλοι μας να εκδηλώσουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας στους κληρωτούς στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους.

Υποχρέωση μας, ως Επιτροπή, αποτελεί η ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τμήματος του ΚΚΕ, διαβήματα, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις σε εκπροσώπους των δομών του κράτους με περιεχόμενο και σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων των ενστόλων και κυρίως των στρατευμένων, που αφορούν στα παραπάνω ζητήματα.

Πως διαμορφώνεται σήμερα η ζωή  των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους, δεδομένης και της πανδημίας του κορονοϊού;

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές όπως αναφέρονται και στις ανταποκρίσεις των στρατευμένων μας από την Κύπρο, το Καστελόριζο τηn Κομοτηνή, τη Σάμο, τη Λήμνο, κι αλλού. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρεται λεπτομερώς και τεκμηριωμένα στη διακήρυξη της Επιτροπής.

Μαζί με αυτή τη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις επικίνδυνες για τους λαούς γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  της Ανατ. Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και της Λιβύης. Ιδιαίτερα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τον Έβρο και γενικότερα στα Βαλκάνια. 

Όπου οι «σύμμαχοι» πάτησαν το πόδι τους, είτε ως αυτόκλητοι «ειρηνοποιοί» είτε ως δήθεν προσκεκλημένοι επιδιαιτητές, το αποτέλεσμα για τους λαούς και τις χώρες αυτές ήταν το ίδιο και απαράλλακτο, πόλεμος, πείνα, φτώχεια, προσφυγιά.

Γιατί οι στρατευμένοι νέοι πρέπει να διεκδικούν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας;

Οι παλαιότερες γενιές βίωσαν και θυμούνται τις εγκληματικές επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας και των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια  και σε πολλές άλλες χώρες. Οι νεότεροι καλό είναι να ενημερωθούν και για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στη χώρα μας.   

Οι πολιτικοί υπηρέτες της άρχουσας τάξης που με την πολιτική τους  έφτασαν την ανεργία των νέων στο 50%, βρίσκουν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλάει τους λαούς,  για αναβαθμίσεις, αγορές και μετατροπές τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά σχήματα και Σώματα. 

 Όλα τα αστικά κόμματα υπηρέτησαν με ευλάβεια τις εγκληματικές επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας, και την έφεραν να “φυλάει” το Αιγαίο. Μετατρέψανε τις Ελληνικές θάλασσες σε νεκροταφεία παιδιών ενώ ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. 

Γνωρίζουμε όλοι την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που γεννά πολέμους και στηρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και μάλιστα με τη συμμετοχή-αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Τονίζουμε ότι αυτές οι συμμετοχές εκτός συνόρων υπερβαίνουν το τελευταίο διάστημα τις δεκαοκτώ. 

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πήραν μέρος οι υπουργοί Άμυνας, χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προωθήσουν μέτρα σε 7 τομείς, ουσιαστικά προσδένοντας ακόμα πιο στενά όλο τον κρατικό μηχανισμό στις ΝΑΤΟικές «προτεραιότητες» και δίνοντας το «πράσινο φως» για την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αφού αυτοί αφορούν ανάμεσα στα άλλα την Υγεία, τη «διαχείριση μαζικών απωλειών», τις τηλεπικοινωνίες και «τη διασφάλιση της συνέχειας στη διακυβέρνηση».

Η χώρα μας διαφημίζει την προθυμία και τη δυνατότητα των Ε.Δ. της να αναλάβουν αποστολές του ΝΑΤΟ και να δώσουν «γη και ύδωρ» για την εξάσκηση των Νατοικών στρατευμάτων στις επεμβάσεις και στους πολέμους που σχεδιάζουν.  Προτείνουν ακόμα, να ανοίξουν νέες ΝΑΤΟικές βάσεις σε Καλαμάτα, Κρήτη, Κάρπαθο, ενώ βάζουν πόδι σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Άραξο, Λάρισα.

Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται η χώρα μας να αποδεσμευτεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Απαίτηση του σήμερα είναι ο λαός μας  να οργανώσει τον αγώνα του, για να πάρει στα χέρια του το σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, που πλήρωσε αδρά στην οικονομική κρίση και θα πληρώσει πάλι τις συνέπειες από την πανδημία.

Ζιώγας Ιωάννης
Αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Δείτε ακόμα...