Συνέντευξη στο alt.gr του κ. Βασίλη Μαυρίδη, Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Μαυρίδης

1. Κύριε Μαυρίδη Βασίλη, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για τη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) απέναντι στον «χακί» συνδικαλισμό. 

Όταν ιδρύσαμε την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.), τον Οκτώβριο του 2017, ήτανε κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή και τους συναδέλφους αλλά όχι για όλους, διότι μέρος συναδέλφων γνωρίζανε την ιδέα της συλλογικής έκφρασης από την σύσταση όμορων Ενώσεων όπου αναδείκνυαν καθημερινά προβλήματα μέσω την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.)  και έβρισκαν την επίλυσή τους μέσα είτε από την Στρατιωτική ή Πολιτική Ηγεσία ή μέσα από το Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της ΒτΕ ή τους τοπικούς φορείς κ.α.  Συνεπώς στο άκουσμα της Ίδρυσης του Σωματείου, από το ανύπαρκτο, στο υπαρκτό, από το δεν υπάρχει κάτι, κάποιος, στο να απευθυνθούμε εκεί, στην Ένωση Στρατιωτικών, στην Ένωσή μας έκανε αρκετούς συναδέλφους να έρθουν να ακούσουν, να μοιραστούν, να διεκδικήσουν και όχι απαραίτητα να εγγραφούν. Η εγγραφή και η ανταπόκριση της συμμετοχής του μέλους άλλωστε κερδίζεται μέσα από τον αγώνα και το έργο της Ένωσης που έχει να παρουσιάσει από την πορεία της.

Είναι γεγονός και οφείλουμε να παραδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πρωτεργάτες της συλλογικής έκφρασης αρχής γενομένης τον Πρωτεργάτη και Ιδρυτή της ΠΟΕΣ  Συνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη, που αρκετά χρόνια πριν (2004), στα πρώτα δύσκολα βήματα του συνδικαλισμού στις Ε.Δ., αγωνίστηκαν έτσι ώστε σήμερα εμείς να μπορούμε να εκφραζόμαστε, να  διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά κ.α. μέσα από ένα θεσμικό ρόλο υπαγόμενο σε ένα πλαίσιο σεβόμενο τους στρατιωτικούς κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους.

Οφείλω να αναφέρω ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου μας, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην άδεια ανατροφής τέκνου και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ., η απαλλαγή μετά από την 24ωρη υπηρεσία και άλλες πολλές επιτυχίες και κεκτημένα της Ομοσπονδίας μας, όπως αυτή ουσιαστικά εκφραζόταν πριν την ίδρυσή της από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ.), είχαν ήδη κερδίσει τις καρδιές και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας. Οι επόμενες επιτυχίες και συνεχόμενες διεκδικήσεις της Π.ΟΕ.Σ., με αποκορύφωμα την επιστροφή των αντισυνταγματικών περικομμένων αποδοχών μας στο στρατιωτικό προσωπικό, ήρθε να επισφραγίσει την μακρόχρονη σχέση των συναδέλφων μας με τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία. Σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης βασιζόμαστε κι εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π., προσπαθώντας καθημερινά να τη διατηρήσουμε και να την θεμελιώσουμε γερά, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη μας. Η δράση και η παραγωγικότητα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π. είναι αντικειμενικά αναγνωρισμένη από τους συναδέλφους μας κι αποτυπώνεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι ο μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων μελών μας και ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π. μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για την επίλυση των προβλημάτων τους.

2. Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενων άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα της ανάδειξης, της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των (αναδεικνυόμενων) προβλημάτων;

Καταρχάς, το γεγονός ότι μέχρι χθες ένα πρόβλημα που φοβόμασταν να το αναφέρουμε στον Άμεσα Προϊστάμενό μας π.χ. (Λοχαγό) και σήμερα καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τον Υπουργό, χωρίς αυτό να διαταράσσει την πειθαρχία στο στράτευμα, το ότι προβλήματα  που επι σειρά ετών έμεναν άλυτα και συζητιόντουσαν στο ΚΨΜ πλέον σήμερα φτάνουν στη ΒτΕ, αποτελεί από μόνο του επιτυχία, την οποία χρεώνεται ο συνδικαλισμός των στελεχών των ΕΔ.

Η ανάδειξη, η διεκδίκηση και η προβολή των προβλημάτων μέσα από προτάσεις και  λύσεις, μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει και πρόοδο.

Μία στρατιωτική ρήση λέει ότι όταν αναφέρεις ένα πρόβλημα να προτείνεις τουλάχιστον δύο λύσεις, διαφορετικά είσαι και εσύ μέρος του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν και εμείς μέσα από την ανάδειξη θεμάτων προτείνουμε λύσεις και δεν μένουμε στο να χτυπάμε το πρόβλημα. Ακόμα και όταν δεν επιλύεται πάντα έρχεται η στιγμή της ωρίμασης όποτε με τον χρόνο με την υπομονή και την πίεση θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3.  Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ.  Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Είναι γεγονός ότι ο χακί συνδικαλισμός συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια, νομότυπα 8 και θεσμικά 4, αντιλαμβανόμαστε από την κατάσταση στις ΕΔ ότι ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να τις καταστρέψει, οπότε ή θα πρέπει να περιμένουμε άλλο τόσο για να δούμε τα αποτελέσματά του ή να χαμογελάσουμε στις «Κασσάνδρες» και χτυπώντας τις συμπαθητικά στην πλάτη να τις ευχηθούμε «καλή υπομονή».

Επιπλέον, αν δεχτούμε ότι η αναμενόμενη καταστροφή στις ΕΔ (εξαιτίας του συνδικαλισμού) αναμενόταν να πλήξει την πειθαρχία, την προθυμία και τη συνοχή του στρατιωτικού προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο δεν έχει πληγεί, αλλά αντιθέτως επούλωσε τις πληγές του παρελθόντος. Η φωνή του εργαζόμενου στρατιωτικού που πνιγόταν από το φόβο των «αντιποίνων», πνίγοντας ταυτόχρονα και το δίκιο του, σωρεύοντας οργή και απογοήτευση, επιτέλους βρήκε άνοιγμα και πλέον ακούγεται μέσω των Ενώσεων συγκροτημένα και καθαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι την πρόσφατη κρίση στον Έβρο και στα Νησιά μας, ο Έλληνας στρατιωτικός κατάφερε να την αντιμετωπίσει και να την ξεπεράσει νικητής με τον επαγγελματισμό, την πειθαρχία και το πνεύμα του. Ο ίδιος στρατιωτικός που η ενασχόλησή του με τις Ενώσεις δεν επηρέασαν την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του.

4.   Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών;

Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις Στρατιωτικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα πρέπει να ασχοληθούν με την βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού. Να αναδεικνύονται μέσα από προτάσεις και λύσεις όλα τα προβλήματα μικρά και μεγάλα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής και εργασίας του στελέχους. Η συμβολή τους στη βελτίωση της καθημερινότητάς του θα πρέπει να είναι καθοριστική.

Οι συνδικαλιστικές σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, θα πρέπει να έχουν πρωταρχικό στόχο τα Οικονομικά (η απλήρωτη νυκτερινή εργασία, η υπερεργασία χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, τα επιδόματα εορτών κ αδείας, το Μισθολόγια κ.α.) την Βαθμολογική εξέλιξη, το συνταξιοδοτικό κ.α.

5.  Σας μεταφέρουν τα ίδια τα στελέχη προβλήματα; Προτείνουν λύσεις τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

Η έντονη δραστηριότητα της Ένωσής μας οφείλεται στην συνεχόμενη επικοινωνία που αναπτύξαμε με τα μέλη μας, τα οποία μας μεταφέρουν συνεχώς τους προβληματισμούς τους καθώς ζούμε και υπηρετούμε αναμεσά τους.

Οφείλω να παραδεχθώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η καταγραφή του προβλήματος όσο η δημιουργία προτεινόμενης λύσης.

Υπάρχουν συνάδελφοι που καταθέτουν ένα πρόβλημα για το οποίο όμως δεν προτείνουν τη λύση του, θεωρώντας ότι τα Δ.Σ. είναι αν όχι υποχρεωμένα τουλάχιστον ικανά να τη βρουν. 

Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν τη γνώση των πάντων για να βρουν τις λύσεις στα προβλήματα που κατατίθενται, πόσο δε μάλλον σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, που απαιτούν και εξειδικευμένες γνώσεις.

Κάθε φορά λέμε στα μέλη μας να καταθέσουν τα προβλήματα που θεωρούν σημαντικά προκειμένου η Ένωσή μας να τρέξει να τα αναδείξει αρμοδίως και τις προτάσεις που θα υποβάλλουν να συνοδεύονται από την απαιτούμενη αιτιολογική επιχειρηματολογία και να μην επαφίεται μόνο στην προσδοκία επαναφοράς τροποποιούμενων διατάξεων, χωρίς πραγματικό υπόβαθρο.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα αλλά οφείλω να πω ότι με καλή πρόθεση και προσπάθεια και με την βοήθεια όλων του Δ.Σ. μπορούν να αναδειχθούν και να επιλυθούν προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε ακόμα...