Συνέντευξη στο alt.gr του κ. Μοσχοβάκη Ιωακείμ, Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Μοσχοβάκης

1.      Κύριε Μοσχοβάκη Ιωακείμ, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. ΕΒΡΟΥ  από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για τη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) απέναντι στον «χακί» συνδικαλισμό.

         Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα, με την ιδιότητα του προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Έβρου να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των υπολοίπων μελών του ΔΣ αλλά και του συνόλου των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την δυνατότητα που δίνεται μέσω της ιστοσελίδας σας να αναδειχθεί το έργο του συνδικαλιστικού κινήματος στις Ελληνικές ΕΔ.

         Όσον αφορά το ερώτημά σας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εμπειρία μου στην περιοχή, δεν περιορίζεται μόνο στα τελευταία δυο χρόνια της θητείας μου ως πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Έβρου, αλλά υφίσταται από το 2012, όντας τακτικό μέλος και έχοντας διατελέσει επίσης μέλος του ΔΣ της Ε.Σ.Π.Ε.Α.Μ.Θ., η οποία ήταν από τις πρώτες και πιο δραστήριες ενώσεις στο χώρο του συνδικαλισμού τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

         Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το διάστημα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διεκδικήσεις, τις επιτυχίες, γενικότερα τον αγώνα αλλά και τις όποιες αστοχίες μας, η στάση των στελεχών απέναντί μας πέρασε από διάφορα στάδια και υπήρξε άλλοτε θετική,  άλλοτε αρνητική και άλλοτε απλά επιφυλακτική. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα στελέχη απέκτησαν ¨συνδικαλιστική¨ συνείδηση και κατανόησαν πλήρως την ανάγκη της συλλογικής έκφρασής τους μέσα από τα σωματεία. Σήμερα λοιπόν, μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι  η στάση των στελεχών απέναντί μας είναι θετικότατη και γίνεται αντιληπτή από το σύνολο των αιτήσεων εγγραφής που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.     

2.      Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενων άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα της ανάδειξης, της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των (αναδεικνυόμενων) προβλημάτων;

         Κατά γενική ομολογία η ΠΟΕΣ σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία της έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ιδιότυπο και πολύ παραγωγικό μηχανισμό ανάδειξης θεμάτων που αφορούν τα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους. Όσον αφορά τα θέματα αυτά, έχουν το καθένα ένα δικό του μοναδικό πλαίσιο, που αφορά τον τρόπο ανάδειξης, προβολής και ει δυνατόν επίλυσής του. Εκεί ακριβώς είναι που εστιάζει η ΠΟΕΣ και τα πρωτοβάθμιά της, έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το προσωπικό. Μια πρόταση εμπεριστατωμένη, με σωστά επιχειρήματα και κινούμενη πάντα εντός ορίων του νόμου, φέρνει πάντα σωστά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα λοιπόν που έρχονται μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι σε πρώτη φάση η σταδιακή αποδοχή των προτάσεων και των διεκδικήσεων μας από τους αρμοδίους και σε δεύτερη φάση είναι η παραδοχή από τα στελέχη του αγώνα που καταβάλλουμε καθημερινά για το συμφέρον όλων μας. Αυτά που έχουμε επιτύχει και αυτά για τα οποία είμαστε σε διαδικασία ανάδειξης – διεκδίκησης, μπορεί ο καθένας από εμάς να τα βρει στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ ή να ενημερωθεί από το πρωτοβάθμιο σωματείο που ανήκει ή που επιθυμεί να εγγραφεί. Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά, ως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου διεκδίκησης και που αποτελεί κατ’ εμέ την μεγαλύτερη νίκη της ΠΟΕΣ,  η απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε τους στρατιωτικούς για την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012 και η καταβολή του ποσού που προέκυψε αναδρομικά 50% σε 36 δόσεις και 50% εφάπαξ.

3.      Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ.  Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

         Η μέχρι τώρα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΕΔ, δείχνει ότι κινούμαστε σε παρά πολύ σωστή κατεύθυνση. Αυτό το έχουμε καταφέρει ως ΠΟΕΣ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις όποιες  «Κασσάνδρες» και τις θέσεις τους, αλλά μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίος είναι αποκλειστικά  τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από τον εργασιακό βίο των στελεχών.

         Πάγια θέση αυτών που προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ, είναι η κατάργηση θεμελιωδών αρχών του Στρατού, όπως η πειθαρχία, η συνοχή κτλ. Προφανώς αυτό δεν ισχύει και ένα παράδειγμα είναι οι πρόσφατες επιχειρήσεις στελεχών στον Έβρο, κατά τις όποιες έλαβαν μέρος πολλοί συνάδελφοι – μέλη του συνδικαλιστικού κινήματος λειτουργώντας καθ’ όλη τη διάρκεια με απόλυτη πειθαρχία και συνοχή σε οποιαδήποτε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

         Οπότε η  απάντηση μου είναι ότι θα πρέπει όλοι αυτοί να σταματήσουν να εκτίθενται επικαλούμενοι την αρνητική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ ,διότι εκ των πραγμάτων παρουσιάζει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα λειτουργεί και ως συνεργάτης της ηγεσίας, αναδεικνύοντας τις όποιες αδικίες εις βάρος των στελεχών.

4.      Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών;

         Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλά θέματα τα οποία «τρέχουν» για το προσωπικό μέσα από τα πρωτοβάθμια και το δευτεροβάθμιο σωματείο μας. Θέματα τα οποία κατηγοριοποιούνται αναλόγως με το ποιον αφορούν και ποιο είναι το επίπεδο στο όποιο πρέπει να φτάσουν για την επίλυσή τους.

         Για παράδειγμα θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των στελεχών, εντός του χώρου εργασίας τους ή στον τόπο διαμονής τους, αφορούν το πρωτοβάθμιο σωματείο. Θέματα τα οποία αφορούν την χρηματική αποζημίωση ή συνταξιοδότηση των στελεχών, όπως η μη καταβολή του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης, ή γενικά θέματα καταστρατήγησης θεμελιωμένων δικαιωμάτων των στρατιωτικών θα πρέπει να επιλύονται μέσω του δευτεροβάθμιου σωματείου. 

5.      Σας μεταφέρουν τα ίδια τα στελέχη προβλήματα; Προτείνουν λύσεις τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

         Έχουμε την τύχη να υπηρετούμε σε μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές περιοχές της χώρας μας. Λόγω αυτών των δυσκολιών λοιπόν και των απαιτήσεων γεννούνται πάρα πολλές φόρες προβλήματα και θέματα που αφορούν άμεσα το προσωπικό και χρειάζονται την παρέμβασή μας. Παρ όλα αυτά δεν είμαστε παντογνώστες, ούτε έχουμε μαγικές ικανότητες να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Πολλές φορές χρειαστήκαμε βοήθεια από τα στελέχη του Έβρου και πάντα η συμμετοχή, ως προς την εξεύρεση λύσης, ήταν ενθαρρυντική. Όσον αφορά λοιπόν το σωματείο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Έβρου, μπορώ να σας πω ότι, όσα έχουμε επιτύχει ως τώρα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.   

Δείτε ακόμα...