Συνέντευξη στο alt.gr του κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

ΠΟΕΣ - Παπαδόπουλος - Δράμα_16X9

Κύριε Παπαδόπουλε Ιωάννη ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δράμας κι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα  σ’ αυτό το χώρο.

Ως πρόεδρος της ΕΣΠΕΕΔ και εκ μέρους όλου του ΔΣ της Ένωσης θέλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνεται. Είναι ένας ακόμα τρόπος να γίνει γνωστή η ύπαρξη και το έργο των περιφερειακών ενώσεων.

Ο συνδικαλισμός στην περιφέρειά μας ήταν γνωστός εδώ και αρκετά χρόνια, πριν ακόμα δημιουργηθούν οι περιφερειακές  ενώσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα κόσμος που δεν γνωρίζει γιαυτό. Όταν ξεκινήσαμε την ίδρυση της Ένωσης το 2017 υπήρχε ο φόβος του νέου. Δυσκολίες υπήρχαν και υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε και είμαστε δίπλα στο συνάδελφο και την οικογένειά του για ν αναδείξουμε και ν’ αντιμετωπίσουμε μαζί τα όποια προβλήματα.

Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενα άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ, αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, δηλαδή της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των προβλημάτων;

Η ΠΟΕΣ ως δευτεροβάθμιο σωματείο έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανάδειξης προβλημάτων για τα στελέχη των ΕΔ σε συνεργασία με τις ενώσεις και τα μέλη αυτών. Τα περισσότερα απ αυτά τα προβλήματα είναι στο χώρο εργασίας μας, στην καθημερινότητά μας κι επειδή είναι χρόνια χρειάζεται υπομονή και αγώνας. Έτσι καταφέρνουμε την επίλυση αυτών.

Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ.  Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Με τη στάση και το έργο της ΠΟΕΣ και των ενώσεών της, δίνουμε καθημερινά απάντηση σε όλα αυτά. Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ δεν υπάρχει για να βλάψει τα στελέχη αλλά για να βοηθήσει να λυθούν χρόνια προβλήματα και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ενωμένοι όλοι μαζί σίγουρα μόνο καλό θα πετύχουμε.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών και που πιθανόν δεν έχουν ακόμη αναδείξει;

Ο δρόμος είναι μακρύς. Χρειάζεται δουλειά και υπομονή γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και καθημερινά εμφανίζονται κι άλλα. Εμείς προχωράμε σταθερά δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σοβαρά προς επίλυση θέματα.

Στην ΕΣΠΕΕ Δράμας όπου είστε Πρόεδρος του ΔΣ, ποια είναι η συμμετοχή των στελεχών, όσον αφορά την ανάδειξη θεμάτων για διεκδίκηση ή και προτάσεις για τη λύση τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

Είμαστε μια σχετικά μικρή και νέα ένωση. Ως πρόεδρος της ΕΣΠΕΕΔ θα σας πω ότι αναλογικά με τον αριθμό στελεχών που υπηρετούν στην περιφερειακή μας ενότητα, ο αριθμός των μελών μας είναι ικανοποιητικός και συνεχώς αυξανόμενος.

Δείτε ακόμα...