Συνέντευξη στο alt.gr του Νίκου Καρπή, αντιπλοίαρχου ε.α του Λιμενικού Σώματος

Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018
Φώτο Αρχείου / Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018 / Πηγή: Eurokinissi

Κύριε Καρπή θα θέλαμε αρχικά να μας περιγράψετε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το Λιμενικό Σώμα δεν είναι σημερινά αλλά διαχρονικά. Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, ενώ εξαγγέλλουν σε φάσεις όξυνσης των προβλημάτων ότι θα προβούν σε επίλυση αυτών δυστυχώς τα ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας ειδικά στους συναδέλφους που υπηρετούν στα Λιμεναρχεία και στα σκάφη. Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι μεταθέσεις του προσωπικού που δεν γίνονται στη βάση των πραγματικών αναγκών αλλά με βάση τις επιδιώξεις και τις κατευθύνσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.  Η  στέγαση των λιμενικών στις περιφερειακές υπηρεσίες  είναι σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όταν μετατίθενται. Άλλο επίσης σοβαρό, ειδικά για τους υπηρετούντες Λιμενικούς στην περιφέρεια είναι η υγειονομική περίθαλψη αυτών και των οικογενειών τους. Είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουν έντονα και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ή άλλων παραθαλάσσιων περιοχών.

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος από την εκδήλωση της πανδημίας;

Το πρώτο και βασικό είναι ότι από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα δεν έχουν γίνει τεστ στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή. Είναι όλοι αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και ναυτικούς που δουλεύουν σε ποντοπόρα πλοία ή στην ακτοπλοΐα. Οι χώροι ειδικά των Λιμεναρχείων έπρεπε να έχουν συνεχή απολύμανση κάτι που δεν γίνεται. Η άδεια ειδικού σκοπού που αφορά όλους τους εργαζόμενους  κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν εφαρμόζεται σ’ όλους τους λιμενικούς.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υλικοτεχνικές υποδομές των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και οι συνέπειες για το προσωπικό;

Η ένωση εφοπλιστών δώρισε 10 σκάφη στο Λιμενικό Σώμα τώρα τελευταία, αυτό αναδεικνύει την κατάσταση που βρίσκονται  οι υποδομές του Λιμενικού. Αντί οι κυβερνήσεις να έχουν πρόγραμμα – σχεδιασμό για τις πραγματικές ανάγκες, για να μπορέσει το Λιμενικό να επιτελέσει το σκοπό του, αντίθετα κατά διαστήματα προβάλλονται οι διάφορες φιλανθρωπίες από επιχειρηματικούς ομίλους και εφοπλιστές που δήθεν προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής. Τον προηγούμενο μήνα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έκανε σχετική ερώτηση για την υλικοτεχνική υποδομή του Λιμεναρχείου Σάμου. Εκεί ζητήθηκε από τον Δήμο Σάμου να προσφέρει γάντια, VHF, κ.λ.π. Aυτό δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα αναγκαία μέσα και υλικά που χρειάζονται οι Λιμενικοί.  Η κυβέρνηση ξέρει να καυχιέται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος όμως πρακτικά δεν εξασφαλίζει ούτε τα αναγκαία υλικά για να επιτελέσουν το έργο τους οι λιμενικοί. κι έτσι αυτοί εξαναγκάζονται ουσιαστικά σε αναζήτηση από άλλους ή από  “φιλανθρωπίες”, οι οποίες, τις περισσότερες φορές γίνονται με προσδοκία για ανταλλάγματα.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος με τις μεταθέσεις, ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές; 

Όπως ανέφερα παραπάνω οι μεταθέσεις ειδικά στις νησιωτικές περιοχές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, αφού οι λιμενικοί δεν βρίσκουν κατοικίες για ενοικίαση και αν βρεθούν είναι πανάκριβες. Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι το κόστος διαβίωσης, η περίθαλψη, η παιδεία  για αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος έζησε και ζει το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων από τις εστίες τους. Ποιες είναι οι αιτίες που γεννούν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές;

Οι Λιμενικοί, ειδικά αυτοί που υπηρετούν στα νησιά  του ΒΑ Αιγαίου βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το δράμα της προσφυγιάς. Πρέπει να γίνει καθαρό στους συναδέλφους μου ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ξεριζωμένοι από εμπόλεμες περιοχές, έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, μέλη των οικογενειών τους. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με συμπόνια και καλοσύνη, που από ό,τι φαίνεται η πλειοψηφία των Λιμενικών έτσι αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές όσο οι δυνάμεις οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. τροφοδοτούν τις πολεμικές συρράξεις. Τα συμφέροντα για το μοίρασμα των αγορών είναι πολύ μεγάλα. Όλα αυτά δημιουργούν πολέμους, ξεριζωμό, φτώχεια, μετανάστευση και προσφυγιά. οι συνάδελφοι που τους έχουν γίνει καθημερινότητα οι εικόνες και η διάσωση των κατατρεγμένων, να αναλογιστούν αν τελικά η συμμετοχή της πατρίδας μας στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον μας ή όχι. Αν αυτές οι λυκοσυμμαχίες υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας ή όχι. Αυτό μπορούν να το απαντήσουν πολύ καλά οι λιμενικοί του Αιγαίου και όχι μόνο. Καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς τους οργανισμούς και σε όσους εξωραΐζουν τη δολοφονική τους δράση στα μάτια του ελληνικού λαού. 

Τι σημαίνει για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού σε αποστολές με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τι κινδύνους εγκυμονούν αυτές οι ενέργειες;

Σκοπός του Λιμενικού είναι η πάταξη  και η αποτροπή  του εγκλήματος στην  θάλασσα και η φύλαξη των θαλασσίων  συνόρων. Δεν έχουν καμιά δουλειά οι Λιμενικοί να συμμετέχουν σ’ ειδικές αποστολές με τις δυνάμεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που σκοπός τους είναι να εμπλέξουν τη χώρα στα σχέδια τους. Δεν είναι δυνατόν αυτοί  που βομβαρδίζουν την Συρία, αυτοί που λεηλατούν και διαμελίζουν κράτη, αυτοί που αιματοκυλούν λαούς να διαφυλάξουν τα δικά μας σύνορα. Δεν έχει καμιά δουλειά το Λιμενικό να ενταχθεί στους δικούς τους σχεδιασμούς. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τις Ε.Ε. αυτό που θέλουν είναι πως θα μπορούν να ελέγχουν τις διόδους μεταφοράς και τις ενεργειακές πηγές της περιοχής. Το  κριτήριο όλων αυτών είναι το κέρδος και πώς τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά, μονοπωλιακά συμφέροντα των χωρών τους θα μπορέσουν ανενόχλητοι να εκμεταλλευθούν αυτές τις πηγές, δεν τους ενδιαφέρουν  οι ανάγκες του λαού, δεν τους ενδιαφέρουν  η ειρήνη και η συνεργασία των λαών της περιοχής, αλλά η ανάπτυξη των Νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο, η  μετατροπή του σε ΝΑΤΟΙΚΗ θάλασσα όπου ανενόχλητοι θα ξετυλίξουν τα σχέδια τους.  Τα σύνορα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  δεν μπορούν να τα διασφαλίσουν οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. οι μακελάρηδες, οι σφαγείς των λαών. 

Τι γίνεται με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης των αποστράτων οι οποίες καθυστερούν να αποδοθούν.

Οι νόμοι που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις βάζουν φρένο στην γρήγορη και αποτελεσματική απονομή των συντάξεων. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι περιμένουν εδώ και τρία χρόνια για να τους αποδοθεί η σύνταξη. Οι συνάδελφοι λιμενικοί συνταξιούχοι πρέπει να συντονίσουν τη πάλη τους και να απαιτήσουν να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις τους.

Γιατί δεν έχουν δοθεί τα αναδρομικά των συντάξεων κύριας και επικουρικής.

Η κοροϊδία της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης είναι καθαρή. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση  των περικοπών, των νόμων Βρούτση και Κατρούγκαλου,  από το 2015 δεν έχει δοθεί τίποτα. Οι συνάδελφοι απόστρατοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μαζί με τους άλλους συνταξιούχους δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, μόνο με αγώνα κατακτιέται. 

Δείτε ακόμα...