Το alt.gr συζήτησε με τον φαντάρο Α.Α που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Πηγή: EUROKINISSI

Το alt.gr μίλησε με στρατευμένο που υπηρετεί τη θητεία του σε μονάδα της Θεσσαλονίκης.

Πως ήταν οι πρώτες μέρες της θητείας σου, που παρουσιάστηκες; Αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα;

Παρουσιάστηκα στο Λαγό Έβρου το  Σεπτέμβριο του 2020. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκα στη μονάδα μου παρατήρησα ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα τα οποία έβαζαν εμπόδια στην καθημερινότητα των φαντάρων. Υπήρχε αριθμός στρατιωτών που δεν τους είχε δοθεί φοριαμός ώστε να τακτοποιήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ο αριθμός των μπάνιων και των τουαλετών δεν αρκούσε για το συνολικό αριθμό του στρατιωτικού και στελεχικού δυναμικού,  το πάτωμα από αρκετά μπάνια ήταν σπασμένο, ενώ το νερό των μπάνιων συχνά ήταν παγωμένο. Ακόμα, δεν υπήρχαν απαραίτητα είδη υγιεινής(γάντια, αντισηπτικό , χλωρίνη ,(συχνά έλειπε και το σαπούνι) για τις διάφορες καθαριότητες και αγγαρείες που πραγματοποιούνταν .

Ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μόλις παρουσιάζονται είναι ο ανεπαρκής ρουχισμός. Στη δική σου περίπτωση ήταν αυτός που έπρεπε;

Σε καμία περίπτωση. Τα ρούχα που παραχωρήθηκαν  σε κάθε στρατιώτη ήταν πραγματικά ελάχιστα , ουσιαστικά μια αλλαξιά από στρατιωτικές κάλτσες ,στρατιωτικό παντελόνι ,φανέλα ,χιτώνιο κλπ . Υποχρεωθήκαμε λοιπόν όλοι  πριν καταταχθούμε να αγοράσουμε τον απαραίτητο στρατιωτικό ρουχισμό από κάποιο στρατιωτικό πρατήριο ζημιώνοντας στη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων την οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας.

Έχεις συμπληρώσει ήδη δύο (2) μήνες στη μονάδα που βρίσκεσαι. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις αυτή την περίοδο στη μονάδα σου;

Κυρίως το ζήτημα του κορονοϊού , καθώς στο στρατόπεδο εμφανίστηκε αριθμός κρουσμάτων μιας και δεν αποφεύχθηκε ο συγχρωτισμός σε χώρους μαζικής συνάθροισης, και χώρους ασκήσεων, ενώ η ιχνηλάτηση και απομόνωση επαφών ήταν ελλιπής . Επίσης ανά διαστήματα εμφανίζεται το ζήτημα της έλλειψης ειδών υγιεινής για την πραγματοποίηση των καθαριοτήτων  στο στρατόπεδο.

Τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν αύξηση τον τελευταίο σε πάρα πολλές μονάδες και στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ). Τι μέτρα πάρθηκαν στη μονάδα σου για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων , μετά τα πρώτα κρούσματα έλεγχος του μέγιστου αριθμού ατόμων σε χώρους συνάθροισης όπως το εστιατόριο, όπου τα κρεβάτια είναι κουκέτες απαγόρευση της κατάκλισης και στο πάνω και  στο κάτω κρεβάτι ,αλλά μόνο στο ένα για αποφυγή διασποράς.

Έχετε πάρει μέτρα για να διεκδικήσετε τα διακαιώματα σας στο στρατό;

Ναι, με περιγραφή του προβλήματος στην αναφορά της μονάδας. Με έναν τέτοιο τρόπο απαιτήθηκε λύση για ζωτικά ζητήματα για την καθημερινότητά μας όπως κρύο νερό στο μπάνιο, χαλασμένες ντουζιέρες, κακή ποιότητα φαγητού. Μάλιστα  λίγο αργότερα επισκευάστηκαν και οι ντουζιέρες στο χώρο του στρατοπέδου πράγμα που αποτελεί απάντηση και στο ερώτημα αν μπορεί να καλυτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσής μας στα στρατόπεδα και πως , αν τελικά έχει καθόλου αξία η γνώμη μας.

Είναι γνωστό ότι οι στρατευμένοι δαπανούν αρκετά χρήματα για τις μετακινήσεις τους από και προς τη μονάδα τους. Δεν δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις από το στρατό;

Ο φαντάρος όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εξαναγκάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει αρχικά τον απαραίτητο στρατιωτικό ρουχισμό. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται να πληρώσει το κόστος μετακίνησης από και προς τη μονάδα κατάταξής του μιας και η στρατολογική υπηρεσία του καλύπτει μονάχα 2 διαδρομές κατά τη διάρκεια της θητείας του . Η πρώτη είναι για τη φορά που θα καταταχθεί και η δεύτερη είναι για οποτεδήποτε το χρειαστεί . Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς ότι η ποιότητα του φαγητού ειδικά σε στρατιωτικές μονάδες της παραμεθορίου είναι συχνά κακή και άρα αναγκάζονται συχνά οι φαντάροι να αγοράζουν φαγητό από έξω, ότι ο μισθός του φαντάρου είναι πραγματικά ισχνός με μόλις 8.62 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για τίποτα και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών  και το κάθε πρόσθετο έξοδο τις επιβαρύνει εκ νέου , τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο φαντάρος σίγουρα δικαιούται δωρεάν μετακίνηση για την άδειά του (φοιτητική , αγροτική κλπ)στον τόπο καταγωγής του.

Είναι έντονη η παρουσία των αμεριακανονατοϊκών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ποια η γνώμη σου για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε χώρο απόβασης  στρατευμάτων των αμερικανονατοϊκών;

Η ενεργότερη συμμετοχή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η ανάδειξη του σε χώρο πολεμικής προετοιμασίας για μελλοντικές πολεμικές ενέργειες μόνο οργή και αγανάκτηση  μπορεί να δημιουργήσει τόσο σε εμάς τους στρατιώτες όσο και συνολικότερα στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές μετατρέποντας την χώρα σε ένα τεράστιο Αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στην ιστορία του ίδιου του ΝΑΤΟ και στα δεινά που φορτώνει τους λαούς από τη στιγμή της ίδρυσής του.

Επιπλέον στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στέλνονται και στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας μας ενώ οι βάσεις στην Ελλάδα γίνονται και πολεμικός στόχος των οικονομικών και πολιτικών ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ όπως δήλωσε και η Ρωσία και το Ιράν, βάζοντας έτσι σε γενικότερο κίνδυνο τη ζωή του ελληνικού λαού και των γειτονικών λαών. Τα ίδια και χειρότερα και για τη νατοϊκή βάση στη Σούδα ,τη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, η οποία είναι κομβικής σημασίας στρατιωτική βάση για τα νατοϊκά σχέδια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα.

Ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει και η αστική τάξη της χώρας μας που με τις εκάστοτε κυβερνήσεις της μέσω αυτής της πολιτικής και των σχεδίων που έχει για γεωστρατηγική αναβάθμιση στη ευρύτερη περιοχή προσδοκά οικονομικά οφέλη.

 Έτσι εξηγείται η όλο και πιο ενεργή συμμέτοχη της χώρας μας  στα Νατοϊκά σχέδια,  στις αποστολές της συμμαχίας εκτός συνόρων  στη δημιουργία  περισσότερων  βάσεων, και το ότι δίνουμε σταθερά 4 δισεκατομμύρια το χρόνο για τις νατοϊκές ανάγκες, χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για παράδειγμα για αξιοπρεπείς συνθήκες στην θητεία όλων των νέων στρατευμένων, στην υγεία που η κατάσταση με την πανδημία επιβεβαιώνει τις τραγικές ελλείψεις, στην παιδεία κα.

Δείτε ακόμα...