Συνέντευξη του alt.gr με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Ξάνθης κ. Βάιο Τσαπρούνη

Τσαπρούνης Βάιος, Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
Ανθυπολοχαγός Τσαπρούνης Βάιος, Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Ξάνθης) κ. Βάιο Τσαπρούνη, Ανθυπολοχαγό (ΥΠ)  και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων, καθώς η εκτέλεση της αποστολής τους, μέσα από την παραγωγή πολυποίκιλου έργου, προϋποθέτει πολυποίκιλες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές, δυστυχώς δεν αντιστοιχίζονται δικαιωματικά και αντισταθμιστικά σε οφέλη, με αποτέλεσμα οι αδικίες που δημιουργούνται να μετατρέπονται σε προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σκεφτείτε ότι μέχρι και σήμερα, παρόλο που εδώ και τέσσερα χρόνια με νόμο αναγνωρίζεται η δικαιωματική αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης, δεν έχει δοθεί ούτε λεπτό του ευρώ.

Επιπλέον, δε γίνεται λόγος για την αναγνώριση της υπερεργασίας μας, της εργασίας μας δηλαδή πέραν του νόμιμου και θεσμοθετημένου ωραρίου, η οποία στον σύγχρονο και πολιτισμένο κόσμο, που σέβεται τα ελάχιστα και βασικότερα εδώ και χρόνια κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, αποζημιώνεται.

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούμε στα γεωγραφικά όρια της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης δεν αποτελούμε εξαίρεση και μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα με τους συναδέλφους μας, άλλων περιφερειακών ενοτήτων, αυτά τουλάχιστον που ανάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως η μη αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας, η μη αναγνωρισμένη υπερεργασία μας, οι μεταθέσεις και τα επί μέρους προβλήματα συνταξιοδοτικού και βαθμολογικού χαρακτήρα των διαφόρων θεσμών προέλευσής μας.

Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς;

Το να δημιουργήσεις οικογένεια στην Ελλάδα του 2021, θα έπρεπε να είναι βασικός στόχος για την πολιτεία, που μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, σχεδιάζει την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής μας δεν είναι οι καταλληλότερες για τη μέση Ελληνίδα και το μέσο Έλληνα να δημιουργήσει οικογένεια και ακολούθως να τη μεγαλώσει με απογόνους. Από αυτό τον κανόνα δεν μπορεί να εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί, καθώς το πλεονέκτημα του σταθερού μισθού (δίχως να σχολιάσουμε το ύψος του) εξαφανίζεται μπροστά στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως η εξεύρεση ενοικιαζόμενης κατοικίας εκτός τόπου συμφερόντων, η απώλεια εργασίας ή αδυναμία εξεύρεσης εργασίας για την/τον σύζυγό στο νέο τόπο κατοικίας ή η διατήρηση και συντήρηση πέραν των δύο σπιτιών για οικογένειες φοιτητών.

Φυσικά, σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την συχνή εναλλαγή σχολικού και φυσικού περιβάλλοντος των παιδιών, λόγω των μετακομίσεων ή ακόμα και τον αναγκαστικό διαχωρισμό των οικογενειών, όταν ιδιαίτεροι λόγοι δεν επιτρέπουν σε σύζυγο και παιδιά να «ακολουθήσουν τη μετάθεση», γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα σε μια οικογένεια αυξάνονται και οξύνονται.

Σε αυτό το σημείο η πολιτεία, σεβόμενη τη συνταγματική προστασία του θεσμού της οικογένειας, θα έπρεπε να μεριμνήσει, παρέχοντας όλα εκείνα τα εφόδια που θα διατηρήσουν τη συνοχή της, όπως είναι η δωρεάν στέγαση και η παροχή αξιοπρεπών μισθών, ικανών να συντηρήσουν μια οικογένεια.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας πείτε, με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ);

Η Ένωσή μας επικεντρώνεται σε δύο σημαντικά προβλήματα τοπικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη και αφορούν το μεν πρώτο στη δωρεάν και με υπηρεσιακά μέσα μετακίνηση του προσωπικού που διαμένει σε όμορους νομούς και το δε δεύτερο στην μη επαρκή παροχή υγειονομικών υπηρεσιών του 212 ΚΙΧΝΕ, οι οποίες, τονίζω ότι δεν οφείλονται στο εξαιρετικό προσωπικό του που υπερβάλλει εαυτό και απασχολείται διαρκώς και σε δραστηριότητες εκτός Νοσοκομείου, αλλά στην έλλειψη ειδικοτήτων-ιατρών και ιατρικών μηχανημάτων, παραπέμποντας τους ασθενείς στο 424 ΓΣΝΕ της Θεσσαλονίκης ακόμα και για ήσσονος σημασίας υγειονομικά θέματα. Θεωρούμε ότι η δυνατότητα των στρατιωτικών ασθενών να απευθύνονται δωρεάν σε συμβεβλημένο με το Υπουργείο μας ιατρικό προσωπικό της αρεσκείας τους, όπως επιτρέπεται στα προστατευόμενα μέλη μας, αποτελεί την ιδανικότερη λύση.

Η Π.Ο.Ε.Σ., από την πλευρά της, στηρίζει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα της Ένωσής μας, προβάλλοντάς τα σε ανώτερα στρατιωτικά και πολιτικά κλιμάκια.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο που σας απασχολεί στην περιοχή της Ξάνθης;

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, αισθανόμαστε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς οι Διοικήσεις του Δ΄ΣΣ στήριξαν το προσωπικό και αναζήτησαν λύσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για τα τοπικά τουλάχιστον προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δημιουργήθηκαν νέα διαμερίσματα και οικήματα, συντηρήθηκαν τα παλαιά, αυξήθηκαν τα δικαιούχα τέκνα του βρεφονηπιακού σταθμού και βελτιώθηκαν οι εγκαταστάσεις και οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε στρατιωτική λέσχη και στρατιωτικό πρατήριο. Βέβαια, περιθώρια βελτίωσης υπήρχαν και θα υπάρχουν και είμαστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον για το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα σβήσει, αντίθετα θα μεγαλώσει, βελτιώνοντας σε όλα τα επίπεδα το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών μας. Για παράδειγμα, το επόμενο βήμα στη στέγαση θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων οικημάτων, τα οποία, έχοντας περισσότερα υπνοδωμάτια, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες οικογένειες.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε ακόμα...