Συνέντευξη του alt.gr με τον Προέδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, κ. Γιώργο Κωνσταντίνου

Ζάκυνθος
Πηγή: Eurokinissi

Η ιστοσελίδα alt.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, κ. Γιώργο Κωνσταντίνου και συνομίλησε μαζί του με αφορμή το διάγγελμα Μητσοτάκη.


Κύριε Κωνσταντίνου, είστε πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, νησί με μεγάλη τουριστική κίνηση. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του έδωσε «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό στη Ζάκυνθο, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν;

Ανασφάλεια – Αβεβαιότητα – Ανεργία

Αυτό το τρίπτυχο τσακίζει κόκαλα αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Το νέο πακέτο στήριξης στους τουριστικούς ομίλους με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφοροαπαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου και μάλιστα σε ένα νησί που το οδήγησαν με την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, να αποτελεί ο τουρισμός στη Ζάκυνθο μονοκαλλιέργεια. Ακόμα και η έννοια της επιδότησης της απασχόλησης αντί της εργασίας είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους.

Με το διάγγελμα όμως του πρωθυπουργού η επίθεση κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων δεν σταματάει εκεί. Δίνει το δικαίωμα κάθε μεγαλοεργοδότης είτε είναι στα ξενοδοχεία είτε στην εστίαση είτε στις μεταφορές (καράβια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ κλπ.) να μπορεί πλέον να απασχολεί τους εργαζόμενους, όσο, όποτε και όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό και με τη συμμετοχή του κράτους στους μισθούς ή τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Όχι μόνο δεν προστατεύεται κανένα εργασιακό δικαίωμα,  αλλά οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό καλούνται να δουλέψουν για 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 1.200 ευρώ το τρίμηνο της περιόδου, και με αυτά τα λεφτά να περάσουν ολόκληρο τον χειμώνα!

Μάλιστα, έβαλε και ένα πλαφόν 50 ημερών εργασίας προκειμένου οι εποχικοί εργαζόμενοι να πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας την περίοδο του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι εποχικοί αν δεν προσληφθούν θα τους πετάξουν έξω από το επίδομα ανεργίας.  Το δε τουριστικό κεφάλαιο που δεν πλήρωσε τίποτα στην περίοδο της πανδημίας, μετρά κέρδη, μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, της τάξης των 120 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων. 

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου μαζί με τα σωματεία του νησιού και ιδιαίτερα το σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Ζακύνθου, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και απειθαρχίας στα μέτρα της κυβέρνησης. Ήδη σήμερα έγινε η ανάρτηση τριών πανό και ενός γιγαντοπανό σε σημεία της Ζακύνθου, αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου με ηχητικά μηνύματα ενημερώνει και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση. Το σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων καλεί αύριο σε ανοικτή Γενική Συνέλευση στις7μμ στην πλατεία Αγίου Λουκά , που θα συμμετέχει αντιπροσωπεία και άλλων σωματείων του νησιού, 28 Μάη θα πάμε σε ανοικτή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και 10/6 σε συλλαλητήριο στην πλατεία Σολομού. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η μιζέρια, και τα πρώτα δείγματα της διάθεσης των εργαζομένων, σε αυτή τη μάχη φαίνονται θετικά.

Αρκετοί νέοι που σήμερα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, μετά την απόλυσή τους  θα αναζητήσουν εργασία στον τουρισμό – επισιτισμό. Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν με τις εργασιακές σχέσεις και την αμοιβή της εργασίας τους, όσοι από αυτούς θα καταφέρουν να εργαστούν την καλοκαιρινή σεζόν στο νησί;

Με τα περσινά δεδομένα εκατοντάδες νεολαίοι μετά την απόλυση τους από το στράτευμα, αναζητούσαν εργασία στη Ζάκυνθο, ιδιαίτερα στα τουριστικά επαγγέλματα. Τα πρώτα προβλήματα που συναντούσαν ήταν οι άθλιοι έως και ανύπαρκτοι χώροι διαμονής που στοιβάζονταν δεκάδες παιδιά σε μπουντρούμια, κυριολεκτικά.

Συνήθως οι εργοδότες τους εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντας τους να εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ 12ωρα, σπαστά ωράρια, ενώ για πληρωμή οι εργοδότες παρουσίαζαν τα γνωστά «μαύρα» ή «πακέτα». Ήταν άτυπες συμφωνίες που πολλές φορές προς το τέλος της σεζόν οι εργοδότες σταμάταγαν να πληρώνουν και από την στιγμή που ήταν άτυπη η συμφωνία ο εργαζόμενος έχανε τα λεφτά του.

Ένα επιπλέον σοβαρό θέμα στη Ζάκυνθο είναι και η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών που μερικές φορές σχεδόν πουλιούνται στα περίπτερα, κάτι που το Εργατικό Κέντρο το έχει αναδείξει μέσα από εκδηλώσεις και κατά καιρούς ανακοινώσεις.

Είναι σημαντικό, κάθε νέος που τελειώνει την θητεία του και αναζητά δουλειά σε νησί, να έρχεται σε επαφή με το σωματείο του, καταρχήν να μάθει τα δικαιώματα του, να ενημερωθεί αλλά και να παλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο θέμα. Ο φόβος δεν ταιριάζει στους νέους ανθρώπους. Η οργή και η αγανάκτηση για την αδικία να μην ξοδεύεται ανέξοδα. Η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση κάνει «τα μπετά να τρίζουν».

Δείτε ακόμα...