Συνέντευξη του Χρήστου Μαρινέλη, προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς

Μαρινέλης

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ) Ανθστή (ΠΖ) κ. Χρήστο Μαρινέλη και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς;

– Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ακόμη μια φορά μου δίνεται φιλοξενία και βήμα στην έγκριτη ιστοσελίδα σας. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο σήμερα οι υπηρετούντες στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι η εκτέλεση της ετήσιας υγειονομικής τους εξέτασης στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ), το οποίο απέχει 203 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς, η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης στα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) – Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) – Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) της περιοχής, η μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες συναδέλφους στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού, ένα ζήτημα που αφορά ελάχιστο αριθμό στελεχών στην περιοχή μας. Φυσικά υπάρχουν και τα γνωστά γενικότερα προβλήματα που αφορούν κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ή και το σύνολο αυτών, άρα και της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρω την απλήρωτη νυχτερινή εργασία μας, την μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών προερχομένων εξ Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), την Βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) (καταταγέντων τα έτη 1991 και μετά), το αμετάθετο στρατιωτικών με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας, καθώς και πολλά ακόμα που βιώνει καθημερινά ο κάθε συνάδελφος.

– Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς;

– Οι πραγματικοί ήρωες όλων των συναδέλφων είναι οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, οι οποίοι ζουν καθημερινά όλα όσα βιώνει και αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από εμάς. Είναι γνωστό ότι λόγω των μεταθέσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των οικογενειών είναι το στεγαστικό καθόσον μόνο ένα ποσοστό διαμένει σε στρατιωτικά οικήματα, αφού τα διαθέσιμα διαμερίσματα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για το σύνολο. Συνέπεια αυτού είναι η καταβολή ενοικίου, σε ορισμένες περιπτώσεις δε ιδιαίτερα ακριβού σε εποχές μάλιστα οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης κατοικίας ιδίως σε νησιά της επικράτειας λόγω διαθέσεων των όποιων οικιών ή καταλυμάτων ως Airbnb. Η αλλαγή του σχολικού και όχι μόνο περιβάλλοντος στα παιδιά, είναι επίσης ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια του κάθε συναδέλφου. Η έλλειψη σε συμβεβλημένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, φαρμακείων και πολλά άλλα.

Σε τοπικό δε επίπεδο, επιτρέψτε μου να προσθέσω και το αίσθημα μοναξιάς που νοιώθουν οι σύζυγοι και τα τέκνα των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσίες επί συνεχόμενο 2ήμερο ή 3ήμερο στα Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής. Όταν δε μιλάμε για ειδικές κατηγορίες συναδέλφων (με σύζυγο ή τέκνο ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ) αντιλαμβάνεστε ότι τα όποια προβλήματα γιγαντώνονται.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας αναφέρετε με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ);

– Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας (ΕΣΠΕΕ) Καστοριάς από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της στέκεται στο πλευρό της κάθε συναδέλφισσας και του κάθε συναδέλφου αναδεικνύοντας και συμβάλλοντας μέχρι σήμερα στην επίλυση πολλών θεμάτων που αντιμετωπίζουμε πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την ΠΟΕΣ, η οποία στέκεται αρωγός, συμπαραστάτης και διεκδικητής σε κάθε δίκαιο αίτημα που της γνωστοποιείται.

Στο σημείο αυτό ας δούμε τις ενέργειες της Ένωσής μας επί των θεμάτων που σας ανέφερα παραπάνω. Όσον αφορά το επίδομα παραμεθορίου στους υπηρετούντες στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού, η Ένωσή μας αλλά και η ΠΟΕΣ με πληθώρα εγγράφων ανέδειξαν το ζήτημα, για το οποίο μέχρι σήμερα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουν κατατεθεί τρεις ερωτήσεις από το ΚΚΕ (από τους βουλευτές κ. Παπαναστάση Ν., Παφίλη Α., Στολτίδη Λ.), αναφορά από την βουλευτή Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ κα. Τελιγιορίδου Ολυμπία, ερώτηση και αναφορά από τον βουλευτή Καστοριάς ΝΔ κ. Τζηκαλάγια Ζήση. Το γεγονός της κατάθεσης πλήθους ερωτήσεων και αναφορών από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του κοινοβουλίου δείχνει κατά την άποψη μου και το δίκαιο του αιτήματός μας. Οι απαντήσεις του κ. ΥΕΘΑ μέχρι σήμερα δεν μας ικανοποιούν καθώς επί των κύριων επιχειρημάτων μας, 1ον ότι ως Μονάδες Προκαλύψεως νοούνται τα Τάγματα και τα Συντάγματα Πεζικού (ΠΔ 430/1983) και 2ον ότι δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση νόμου για την χορήγηση του, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση.

Σε ότι αφορά την ανακαίνιση των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ, χάρη στην επίμονη ανάδειξη του θέματος από την ΕΣΠΕΕ Καστοριάς και την ΠΟΕΣ αλλά και τις ενέργειες της Ιεραρχίας, βλέπουμε για πρώτη φορά να γίνονται εργασίες ανακαίνισης των Στρατιωτικών Οικημάτων της περιοχής, κτήρια που στο σύνολο τους είναι κατασκευασμένα τις δεκαετίες του 1950 και 60. Το μέχρι σήμερα παραγόμενο έργο είναι εντυπωσιακό. Έχουν ανακαινιστεί πλήρως 2 διαμερίσματα, μερικώς 4, έχουν τοποθετηθεί κουφώματα αλουμινίου σε 27 διαμερίσματα και έχει γίνει ολική βαφή εξωτερικά σε 3 κτήρια. Οι περισσότερες εργασίες μάλιστα έγιναν από συναδέλφους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα ποσά που διατέθηκαν να φέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα. Η Ένωση ευελπιστεί στην συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών στο σύνολο των στρατιωτικών οικημάτων. Θα ήθελα δε να τονίσω ότι κατόπιν ανάδειξης του θέματος της ανισοβαρούς κατανομής των υπαρχόντων διαμερισμάτων από το σωματείο μας και κατανόησης του προβλήματος από την ιεραρχία, 2 ακόμη μεγάλα διαμερίσματα χαρακτηρίστηκαν ως ΣΟΜΥ από ΣΟΑ.

Για την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση των υπηρετούντων συναδέλφων της περιοχής, γνωστοποιήσαμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, κυρίως λόγω της πανδημίας, στην δυσκολία εξεύρεσης ραντεβού και στο οικονομικό κόστος που υφίστανται οι συνάδελφοι που μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη και ζητήσαμε την πραγματοποίηση της ΕΥΕ στο Γ.Ν Καστοριάς, γεγονός που θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τους υπηρετούντες στην περιοχή. Το θέμα έγινε αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Το αίτημά μας δεν έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ένωσή μας παρακολουθεί όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν και θα επανέλθει διεκδικώντας την επίλυσή τους. Για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των στρατιωτικών, υπάρχει πλήρης συνεργασία με την Ομοσπονδία, η οποία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ανάδειξης και προώθησής τους στους αρμόδιους φορείς.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο;

– Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας, αναδεικνύοντας με μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή τα πολλά προβλήματα που μας απασχολούν, θέτοντάς τα στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς, διεκδικώντας και προσδοκώντας την δίκαιη επίλυσή τους με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου του προσωπικού.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις δράσεις υποστήριξης των οικογενειών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Θα ήθελα δε να επισημάνω ότι η δύναμή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Χάριν της συμμετοχής μας. Δυσκολίες και εμπόδια υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλά. Λάθη και παραλείψεις έγιναν και θα γίνουν. Ουδείς τέλειος. Τέλος να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη, με την δέσμευση ότι θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε ακόμα...