Συνεργάτης Μπάιντεν: Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν Σούδα και Αλεξανδρούπολη σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία

To αεροπλανοφόρο «USS DD EISENHOWER» στη Σούδα / Πηγή: EUROKINISSI

Σε μια κυνική παραδοχή προχώρησε ο στενός συνεργάτης του Μπάιντεν Μάικλ Κάρπεντερ σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής». Συγκεκριμένα ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η παραδοχή αυτή, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που ενέχει για τη χώρα μας η, όλο και μεγαλύτερη, εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη γενικότερη περιοχή καθιστώντας την στόχο σε μια ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Όπως είπε, η Σούδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αεροναυτικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

«Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, μαζί με τους Έλληνες φίλους μας. Ο κόλπος της Σούδας, δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε» τονίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κάρπεντερ σημειώνει πως «είναι βασικός κόμβος στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι τόσο στενά συνδεδεμένες σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις… Μιλάμε για μια πολύ στενή συνεργασία».

Δείτε ακόμα...