Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS διεξάγεται από χτες στο Καζάν της Ρωσίας, ενώ ξύνεται επικίνδυνα ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ξεπηδούν ολοένα και περισσότερες εστίες σύγκρουσης, ενώ μαίνονται δυο ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους κύριους στόχους της συνόδου κορυφής είναι η επιτάχυνση τρόπων μείωσης του αριθμού των συναλλαγών σε δολάρια και έτσι να μετριαστεί η ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την απειλή των κυρώσεων για να επιβάλουν την Εξωτερική τους Πολιτική.
«Διαμορφώνεται ένα πολυπολικό μοντέλο, το οποίο εκτοξεύει ένα νέο κύμα ανάπτυξης, κυρίως χάρη στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και Ανατολής και φυσικά χάρη στις χώρες BRICS», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι χώρες BRICS – που αυξήθηκαν σε εννιά από τον Γενάρη του 2024 – δείχνουν βιωσιμότητα χάρη σε «υπεύθυνες μακροοικονομικές, πιστωτικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές».
Η Ρωσία προτείνει την ανάπτυξη μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα γίνει «ισχυρό μέσο στήριξης» για τις εθνικές οικονομίες και θα «παρέχει οικονομικούς πόρους στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και Ανατολής».
Οι χώρες BRICS θα ξεκινήσουν έναν μηχανισμό διαβουλεύσεων σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για «πιο δίκαιους κανόνες στην παγκόσμια οικονομία και για να μεταρρυθμιστεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Η πλειονότητα των χωρών δεν είναι ευχαριστημένες που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο ή εργαλείο ελέγχου άλλων χωρών και για επίλυση των εσωτερικών και οικονομικών τους προβλημάτων. Ο κόσμος βλέπει τους BRICS ως τρόπο αποδυνάμωσης της ηγεμονίας του δολαρίου και αύξησης των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν.
«Επιπλέον, η έναρξη εφαρμογής ψηφιακών νομισμάτων και μια πλατφόρμα για τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών μηχανισμών και τεχνολογιών ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων, είναι οι κύριοι στόχοι των BRICS», πρόσθεσε.
Οι χώρες BRICS θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία εναλλακτικών νομισματικών σχέσεων, ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού συστήματος «δεν μιλάμε για αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων», ξεκαθάρισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος αποδίδει μεγάλη σημασία στη μετάβαση σε χρηματοοικονομικούς διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα εντός του ομίλου BRICS καθώς και σε κοινές επενδύσεις με άλλες χώρες μέλη σε διάφορους κλάδους.
Οι BRICS πρέπει να γίνουν «αποτελεσματικό όργανο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και προόδου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σ. Ραμαφόζα.
Μεγάλο διπλωματικό γεγονός για τη Ρωσία
Η Μόσχα με τη σύνοδο αυτή επιδιώκει να δείξει ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι, τονίζοντας ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι από 36 χώρες – οι περισσότεροι ηγέτες – καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση που φιλοξένησε ο Πούτιν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με δεκάδες ηγέτες, όπως της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, του Ιράν, των ΗΑΕ, της Τουρκίας, της Αιθιοπίας κά.
Επίσης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρέστη στη σύνοδο και συνομίλησε «με μεγάλο αριθμό ηγετών». Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο και θα συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα είναι η πρώτη διμερής των δύο ανδρών από τον Απρίλη του 2022.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Γκουτέρες έκανε «λάθος επιλογή» και «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ».
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία προβάλλοντας τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας, ενώ το θέμα συζητήθηκε και με ορισμένους ηγέτες.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή «μπορεί να κατακλύσουν ολόκληρο τον κόσμο», επομένως είναι απαραίτητο «να εργαστούμε για τη διευθέτησή τους», είπε ο Λούλα. Οποιεσδήποτε παρενέργειες ή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αποτραπούν, τόνισε και ο Σι.
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν που έχει δηλώσει ενδιαφέρον η Τουρκία να ενταχθεί στους BRICS, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εκφράζουν αντιρρήεις. Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στις BRICS, εάν η Αγκυρα αποφασίσει να το πράξει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.