Σύνοδος ΕΕ: Σχέδιο αποκλεισμού της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης – Ισχυρές κυρώσεις ζητάει και ο ο Κυρ. Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Ισχυρές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας ζητάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διευκολύνοντας και ο ίδιος σχέδια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, μετά την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της «Ryanair» στο Μινσκ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ανέφερε πως «δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες» και ισχυρίστηκε πως «είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία».

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Δείτε ακόμα...