Σύνοδος Κίνας – ΕΕ: Ανησυχία για την «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις εκφράζει η Κομισιόν

ΕΕ - ΚΙΝΑ

«Τρόπους διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης και αμοιβαίας εμπορικής σχέσης, καθώς και (σε άλλους) τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία και η ετοιμότητα για πανδημίες» θα διερευνήσει, αύριο, στο Πεκίνο η 24η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας, που θα διεξαχθεί σε μια περίοδο έντονης όξυνσης των διμερών αντιθέσεων αλλά και των παζαριών για τους όρους συνεργασίας σε πολλά πεδία.

Από τη μεριά του Πεκίνου, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση με Ευρωπαίους πρέσβεις, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «εάν η Κίνα και η Ευρώπη επιλέξουν τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν θα προκύψει αντιπαράθεση (…) Εάν η Κίνα και η Ευρώπη κάνουν επιλογές που δεν θα δημιουργούν αποκλεισμούς και να κερδίσουν, θα υπάρξει ελπίδα για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία».

Στο μεταξύ, χτες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας ενόψει της Συνόδου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί για πολύ καιρό την «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα. Χαρακτήρισε την αυριανή συνάντηση μια «Σύνοδο επιλογών», καταρχάς για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Κίνας, αλλά και για την αντιμετώπιση «ανισορροπιών», επίσης για διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η κρίση στη Μέση Ανατολή, η «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Τόνισε ότι το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, για να φθάσει στο ποσοστό – ρεκόρ των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και συνέχισε: «Η ανισορροπία είναι ορατή. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές από την Κίνα προς την ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα. Με άλλα λόγια, εάν έχουμε τρία κοντέινερ που πηγαίνουν από την Κίνα στην Ευρώπη, δύο από αυτά τα κοντέινερ επιστρέφουν άδεια πίσω στην Κίνα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...