Οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS (22-24 Οκτώβρη), την οποία παρακολούθησαν δεκάδες ηγέτες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» και της «Ανατολής», οι οποίοι εξέφρασαν είτε έμμεση στήριξη είτε ανοχή στη Μόσχα.
Είναι ενδεικτικό πως το τελικό ανακοινωθέν χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου ζητείται κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη και καταγγέλλονται οι ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, προσωπικού και σημείων διανομής» βοήθειας.
Ως προς την Ουκρανία, ωστόσο, οι ηγέτες υπενθυμίζουν τις θέσεις των χωρών τους, «όπως έχουν εκφραστεί στα αρμόδια φόρουμ», ενώ σημειώνουν «με εκτίμηση» τις «προτάσεις μεσολάβησης» που «στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», δηλαδή την πρόταση της Κίνας και της Βραζιλίας, τη διάθεση διαμεσολάβησης της Ινδίας κ.ά.
Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του έγινε κράτος – εταίρος των BRICS, «ένα υποχρεωτικό βήμα πριν την πλήρη ένταξη», ενώ ετοιμότητα για ένταξη εξέφρασε και ο ηγέτης του Λάος.
Στη Σύνοδο Κορυφής στη ρωσική πόλη Καζάν παραβρέθηκε ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κίνηση που επικρίθηκε από το Κίεβο.
Ο Γκουτέρες μιλώντας στους ηγέτες των BRICS τόνισε ότι στην Ουκρανία «σε όλους τους τομείς χρειαζόμαστε ειρήνη», «μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης».
Ζήτησε επίσης τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Σουδάν.
«Χρειαζόμαστε ειρήνη στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε, ενώ ζήτησε «να τερματίσουμε την κατοχή και να δημιουργήσουμε μια λύση δύο κρατών».
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σε τρεις βασικές αρχές: «Να μην επεκταθεί το πεδίο πολέμου στην Ουκρανία, να μην υπάρξει κλιμάκωση των μαχών και να μην γίνουν προβοκάτσιες από τη μία ή την άλλη πλευρά».
Προχθές ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι διαβεβαίωσε ότι είναι σε επαφή τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και εξέφρασε την υποστήριξή του σε κάθε προσπάθεια «για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».
«Αυτή τη στιγμή, που αντιμετωπίζουμε δύο πολέμους οι οποίοι έχουν την πιθανότητα να γίνουν παγκόσμιοι, είναι βασικό να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητά μας να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό», είχε τονίσει νωρίτερα ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο.
«Πολλές χώρες εκφράζουν την επιθυμία να συμβάλουν πιο ενεργά στη διαδικασία διευθέτησης, δηλώνοντας έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή, κάτι που αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τον Πρόεδρο της Ρωσίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να ολοκληρώσουν τη συνθήκη ειρήνης για υπογραφή της, μετά από διμερή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των BRICS.
(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)