Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Νέα ευχολόγια και εκκλήσεις στην Τουρκία «να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων»

Νέα ευχολόγια και χάδια από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προς την Τουρκία την οποία καλεί «να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό», ενώ η όποια συζήτηση περί κυρώσεων παραπέμπεται για το Δεκέμβρη με βάση την απόφαση της προηγούμενης συνόδου αν και η Άγκυρα προχώρησε σε νέες επιθετικές κινήσεις στα Βαρώσια στην κατεχόμενη Κύπρο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε ένα κείμενο έξι σελίδων αναφέρεται χαρακτηριστικά σε οκτώ όλες και όλες σειρές ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 1 – 2/10/2020 και αποδοκιμάζει τις ανανεωμένες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει στον σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Επίσης, «καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη χαλάρωση των εντάσεων με συνεπή και συνεχή τρόπο» και «θα παραμείνει ενήμερο για το θέμα, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τα συμπεράσματά του της 1 – 2/10/2020».

Αυτήν την αναφορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά προσπάθησε να την παρουσιάσει περίπου ως επιτυχία λέγοντας πως «μετά από κάθε συνεδρίαση, διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα, στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», επιμένοντας να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες ότι τα μέτρα απέναντι στην Τουρκία «θα είναι επώδυνα, δεν θα είναι συμβολικά», χωρίς βέβαια να δώσει κάποια διευκρίνιση επ’ αυτού.

Την ίδια ώρα εισέπραξε «κατανόηση» στο αίτημα που υπέβαλε για ένα έστω μερικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα. Όπως είπε, θύμισε στους ομολόγους του ότι π.χ. για τη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις έστω κάποιων κρατών – μελών της ΕΕ για ένα τέτοιο εμπάργκο, ενώ επικαλέστηκε και τη σχετική απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35. «Η καλύτερη απάντηση θα ήταν μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή έστω κάποιων κρατών – μελών να μην πωλούνται όπλα που να μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά κυριαρχίας δύο κρατών – μελών. Έθιξα το θέμα. Η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», είπε.

Σε ερώτηση αν η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα είναι τα χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ν.μ., όπως διαχέουν τις τελευταίες μέρες στενοί του συνεργάτες, απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση. Είπε ότι η χώρα έχει ήδη αποφασίσει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και έχει «αναφαίρετο δικαίωμα» της επέκτασής τους στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο, «αλλά γνωρίζετε όλοι γιατί αυτό δεν έχει γίνει στο Αιγαίο, είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση», αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό στο ευρωατλαντικό παζάρι.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν μετά τη Σύνοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η βελτίωση των ευρω-τουρκικών δεσμών θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, όπως και ότι η αποκλιμάκωση αποτελεί ανάγκη. Ο δε Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Σύνοδος εξέφρασε υποστήριξη προς Κύπρο και Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε και προθυμία να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Δείτε ακόμα...