Η συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανία, παρά τις διαφοροποιήσεις που έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό της ΕΕ, και η αύξηση της «αμυντικής ετοιμότητας» και των αμυντικών δαπανών αποτελούν τα βασικά σημεία του κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το κείμενο αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αταλάντευτη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, χρηματοδοτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί».
Η ΕΕ και τα μέλη της «θα συνεχίσουν να δίνουν προσοχή στις πιεστικές στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και της αποστολής για τη στρατιωτική συνδρομή της ΕΕ, καθώς και μέσω άμεσης διμερούς βοήθειας από τα κράτη μέλη.
Επίσης αναφέρεται η ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυραύλων και πυρομαχικών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού, και να δοθούν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσης ότι έσοδα από «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα διοχετευθούν στη στήριξη της Ουκρανίας ενώ καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχεται στη Ρωσία «από το Ιράν, τη Λευκορωσία και τη Βόρεια Κορέα».
Ενίσχυση των «αμυντικών δαπανών»
Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων, υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθούν η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης προκειμένου να προκύψει μια γεωπολιτικά φιλόδοξη Ένωση.»
Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται να επιτευχθούν «οι στόχοι της Ένωσης για αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και αύξηση των αμυντικών δαπανών με συνεργατικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και της ανάπτυξης δυνατοτήτων, καθώς και να επιτευχθεί αποτελεσματική ολοκληρωμένη αγορά στον τομέα της άμυνας».
Σημειώνεται ότι «μια ισχυρότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του.»
«Αγκάθι» το δημοσιονομικό πλαίσιο
Αναφορικά με το «αγκάθι» της αναθεώρησης του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και μετά την αποτυχία την χθεσινή ημέρα να επέλθει συμφωνία, το κείμενο παραπέμπει το θέμα σε συζήτηση από τον Ιανουάριο.
Για τη διεύρυνση, ανακοινώνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα γίνει «μόλις επιτευχθεί ο αναγκαίος βαθμός συμμόρφωσης προς τα κριτήρια προσχώρησης», ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία, η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει την εναρκτήρια φάση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης όταν υλοποιήσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τέλος την «εργαλειοποίηση μεταναστών από τρίτες χώρες για πολιτικούς σκοπούς», αναφέροντας μάλιστα ονομαστικά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Σχετικά με την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας δηλώνει ότι λαμβάνει υπόψη την κοινή έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επανέλθει στο θέμα σε προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η αναφορά στο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα περιορίζεται μόνο στη φράση «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε διεξοδική στρατηγική συζήτηση για τη Μέση Ανατολή», ενώ εκφράζεται και η κατηγορηματική καταδίκη κάθε «μορφής αντισημιτισμού και μίσους, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιμουσουλμανικού μίσους».