Σύνοδος Κορυφής G20 : Ανταγωνισμοί για «πράσινες» επενδύσεις και οικονομία πίσω από «θολές» διατυπώσεις

Σύνοδος Κορυφής του G20 στη Ρώμη, Ιταλία - 29/10/2021
Σύνοδος Κορυφής των G20 στη Ρώμη, Ιταλία – 29/10/2021

Ο σφοδρός ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός και οι αγεφύρωτες αντιθέσεις αποτυπώθηκαν και στο «θολό» κείμενο της τελικής Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G20), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

Με βασική ατζέντα την «παγκόσμια οικονομία και παγκόσμια υγεία», την «κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» και τη «βιώσιμη ανάπτυξη», οι 20 ηγέτες κινήθηκαν με κριτήριο την ενίσχυση των κρατών και των ομίλων τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αόριστες διατυπώσεις για το «κλίμα» και την «ενεργειακή μετάβαση»

Από τα θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο, υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος από αυτούς που πρωτοστατούν στην καταστροφή του, ήταν οι «πράσινες» επενδύσεις για τα μονοπώλια και η «ενεργειακή μετάβαση». Οπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη, βέβαια, τα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα και σε αυτό το ζήτημα είναι ασυμβίβαστα: Τα ισχυρότερα κράτη και οι όμιλοί τους ανταγωνίζονται για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τις «πράσινες» μπίζνες, ενώ παράλληλα η κάθε πλευρά – με κριτήριο τον ορυκτό της πλούτο, τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής κ.ο.κ. – επιδιώκει η «ενεργειακή μετάβαση» να γίνει με τα χρονοδιαγράμματα και τους όρους που τη συμφέρουν περισσότερο έναντι των ανταγωνιστών της.

Ετσι, η Διακήρυξη του G20 κάνει γενικόλογα έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο (όριο που έχει τεθεί για να αποφευχθεί η επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων), χωρίς να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ αναφέρεται ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο». Αντίστοιχα, δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός γύρω από τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Με μια πιο αόριστη διατύπωση αναγνωρίζεται η «βασική σημασία» να επιτευχθεί κάτι τέτοιο «μέχρι ή γύρω στα μέσα του αιώνα».

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει «δέσμευση» των μελών του G20 για κατάργηση της διεθνούς χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα σε άλλες χώρες έως το τέλος του έτους, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα, αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Επίσης, οι ηγέτες του G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα». Παράλληλα, «υποβαθμίστηκε» η διατύπωση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Νέα ευχολόγια για πανδημία – εμβόλια και αντιλαϊκά σχέδια για την Υγεία

Επιπλέον οι ηγέτες του G20, τα κράτη και οι όμιλοι των οποίων ευθύνονται για την τεράστια διεθνή ανισομετρία των εμβολιασμών, εμφανίζεται να ενστερνίζονται τους στόχους για εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου έως το τέλος του 2021 και του 70% έως το τέλος του 2022, στόχοι που είναι ήδη πίσω από τις ανάγκες και θα είχαν επιτευχθεί αν η παραγωγή και διανομή των εμβολίων δεν υποτάσσονταν στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Επίσης, υιοθετούνται στα λόγια οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μελλοντικές πανδημίες. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις βέβαια υπήρχαν και πολύ πριν από το ξέσπασμα της σημερινής πανδημίας, αλλά δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα ετοιμότητας καθώς δεν υπήρχαν άμεσα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες και τα καπιταλιστικά κράτη, ενώ αντίστοιχα εκτεθειμένοι παραμένουν και σήμερα οι λαοί.

Καθόλου τυχαία, στο ίδιος μήκος κύματος με την πολιτική που οδήγησε τους λαούς έως εδώ, επισημαίνεται ότι αποφασίστηκε η δημιουργία «Επιχειρησιακής Δύναμης του G20 για την Υγεία και την Οικονομία», για να ευνοήσει μια στενότερη «συνεργασία» των δύο αυτών τομέων…

Οι δε Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας ζήτησαν αμοιβαία παγκόσμια αναγνώριση των εμβολίων και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, κάτι που δεν συμβαίνει «εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού», σημείωσε ο Βλ. Πούτιν.

Επιπλέον, μετά από πολύχρονα και σκληρά παζάρια, η Σύνοδος Κορυφής του G20 επικύρωσε την απόφαση για κατώτατη διεθνή φορολόγηση των ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών στο 15% επί των κερδών τους στις χώρες όπου πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες.

Πέρα βέβαια από τα παζάρια που συνεχίζονται γύρω από τις «λεπτομέρειες» για την εφαρμογή της απόφασης στην πράξη – αναφέρεται ως στόχος να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2023 – το σίγουρο είναι ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν καμία «ελάφρυνση». Τα όποια φορολογικά έσοδα από τέτοιες παρεμβάσεις – και ενώ παραμένει το τεράστιο οπλοστάσιο των ομίλων για φοροαποφυγή, κάθε λογής φορολογικά «κίνητρα», απαλλαγές κ.ο.κ. – στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα αφορούν στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και θα αξιοποιηθούν για την παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αιχμές ΗΠΑ κατά Κίνας και Ρωσίας

Η Σύνοδος του G20 «έδειξε πόσο ισχυρή είναι η Αμερική όταν δεσμεύεται και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για τα προβλήματα», υποστήριξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου. Αρπάζοντας εξάλλου την ευκαιρία, ανέφερε ότι «η Ρωσία και η Κίνα απλώς δεν εμφανίστηκαν» όταν χρειάστηκε «να αναληφθούν δεσμεύσεις για το κλίμα», σχολιάζοντας τις ηχηρές απουσίες των Προέδρων της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, οι οποίοι επέλεξαν να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αλλωστε και στη συνάντηση του Μπάιντεν με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία συνοδευόταν από τον πιθανό διάδοχό της, Ολαφ Σολτς, συζητήθηκε το πώς θα διασφαλιστεί ότι «η Ρωσία δεν θα μπορεί να χειραγωγεί τη ροή του φυσικού αερίου για επιβλαβείς πολιτικούς σκοπούς», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ισχυρίστηκε χτες πως «η Ρωσία προηγείται πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τη μετάβαση σε τεχνολογίες μικρότερης έντασης άνθρακα στην παραγωγή» και υπενθύμισε τον στόχο της Ρωσίας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο είχε στο περιθώριο του G20 ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, όπου συζητήθηκε η ατζέντα για ενδεχόμενες νέες επαφές Ρωσίας – ΗΠΑ, ακόμη και σε επίπεδο Προέδρων.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...