Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή

Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος
Φώτο Αρχείου / Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος / PEXELS – Pixabay

Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή έλαβε χώρα στις 22/4, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, σημειώνοντας μια οργανωμένη προσπάθεια του κεφαλαίου, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιθέσεις, να αναζητήσει νέα πεδία κερδοφορίας, αποκαλύπτοντας και τη διαδικασία των πολιτικών και στρατιωτικών αναπροσαρμογών στο κομμάτι της αντιμετώπισης της καταστροφής του περιβάλλοντος και των κλιματικών μεταβολών. Γι’ αυτό η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε και με την παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στη Σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε εκφράζοντας την υπόσχεσή του ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50%- 52% μέχρι το 2030, κάνοντας έκκληση να ακολουθηθεί το αμερικάνικό παράδειγμα και τονίζοντας την επιστροφή των ΗΠΑ στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρες, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε έναν πράσινο πλανήτη-αλλά ο κόσμος είναι σε κόκκινο συναγερμό». Επεσήμανε μάλιστα, φωτίζοντας και με ένα τρόπο το πώς λογίζεται η προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ότι τα ισχυρά κράτη καθυστερούν να διοχετεύσουν 100 δισεκατομμύρια δολ το χρόνο για επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές χώρες, σε Ασία, Αφρική και Λ. Αμερική για τη δήθεν αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αντίστοιχα, τόσο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το οικονομικό της πλάνο μια κορύφωση στην ρυπογόνο κατανάλωση άνθρακα μέχρι το 2025 κι έπειτα θα ακολουθήσει πολιτική που θα την καταστήσει μέχρι το 2060 ουδέτερη άνθρακα, δείχνοντας και την δικιά της δυνατή είσοδο στο πεδίο της πράσινης κερδοφορίας.

Ο Πούτιν, επεσήμανε την ανάγκη της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και στάθηκε στην σημασία ξένων επενδύσεων για καθαρή ενέργεια στη Ρωσία καθώς και στην στρατηγική αξία τα Σιβηρίας και της Αρκτικής, ως περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στην πραγματικότητα πεδίο ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γι’ αυτό εξέφρασε τη θετική πλευρά δημιουργίας ενός νέου θαλάσσιου εμπορικού δρόμου με το λιώσιμο των πάγων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου, Ε. Μακρόν έθεσε θέμα για την ανάγκη να μπει τιμή στον άνθρακα συμπεριλαμβάνοντας την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το πράσινο επενδυτικό σχέδιο της λυκοσυμμαχίας. Έδωσε επίσης μήνυμα, με αφορμή την προσεχή σύνοδο της 18ης Μάη στο Παρίσι με θέμα τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής, για τη χρηματοδότηση έργων ουδέτερων σε άνθρακα.

ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για άλλη μια φορά βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ζήτημα ασφάλειας, το οποίο έχει αξιολογήσει ως τέτοιο ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός εδώ και πολλά χρόνια. Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκαν οι ανάγκες της προστασίας στρατηγικών υποδομών, προσωπικού και μέσων της συμμαχίας από ακραία καιρικά φαινόμενα και νέες περιβαλλοντολογικές προκλήσεις. Τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρησιακών διαδικασιών, την τεχνολογική αναβάθμιση στα νέα δεδομένα. Ευθαρσώς επιχείρησε να περιγράψει το ιμπεριαλιστικό έργο και τα στρατιωτικά σχέδια της δολοφονική μηχανής με φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά σίγουρα όχι προς τον άνθρωπο και τους λαούς προφανώς, πρόσημο αναφέροντας ότι θα αυξηθεί η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκ μέρους των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από τα οχήματα και τις υποδομές μέχρι τις στολές των ΝΑΤΟικών στρατιωτών. Ακόμα και δέντρα είπε ότι θα φυτεύουν οι ΝΑΤΟικοί στις βάσεις του θανάτου για να μειώσουν την εκπομπή ρυπογόνων αερίων!

Αυτά και πολλά άλλα αναφέρθηκαν στη Σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή 40 και πλέον ηγετών.

Η προστασία του περιβάλλοντος υποταγμένη στους στόχους κερδοφορίας

Φαίνεται πως η σύνοδος κορυφής αποτέλεσε και ένα είδος «ψυχογραφήματος» από όλες τις πλευρές ώστε κάπως να ειδωθεί και σε τί φάση βρίσκονται τα πλάνα και οι στόχοι των μεγαλύτερων καπιταλιστικών χωρών σε σχέση με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, τη στάση τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οι γεωπολιτικοί στόχοι και σχεδιασμοί θα προσαρμοστούν και στα νέα κλιματικά και περιβαλλοντολογικά δεδομένα τα οποία αναδιαμορφώνουν τις γεωγραφικές και οικονομικές απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων σε ότι αφορά στην εκμετάλλευση νέων πηγών, την δημιουργία νέων εμπορικών διαδρομών και την ενεργειακή πολιτική. Τα καπιταλιστικά κράτη, οι στρατιωτικο-πολιτικοί τους συνασπισμοί θα υπηρετήσουν και από πλευράς τους αυτούς τους στόχους.

Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος
Φώτο Αρχείου / Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος / Πηγή: PEXELS – Pixabay

Οι ΗΠΑ, υπό την Προεδρία Μπάιντεν, επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν σε μια «σταυροφορία» υπεράσπισης του περιβάλλοντος, που μόνο υπεράσπιση δεν θα είναι, καθώς φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση εκφράζει μερίδες του κεφαλαίου που επιθυμούν να στηρίξουν τις επενδύσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας την «ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος», δεν είναι ότι θέλουν μόνο να ντύσουν την επενδυτική πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων με ένα «φιλικό προς τη γη» προφίλ που προφανώς θα στηριχθεί στην εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και επιστημόνων και θα καλεί στην ενσωμάτωση και συστράτευση στους στόχους και τη κερδοφορία του κεφαλαίου με όχημα «το καλό του περιβάλλοντος». Ειδικά οι ΗΠΑ Θέλουν και να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο διεθνές στερέωμα, στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, με αφορμή την κλιματική αλλαγή. Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με όλο και μεγαλύτερη ένταση και αυτό εκφράστηκε στο σύνολο των τοποθετήσεων όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Σύνοδο.

Η τραγική πραγματικότητα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η προστασία του υποταγμένη και εξαρτημένη από τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η αξιοποίηση της για ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και ένταση της εκμετάλλευσης είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους λαούς και τον πλανήτη. Όσα δέντρα και να φυτεύουν οι καπιταλιστές, όσες ανανεώσιμες πηγές κι αν αξιοποιήσουν, όσες συνόδους κι αν πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων, οι ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός θα καθορίζουν τελικά το πώς και αν θα αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών μπορεί να γίνει πράξη μόνο στο έδαφος της κοινωνίας που θα αναπτύσσεται με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών, της κοινωνίας που δεν θα έχει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο, της κοινωνίας που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Δείτε ακόμα...