Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πραγματοποιείται στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας – Αφρικής (Forum on China – Africa Cooperation – FOCAC), στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ηγέτες και αντιπροσωπείες κυβερνήσεων από την Αφρική, όπου τις τελευταίες δεκαετίες οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του τεράστιου ορυκτού της πλούτου αλλά και την εκμετάλλευση του νεαρού και πολυάριθμου εργατικού της δυναμικού.
Χαρακτηριστικά, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το «μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην κινεζική πρωτεύουσα μετά την πανδημία», παραθέτοντας στοιχεία για μια σειρά από κινεζικές επενδύσεις καταρχάς στις υποδομές πολλών αφρικανικών χωρών, αλλά και για τη διαχείριση και αξιοποίηση πόρων, όπως το λίθιο, που αποκτούν τεράστια αξία για την ανάπτυξη κλάδων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών από κάθε πλευρά του πλανήτη.
Επικαλούμενο στοιχεία κρατικών υπηρεσιών, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και αφρικανικών κρατών έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 151,8 δισ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της κινεζικής Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), Σου Τζιανπίνγκ, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη η Κίνα μηδένισε δασμούς σε ποσοστό μέχρι και κατά 98% σε προϊόντα από 27 αφρικανικές χώρες. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο έχει υπογράψει συμφωνίες διμερούς προώθησης επενδύσεων αλλά και συμφωνίες «προστατευτισμού» με 34 αφρικανικές χώρες, ενώ με 21 αφρικανικές χώρες έχουν «κλείσει» συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας.
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνεχίζει σειρά συναντήσεων με ηγέτες, όπως τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Σ. Ραμαφόζα, με τον οποίο μάλιστα ανακοίνωσαν την αναβάθμιση της σχέσης των χωρών τους σε «Ολόπλευρη Στρατηγική Συνεργασία στη νέα εποχή». Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 35,1 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι δύο πλευρές επρόκειτο να υπογράψουν νέες συμφωνίες για «την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εφαρμογή της τεχνικής συνεργασίας».
Μεταξύ άλλων, ο Σι συνάντησε και τον ομόλογό του από τη ΛΔ του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, εστιάζοντας σε πλευρές διμερούς συνεργασίας για τον χαλκό και τις σπάνιες γαίες, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την «ασφάλεια στην Αφρική», που φυσικά δένονται άρρηκτα με την πορεία επενδυτικών σχεδιασμών.