Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Εμβάθυνση της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, Κίνα και μεταναστευτικό

EUROKINISSI

Η συνέχιση και εμβάθυνση της εμπλοκής της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η αναζήτηση ενιαίας στάσης στην αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά και η ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών, στο τραπέζι θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόφκα στις αρχές του μήνα και τους κινδύνους στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, και αναμένεται να αποφασιστεί η συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί». Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, υπό το πρίσμα της έντασης των πολεμικών προετοιμασιών παγκοσμίως και πριν την έναρξη της συνόδου θα υπάρξει γεύμα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ζήτημα της έντασης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, παρά το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με την πρόσκληση, «θα εξεταστεί η μεταναστευτική κατάσταση και η πρόοδος στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά την αντιπαράθεση με την Κίνα, οι 27 αρχηγοί θα αναζητήσουν ένα συμβιβασμό με στόχο να εκφραστεί μία ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα, με δεδομένες τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις των αστικών τάξεων αρκετών χώρων με το κινέζικο κεφάλαιο.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομική κατάσταση, η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), που συνδέεται με τις προσπάθειες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για περαιτέρω διείσδυση σε αυτές τις αγορές, αλλά και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...