Σύνοδος της Αμερικής: Ο Πρόεδρος της Κούβας δεν θα συμμετάσχει

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Πρόεδρος της Κούβας στην κεφαλή της διαδήλωσης υπεράσπισης της επανάστασης
Φώτο Αρχείου / Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Πρόεδρος της Κούβας στην κεφαλή της διαδήλωσης υπεράσπισης της επανάστασης (Πηγή: Granma.cu)

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Αμερικής, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, που έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα τον προσκαλέσουν. Για την ώρα, η Ουάσινγκτον δεν έχει δημοσιοποιήσει τον οριστικό κατάλογο των προσκεκλημένων στη Σύνοδο της Αμερικής, που θα διεξαχθεί από την 6η ως τη 10η Ιουνίου στο Λος Άντζελες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα δεν επρόκειτο να προσκληθούν, διότι «δεν σέβονται» τις αρχές του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη, που τέθηκε σε ισχύ το 2001. Είχε αναφέρει τον Ιανουάριο πως «η δέσμευση υπέρ της δημοκρατίας» αποτελούσε κριτήριο «κλειδί» για το εάν κάποιος ηγέτης επρόκειτο «να προσκληθεί ή όχι». Μια ‘δέσμευση’ που εννοεί στην επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου με τις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ή τη Ρωσία- Κίνα.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, ο Ντανιέλ Ορτέγα, έκανε επίσης γνωστό τη 18η Μαΐου πως «δεν τον ενδιαφέρει» να συμμετάσχει στη σύνοδο. Οι πρόεδροι του Μεξικού, της Βολιβίας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, καθώς και αρκετών χωρών της Καραϊβικής, ανακοίνωσαν πως δεν θα πάνε στη Σύνοδο της Αμερικής αν δεν προσκληθούν όλες οι χώρες. Η Αργεντινή και η Χιλή ζήτησαν να μην αποκλειστεί καμία χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του χθες Τετάρτη, διευκρινίζοντας πως με την ευκαιρία θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν.

Η διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποτελεί μέρος αυτής της διαπάλης και εκφράζεται και με την αλλαγή συνόρων, σφαιρών επιρροής, δεν αφήνει καμιά περιοχή του πλανήτη έξω, περνά και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...