Η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS που φέρει τον τίτλο «Ενδυναμώνοντας την Πολυμέρεια για μια Ισότιμη Παγκόσμια Ανάπτυξη και Ασφάλεια» ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη ρωσική πόλη Καζάν, με την Μόσχα να προαναγγέλλει «σημαντικές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της πολυπολικότητας και την ενσωμάτωση των νέων μελών της ομάδας»
Η Σύνοδος περιλαμβάνει και ειδική συνάντηση με θέμα «BRICS και Παγκόσμιος Νότος: Οικοδομώντας από κοινού το Μέλλον του Κόσμου», με τις ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών, οι οποίες ξεκίνησαν με δείπνο εργασίας, είναι μια «νέα παγκόσμια τάξη», ενάντια στην «κυριαρχία των ΗΠΑ», του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Εκπροσωπούνται πάνω από 30 κράτη, τα 24 σε επίπεδο ηγετών, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 200 σχετικών συναντήσεων κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, 20 σε υπουργικό επίπεδο.
Πλήρη μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχουν γίνει η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσκληση ένταξης ως πλήρες μέλος έχει απευθυνθεί και προς τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο το Ριάντ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει.
Η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης των BRICS+ έχει δημιουργήσει «μεγάλο ρεύμα υποβολής υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα η φετινή διοργάνωση να περιλαμβάνει ρεκόρ προσκεκλημένων» σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, αν και οι δεσμοί είναι χαλαροί και οι αντιθέσεις έντονες. Παρόντες θα είναι και οι ηγέτες υποψήφιων προς ένταξη ή συνεργαζόμενων χωρών, μεταξύ τους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα έχει συναντήσεις με δεκάδες ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου, όπως και με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, την ώρα που η «Δύση» κάνει λόγο για «διπλωματική απομόνωση» της Μόσχας.
Σήμερα ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ν. Μόντι και συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, καθώς επίσης για τις διαπραγματεύσεις γύρω από την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU).
Μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, επισημάνθηκε ότι η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας «διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις» και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ενισχύουν αυτήν την εταιρική σχέση.
Οι αρχηγοί κρατών σε αυτήν τη Σύνοδο «θα παρουσιάσουν το όραμά τους για τους BRICS», που «μπορεί να επισκιάσει τον μονοπολικό κόσμο των ΗΠΑ. «Οι BRICS είναι μια διέξοδος από τον ολοκληρωτισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν.
Η Μόσχα προωθεί σταθερά τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, με εξεύρεση συστημάτων πληρωμών και συναλλαγματικών διευθετήσεων έξω από τον έλεγχο της Ουάσιγκτον.
Κεντρική θέση κατέχει η πρόταση για ένα νέο σύστημα πληρωμών, που θα βασίζεται σε ένα δίκτυο εμπορικών τραπεζών συνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS, σύμφωνα με έγγραφο που ετοίμασαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο.