Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Με βαριά ατζέντα και το στόχαστρο στη Ρωσία

Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας - 30/11/2021
Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας – 30/11/2021

Με βαριά ατζέντα και το στόχαστρο στη Ρωσία, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις σχέσεις με τη Ρωσία, τον «έλεγχο των εξοπλισμών», το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν, το Σαχέλ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας, ενώ θα υπάρξουν ξεχωριστές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Γεωργίας, καθώς και της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

ΝΑΤΟ: Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κι από τις δύο πλευρές των συνόρων με τη Ρωσία

Δίνοντας το στίγμα των όσων θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωνε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών «θα ασχοληθούν με πιεστικά ζητήματα ασφάλειας», ξεχωρίζοντας τη «συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία» και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «για δεύτερη φορά φέτος συγκεντρώνει μεγάλες και ασυνήθιστες δυνάμεις στην περιοχή» με «βαριές δυνατότητες», όπως τανκς, πυροβολικό, τεθωρακισμένες μονάδες, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ετοιμοπόλεμες μονάδες.

Την ώρα μάλιστα που με βασικό κόμβο «διεκπεραίωσης» την Αλεξανδρούπολη το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε για «απρόκλητη και ανεξήγητη στρατιωτική συσσώρευση» που ανεβάζει τις εντάσεις και διακινδυνεύει «λάθος υπολογισμούς», και απαιτούσε από τη Ρωσία «μείωση των εντάσεων και αποκλιμάκωση».

Στην ατζέντα Γεωργία και Ουκρανία

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν «την κατάσταση στην περιοχή με τη Γεωργία και την Ουκρανία, στενούς και πολύτιμους συνεργάτες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη», όπως και την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μιλώντας για «κυνική εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς Λουκασένκο για να ασκήσει πίεση στους συμμάχους μας, την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία».

Δυτικά Βαλκάνια: Περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ

Ενώ, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφού τόνισε πως «η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» σημείωσε ότι «έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Πρόσφατα όμως είδαμε την ένταση να αυξάνεται. Στο Κοσσυφοπέδιο, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με διπλωμάτες της ΕΕ για να αμβλύνουν τις εντάσεις στα σύνορα και να εφαρμόσουν την πρόσφατη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινα. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη υποστηρίζουμε σθεναρά τις ενοποιημένες κρατικές δομές και τις πολυεθνικές Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μας ανησυχεί όμως η εμπρηστική ρητορική που προέρχεται από τη Σερβική Δημοκρατία (σ.σ. σερβική οντότητα στη Βοσνία, απ’ όπου μεταξύ άλλων περνάνε και ρωσικά σχέδια αγωγού φυσικού αερίου)». Και τόνισε πως «έτσι θα συζητήσουμε τον συνεχιζόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ιλιγγιώδης κούρσα εξοπλισμών

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, την ώρα που «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξοπλίζονται μέχρι τα δόντια, ο Στόλτενμπεργκ σημείωνε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον έλεγχο των εξοπλισμών» …των άλλων ιμπεριαλιστών, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «συνεχίζει να αναπτύσσει και να αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα. Μόλις την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», και την Κίνα ότι «επεκτείνει επίσης γρήγορα το συμβατικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο. Δεν παρέχει διαφάνεια σχετικά με τις δυνατότητές του. Και δεν δείχνει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τον έλεγχο των όπλων».

Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (!)

Σε ό,τι αφορά τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, που αφορά τη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, ο γγ του ΝΑΤΟ, χωρίς να κρύβει λόγια, τόνισε πως αυτή «θα οδηγήσει στη συνεχή προσαρμογή μας σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας και μιας πιο δυναμικής Κίνας, των αναδυόμενων και αποδιοργανωτικών τεχνολογιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...