Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Νέα ευχολόγια για τις προκλήσεις της Άγκυρας

EUROKINISSI

Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης αρκέστηκε σε ευχολόγια σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ εξέφρασε και «προβληματισμό» γιατί «δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα» από την Άγκυρα.

Θέματα της συνεδρίασης ήταν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, η κατάσταση σε Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αιθιοπία. Κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του «για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην περιοχή».

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ» και ότι «διευρύνει την απόσταση της από την ΕΕ». Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε από την Άγκυρα «θεμελιώδη αλλαγή συμπεριφοράς».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε. Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

Καθώς τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Αθήνα έχουν ξεκινήσει να κατεβάζουν ήδη και αυτόν τον πήχη των όποιων προσδοκιών, ο Ζ. Μπορέλ απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το τι μέτρα εξετάζουν στις Βρυξέλλες, όπως επίσης απέφυγε για άλλη μια φορά έστω και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις», χωρίς να αποκλείει μάλιστα ακόμα και να δοθεί, τελικά, «περισσότερος χρόνος» στην Τουρκία. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο ίδιος έχει απλώς την υποχρέωση να τους παρουσιάσει «μια παλέτα επιλογών». Όλα αυτά σε αντιδιαστολή π.χ. με όσα συζήτησαν για τη Λευκορωσία, όπου όπως είπε εμφατικά ο ίδιος Μπορέλ «πολλά, πολλά πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να προετοιμαστεί ένα νέο πακέτο κυρώσεων» κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο.

Να σημειωθεί ότι πριν την τηλεδιάσκεψη ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Προτάσσοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη «διαλόγου» ώστε να «τρέξουν» διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει στην επιστολή ότι «για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες», τσουβαλιάζοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα με την υπεράσπιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς», ο Μπορέλ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καθώς και των κρατών-μελών της», επαναλαμβάνοντας αόριστα ότι οι τουρκικές ενέργειες «δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι πιθανό να επισκεφτεί Ελλάδα και Κύπρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10-11 Δεκέμβρη).

Δείτε ακόμα...